preskočiť na hlavný obsah

Vader House – hravá história

vader house, rodinný dom

Austrálski architekti sa pohrali s historickým tehlovým domom a na želanie majiteľa z neho vďaka netypickým zásahom spravili skvostné moderné bývanie, ktoré kreatívne využíva dostupný priestor.

Vader House je nadstavba viktoriánskej terasy v predmestskej časti austrálskeho mesta Melbourne.

Pri rekonštrukcii použili čisté materiály s uhladeným moderným vzhľadom, ktoré jemne kontrastujú s tmavými tehlami starého domu. Presklené steny prinášajú svetlo priamo do kuchyne a obytného priestoru. Pýchou majiteľov je centrálny dvor, lemovaný z jednej strany starým domom a z druhej strany novým rozšíreným priestorom na bývanie.

Ignorovanie dogmy

Vysoké deliace múry postavili v zdanlivej neúcte k pravidlám, ktoré v tejto oblasti už dlho pretrvávajú. Zároveň však dovoľujú netradičné riešenie vedľa severného múru. Nadstavbu ohraničuje oceľový skelet, ktorý obaľuje vysoký murovaný okraj steny. Línia strechy sa neočakávane točí, aby nasledovala prikázané línie odsadenia. Výsledkom je hravá interpretácia pôvodných pravidiel. Krivý tvar strechy porušuje symetrickú líniu striech ostatných domov, ktorá je typická pre Fitzroy, a vdychuje domu nový život.

Čistý jazyk materiálov

Nové plány boli k priestoru veľkorysé. Strop je dvakrát vyšší ako predtým, čo umožnilo vytvoriť  medziposchodie. Interiér a exteriér prepojili sklenené dvere, ktoré kontrastujú s tmavou murovanou fasádou starého domu. Čistý jazyk materiálov je umlčaný na miestach, kde detaily odkazujú na zaujímavý vnútrajšok – jasnú červenú farbu obkladov v kúpeľni alebo výrazné schody.  

Premyslená jednoduchosť

Zdanlivo jednoduchému charAkteru Vader Housu s otvorenou dispozíciou predchádzalo zložité plánovanie. Niektoré dizajnérske prvky preto slúžia viacerým funkciám. Napríklad výrazná skrinka pod schodami sa stala časťou kuchynského nábytku, tieniaca clona neslúži len na kontrolu svetla, ale aj ako „oplotenie“ súkromia a okraj vonkajšej steny zdvojnásobuje vnútornú kuchynskú stenu.

Využitie pôvodného

Rekonštrukcia sa nesie v dizajnérskom prúde, ktorý dobre využíva priestor, svetlo a pôvodné materiály. Východná a západná fasáda nadstavby sú charakteristické tieniacimi lamelami. Protichodné formy ušľachtilých materiálov a tmavej omietky zjednocuje transparentný sklenený koridor pozdĺž severnej steny, ktorý ohraničuje vonkajší dvor.

Srdce domu

Vďaka strategickému umiestneniu uprostred stavby sa stal dvor s terasou novým centrom domu. Architekti tak vytvorili centrálnu zónu, ktorá podporuje prenesenie aktivít zvonku do vnútra. Ohraničenie medzi interiérom a exteriérom je sotva rozpoznateľné. Transparentné dvojvrstvové posuvné dvere zaručujú stálu vizuálnu prepojenosť medzi týmito dvoma prostrediami. Dvor taktiež poskytuje výdatné prirodzené svetlo a funkciu vetrania, čo význačne zmenšilo potrebu mechanického kúrenia a chladiaceho systému.

Vader House
Architekti: Andrew Maynard, Mark Austin a Matthew McClurg z Maynard Architects
Umiestnenie: Fitzroy, Melbourne, Austrália
Celková plocha: 155 m2
Zastavaná plocha: 120 m2
Dokončenie stavby: december 2008
Použitý materiál: hliníkové žalúzie s čiernou povrchovou úpravou,oceľový skelet dvojvrstvových dverí a okien, oceľové schody s protišmykovým náterom,drevený a oceľový strešný rám

TEXT Sláva Štefancová
FOTO Peter Bennetts

zdroj: MEDIA/ST spol. s r.o.

Páčil sa vám článok?

áno: 62     nie: 71

Odporúč

pošli na vybrali.sme.sk

 

Odporúč známemu


logo © 2007 4-INDUSTRY, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Ochrana údajov –  Podmienky poskytnutia služby