preskočiť na hlavný obsah

Víkendový dom - Pernink

/up/images/featured/images/6-pernink88.jpg

Príbeh vzniku

Po kúpe pozemku v obci Pernink v Krušných horách sa investorka rozhodla osloviť architekta Pavla Nasadila z FAM architekti (absolventa architektúry u Aleny Šrámkovej a Emila Přikryla), aby spracoval koncept rodinného domu. Vo Iné zadanie sa postupne spresňovalo a viedlo k typológii tzv. víkendového domu. Navrhnutý objekt mal slúžiť k prechodnému ubytovaniu - k rekreačným účelom, kde sa nájomníci budú striedať podľa dovolenkových fáz počas roka. Hlavne v zimnej sezóne, keďže parcela je situovaná priamo pod miestnym lyžiarskym svahom.

Architekti v prvej fáze riešenia navrhli pozdĺžny trojpodlažný objekt, ktorý nazvali „Domus deversorium". Koncept domu v tejto fáze rozpracovanosti mi nápadne pripomína holandský úsporný mestský model bývania, kde jednotlivé podlažia sú určené len jednému účelu. V tomto prípade však pozdĺžny tvar objektu bol modelovaný podľa topografie terénu a klimatických špecifík Hamerského údolia. Kratšia strana štíhleho hranola bola pragmaticky natočená voči smeru prevládajúcich vetrov tak, aby vetry obtekali pozdĺž dlhších fasád. Mierka navrhnutého objemu však svojou hmotou prekročila okolitú zástavbu a razom vybočila z krajinného rázu. V návrhu bol zaujímavý nepatrný náznak pultovej strechy, ktorý sa po finálnom prepracovaní vytratil a nahradila ho plochá strecha. Architekti po preverení hmoty znížili podlažnosť o jedno poschodie a podstatne skrátili dĺžku objektu. Mierku primerane prispôsobili okolitým horským domom a existujúcim košatým listnatým stromom pozdĺž prístupovej komunikácie. Vznikla abstraktná, striktná forma „štíhlej škatule" s minimalistickou výtvarnou ambíciou.

Dispozícia

Ide o pomerne komorný dom. Dispozícia jednotlivých miestností reaguje hlavne na zimné využitie objektu a na nároky dovolenkárov počas lyžiarskeho pobytu. Dá sa povedať, že usporiadanie dispozície je odlišné od klasického modelu rekreačného objektu, ktorý zväčša reaguje na okolité prostredie priamym bezbariérovým prepojením pobytovej časti interiéru s exteriérom. Tu je však hlavnýpobytový priestor zámerne umiestnený na druhé nadzemné podlažie, „niekam do bezpečia", nad vstupnú a nočnú časť prízemia.

Prízemie pozostáva zo vstupnej predsiene, kúpeľne s integrovaným WC a spálne. Spálňu s manželským lôžkom dopĺňa samostatne oddelený šatník. Miestnosti sú napojené na komunikačnú chodbu navádzajúcu na jednoramenné schodište, smerujúce do druhého nadzemného podlažia. Priamo zo spálne je možné sa dostať na terasu do záhrady - je to veľmi intímne prepojenie. To sa však zároveň javí ako menej praktické riešenie vzhľadom k celkovej koncepcii domu, pretože ide o jediný priamy prístup na terasu z interiéru. Stolovanie a príprava s tým spojená bude pre návštevníka pomerne komplikovaná, keďže kuchyňa a jej zásobovanie je až na poschodí. Terasa predpokladá hlavne letné využitie. Druhá trasa k terase vedie cez vstup do domu, to však návštevník musí obísť celý dom.

Nad výstupnou podestou schodišťa je minimálna podchodná výška. Týmto jednoramenným schodišťom sa dostaneme do hlavného obytného priestoru - obytnej haly na poschodí. Vďaka nadštandardnej výške stropu v obytnej hale (3 m) vstupujeme zo schodišťa do vzdušného a monumentálneho priestoru. Tým architekti dosiahli zvláštny emocionálny účinok.

Na konci obytnej haly je situovaný kuchynský kút v tvare L, s orientáciou hlavnej pracovnej plochy smerom do priestoru. Na kút nadväzuje menšia nika, o jeden stupeň zdvihnutá plocha malej detskej herne - „zašívárne" - s priehľadom na schodište. Samotnému priestoru dominuje teleso kachlí a čoskoro tu bude niekolko kusov nábytku, ktorý sa v čase našej návštevy pripravoval.

