preskočiť na hlavný obsah

Tower 115, Bratislava, P-T

/up/images/featured/images/tower_115.png

Úspešná resuscitácia

Prísľub budúceho bratislavského Manhattanu, situovaného v zóne Pribinova na nábreží Dunaja, doteraz napĺňa len osamelá veža Tower 115. Staronová dominanta vznikla prestavbou ekonomicky stratového Pressburg Centra, ktoré zotrvačnosťou všetci volali pôvodným názvom Presscentrum. Architekt Jozef Lacko /1/, ktorý stavbu navrhol v roku 1972, sa zdĺhavej realizácie až do polovice osemdesiatych rokov nedožil. Presscentrum, s nezvyčajným dizajnom fasády (z predsadených Vierendelových nosníkov zo skorodovanej cortenovej ocele), dokonale zapadalo do driemajúcej priemyselnej zóny v okolí Zimného prístavu.

Morálne a technologicky zastaraná budova prešla prestavbou, ktorá ju najprv očistila až na konštrukčnú podstatu. Pre okoloidúceho diváka je najvýznamnejšou zmenou, oproti minulosti, svieži vzhľad sklenenej fasády, ktorá pohltila nevzhľadné nosníky. Terajším exteriérom sa pred dvoma rokmi v recenzii na stránkach časopisu ARCH zaoberal Matúš Dulla /2/.

Vstupy do výškových stavieb, spravidla oproti trochu nudnejším typickým podlažiam, sú architektonicky výnimočnejšie riešené a nastavujú kvalitatívnu latku ostatným prenajímateľným priestorom. Okrem úplne nového stavebného interiéru prešiel parter Tower 115 aj zásadnou dispozičnou úpravou. V osi kancelárskej veže vznikol nový, výrazovo dominantný vstup. Návštevník tak smeruje priamo, cez nanovo prevýšenú dvojpodlažnú vstupnú halu s recepciou a kontrolou, do administratívy. Cez pôvodný vchod, pod odstráneným vstupným plató, a druhý, symetricky umiestnený voči hlavnému vstupu, je sprístupnená a samostatne prevádzkovateľná obchodná pasáž s divadelným priestorom. Výrazné zredukovanie archaickej technológie umožnilo rozšíriť prenajímateľné priestory aj do suterénu a umiestniť fitnescentrum, sprístupnené novým schodiskom.

Spomínaný stavebný interiér bol, podľa dochovanej fotografickej dokumentácie, nevýrazný s niektorými detailmi, ktoré sa približovali k postmodernistickému názoru (rímsovanie plných zábradlí galérie, dekoračné zvislé pásy na stĺpoch, rastrovanie zasklených stien a pod.). Po prestavbe je interiér oproti minulosti vizuálne bohatší s vhodným materiálovým členením, ktoré nastavuje správne vnímanie mierky a umožňuje jednoduchú orientáciu v priestore.

Divadlo Heineken Tower Stage, ktoré nieslo viaceré názvy ako Teatrium, neskôr Atrium Art až po Tower Stage, je zamerané na tanečno-hudobný žáner komornejších rozmerov /3/. Zo vstupnej haly obchodnej pasáže ho vyčleňuje pôvodná, pôdorysne odskakovaná hmota obložená makasarom. Prestaviteľným javiskom, úpravou balkónov a osadením zásuvného hľadiska dosiahli autori prestavby požadovaný počet miest na sedenie, ktoré sa pohybuje okolo 370 stoličiek. Zväčšovanie a zmenšovanie javiska aj hľadiska umožňuje väčšiu variabilitu priestoru, ktoré je potom možné využívať na doplnkové komerčné aktivity. Vzhľadom na znižovanie rozpočtu bola realizácia maximálne zjednodušovaná, pri zachovaní požiadaviek na komfort a kvalitu nevyhnutnú pre diváka a účinkujúceho. Vďaka tomu, že sa v sále nerealizoval akustický podhľad, zostali obnažené nielen pôvodné oceľové nosníky nesúce strop (a po zosilnení aj divadelnú techniku), ale aj zvláštna koláž murív. Jedno z nich je pôvodnou faktúrou fasády z pohľadového betónu, ktorá je teraz ukrytá pod zateplením. Vďaka hladine osvetlenia a tmavosivému náteru stropu a konštrukcií je táto náhodná prezentácia pred divákom utajená. Investor prenajatého divadelného priestoru určil červenú farebnosť čalúnenia stoličiek, z čoho sa potom odvinula červenofialová na akustických paneloch zo striekanej MDF, lososová kompozícia farebnej zmesi Artolea na podlahe hľadiska a modrofialová na okraji balkóna a čelnej stene po stranách javiska. Dizajn stavebného interiéru je civilný v materiálovom riešení, jednoduché kominárske zábradlia balkónov (ako z boxerského ringu) bezprostredne vťahujú diváka do scény.

Stavba po tridsiatich rokoch prešla kvalitatívnou zmenou, ktorá ju katapultovala medzi „áčkové“ kancelárske budovy a v boji o klienta ponúka aj netradičnú pridanú hodnotu divadelnej scény. Pre bývalé Presscentrum je šťastím, že po veľkorysej rekonštrukcii je stále, aj pod novými vrstvami, čitateľný pôvodný koncept budovy. Ten navyše získal, okrem kvalitného stavebného interiéru, teraz aj na novej priestorovej logike.

Peter Daniel


Poznámky:
1    Presscentrum navrhol v kolektíve s L. Kušnírom, I. Slameňom, O. Dórom a J. Kozákom. In: Projekt 49, 2007, č. 4, s. 87.
2    Dulla, M.: Obal z dvoch priečelí. k fasáde obnovovaného Presscentra. Arch 11, 2006, č. 9, s. 18 – 21.
3    Komárová, Z.: Ján Ďurovčík chce vzkriesiť komorné umenie. SME, 4. 9. 2007,


PRESTAVBA PRESSCENTRA NA TOWER  115
PRIBINOVA ULICA, BRATISLAVA
Autori: Juraj Hermann, Patrik Pavlásek
Spolupráca: Lenka Halinárová, Anton Havlíček, Janka Kramáriková, Daniel Mikunda, Daniel Růžička, Jana Valachovičová
Projekt: 2005 - 2006
Realizácia: 2006 - 2008
Celková plocha riešeného územia: 6 222,5 m2
Celková úžitková plocha: 45 142 m2
Foto: Ľubo Stacho
Foto: Lukáš Mackovjak, Heineken Tower Stage

zdroj: VYDAVATEĽSTVO EUROSTAV, spol. s r.o.­

Obsah textu nie je možné bez súhlasu autora / autorov ďalej šíriť a publikovať

Páčil sa vám článok?

áno: 69     nie: 47

Odporúč

pošli na vybrali.sme.sk

 

Odporúč známemu


logo © 2007 4-INDUSTRY, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Ochrana údajov –  Podmienky poskytnutia služby