preskočiť na hlavný obsah

Záhradná chatka

/up/images/featured/images/047.png

Škatuľka medzi vilami

Na strmom svahu bratislavskej vilovej štvrte stojí najluxusnejšia stavba v okolí, malá záhradná chata. Útla drevostavba s plochou len 25 m2 a rovnako veľkou murovanou dielňou nemá nadštandardné technické vybavenie, žiadne zariadenia takzvaného inteligentného domu. kúri sa tu jednoduchým krbom, varí sa v klasickej kuchynskej linke a sprchuje v štandardnej kúpeľni. te n prepych je v kvalite prostredia, v jeho jednoduchosti a jasnosti, nie v bohatosti funkcií, ale v maximálnom využití tej jedinej, a to relaxu. v dobe realitného boomu sa paradoxne táto skromná stavba svojou priestrannosťou a vzdušnosťou javí komfortnejšia ako okolité rozmerné vily.

Projekt záhradnej chatky bol pre mladý ateliér Juraja Sumbala a daniela Priehodu len bokovkou popri práci na niekoľkých väčších projektoch, čo však na jej kvalite neubralo. Hovorí sa, že navrhovať pre priateľov je najťažšie, na Slovensku to však nie je pravidlom, ba naopak príklady z ostatných rokov ukazujú, že práve kamaráti architektov ľahšie podľahnú nápadom v našom prostredí možno nie úplne obvyklým. kompozícia dvoch kubických hmôt zasadených do svahu vo vrchnej časti pozemku jasne delí chatku do funkčných zón, už spomínanej hornej drevostennej stavby určenej na bývanie a spodnej murovanej dielne. Obe majú svoj samostatný vstup a pôvodne mali byť aj nezávisle na sebe postavené, pričom vrchnú obytnú časť plánovali zmontovať v dielni a hotovú doniesť na stavenisko. Nakoniec sa však zrealizovali na mieste.

Skladobná jednoduchosť hmôt sa odráža aj v interiéri, ktorý je v podstate len škatuľou s jednou priečkou oddeľujúcou sanitárnu časť od obývacej izby. výhľad cez presklenú posuvnú stenu je, dá sa povedať, hlavným prvkom izby, ktorá v lete splýva v jedno s vysunutou terasou. azda najneobvyklejší prvok celého diela je riešenie vnútorného obkladu OSB doskami, ktoré bez rozdielu použili ako na steny tak aj na podlahu a strop. „krabicovitosť“ vonkajška i vnútra vtipne odhaľuje svoje minimalistické korene. teplá svetlá štruktúra lisovaných pilín sama osebe vytvára dekoráciu stien a robí skoro prázdny priestor obývacej časti živším a „nesterilným“ v tom pozitívnom význame. Čitateľnosť tohto akoby kartónového priestoru by akiste vynikla viac v pôvodne zamýšľanom presklení celej západnej steny, no prepojenie interiéru so zeleňou záhrady je po funkčnej stránke nenarušené. Okrasná záhrada, navrhnutá ateliérom duma, terasovito vyrovnáva svažitý terén, čím kompozične nadväzuje na horizontálne línie chaty a celá akoby podtrhovala filozofiu domu v záhrade, miesta, kde je hranica exteriéru a interiéru ak nie zmazaná, tak aspoň zredukovaná na minimum. Chata od ateliéru spad svojou elegantnou úspornosťou sa akoby riadila podľa motta jedného z významných minimalistických dizajnérov dietra Ramsa „less but better“ (menej ale lepšie), a tak vo svojom „maximalistickom“ okolí naznačila aj inú cestu bývania a myslenia.

Szalay Peter

zdroj: VYDAVATEĽSTVO EUROSTAV, spol. s r.o.­

Obsah textu nie je možné bez súhlasu autora / autorov ďalej šíriť a publikovať

Páčil sa vám článok?

áno: 107     nie: 92

Odporúč

pošli na vybrali.sme.sk

 

Odporúč známemu


logo © 2007 4-INDUSTRY, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Ochrana údajov –  Podmienky poskytnutia služby