Podstatná je priestorová plasticita, dosiahnutá dopadajúcim prirodzeným svetlom cez premyslene umiestnené velkoplošné okná a presklené výkladce. U neotváravých výkladcov na prvom poschodí sa javí údržba z exteriéru ako nevýhoda. Avšak celkový dojem z priestoru je až slávnostný, pripomínajúci priestor umeleckej galérie, moderného komorného chrámu alebo stredovekej sály. Pre bývanie je tu vložená zaujímavá kvalita vzdušného priestoru. Umiestnenie obytnej haly na poschodí oproti klasickému riešeniu v prízemí umožnilo, aby pri treskúcej zime s poriadnymi snehovými závejmi obyvatelia zažili netradičný výhľad „z nadhľadu" - výhľad na lyžiarsky svah, lesy a bezprostredné okolie susediacich chalúp a horských domov. Osobne ma pozdĺžny, výškovo velkorysý objem natoľko pohltil, že som si musel naň chvíľu zvykať, až potom sa bolo možné sústrediť na detaily a výhľady do exteriéru.

Interiér

Úprava betónového stropu a leštenej betónovej podlahy s podlahovým vykurovaním má výraz bielosivej patiny
Táto patina zjednocuje priestor s bielosivou omietkou na stenách. To spôsobuje, že sa strácajú hranice a presné vymedzenie jednotlivých miestností. Podstatná je hra prirodzeného svetla. Spomenuté veľkoplošné okná vnútorný priestor modelujú. Najviac je to čitateľné práve v monumentálnej obytnej hale.

Masívne drevené obloženie schodišťa a drevená podlaha plochy pre hru detí v nike za kuchynskou linkou nepatrne zjemňujú a „zatepľujú" celkovú bezhraničnosť plôch. Minimalistickému prístupu je vlastná precíznosť prevedenia detailu, lineárnosť a ostrosť hrán. Pri takejto realizácii je veľmi viditeľná aj drobná nedokonalosť - „poznačeniu" v tomto zmysle slova sa nevyhla ani táto realizácia. Avšak treba vyzdvihnúť prístup investora, ktorý celú stavbu realizoval svojpomocou, čo mu ušetrilo nemalé finančné prostriedky a v procese výstavby nadobudol nezaplatiteľné skúsenosti.

Exteriér

Biela „škatuľa" s výraznými veľkoplošnými okennými otvormi ostro kontrastuje s vidieckou zvlnenou krajinou a okolitými horskými domami so sedlovými strechami. Významné na celom projekte je, že abstraktná jednoduchá ortogonálna hmota, podporená plochou strechou, je citlivo zasadená do krajiny a využíva mierne zvažujúci sa terén a prírodné danosti miesta. Výrazným prírodným motívom je spomenuté stromoradie pozdĺž prístupovej cesty ku svahu,  s ktorou parcela priamo susedí. Z pohľadu ulice tak kmene stromov s košatými korunami potláčajú strohosť fasád a silnú ortogonalitu. V slnečnom dni majú bielo omietnuté fasády modrastý nádych. Celkovému výrazu pomáha dotvorenie okolia a záhrady s minimálnymi výrazovými prostriedkami, ktoré sa naskytli postupne počas výstavby Schopná investorka dokázala zohnať lacný stavebný materiál, či už šlo o kameň alebo drobné dlažobné kocky. Po konzultácii s architektom tak došlo k vytvoreniu prírodného kamenného oplotenia a dlažobné kocky lemujú trasu od vstupnej brány až k vstupu do domu, krytému markízou z pohľadového betónu. Nízke kamenné oplotenie pod korunami stromov pôsobí poeticky a oddeľuje súkromnú parcelu od obecnej komunikácie. Pred vstupnou fasádou sú uskladnené drevené polená okolo nie práve najkrajšieho stĺpu elektrického vedenia. Ale i takáto usmernená kompozícia povýši technické a nechcené na výtvarnú estetiku. Ve ľa muziky za málo peňazí. Výrazný kontrastný objekt sa tak darí zakomponovať bezbolestne do horského prostredia práve vd'aka týmto prirodzene vyzerajúcim úpravám.

Dalibor Branderský
Redakčná poznámka: Víkendový dom v Perninku získal nedávno Cenu Grand Prix 2011 v kategórii Rodinný dom.

zdroj: VYDAVATEĽSTVO EUROSTAV, spol. s r.o.

Obsah textu nie je možné bez súhlasu autora / autorov ďalej šíriť a publikovať

Páčil sa vám článok?

áno: 143     nie: 140

Odporúč

pošli na vybrali.sme.sk

 

Odporúč známemu


logo © 2007 4-INDUSTRY, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Ochrana údajov –  Podmienky poskytnutia služby