preskočiť na hlavný obsah

Škola Leutschenbach v Zürichu

/up/images/featured/images/zurrich_0.jpg

Monumentálny kompaktný objekt navonok neprezrádza, že ide o budovu školy. Prekvapuje inovatívnym priestorovým konceptom a špeciálnou oceľovou nosnou konštrukciou, ktorá priniesla autorovi Medzinárodnú cenu PRIX ACIER 2009. Architekt Christian Kerez, ETH - profesor na katedre architektúry v Zúrichu, je autorom viacerých ocenených architektonických objektov. Jedným z nich je v roku 2000 ocenené Kunstmuseum Liechtenstein (spolupraca - Morger & Degelo). V roku 2007 získal 1. cenu v medzinárodnej súťaži na Múzeum moderného umenia vo Varšave.

Architektonické a dispozičné riešenie

Nová školská budova Leutschen-bach, vysoká 33 ma projektovaná pre 500 detí, bola zrealizovaná v okrajovej severnej časti Zurichu. Svojmu okoliu dala nové merítko a novú identitu. Dispozičné riešenie tejto školy je veľmi netradičné tým, že školské priestory (22 tried, detská škôlka, družina, dielne, telocvičňa, knižnica...) umiestnil architekt pôdorysne nie vedľa seba, ale nad sebou, pričom trojnásobne veľkú telocvičňu situoval v najvyššom podlaží. Netradičné je aj to, že škola nemá chodby. Triedy sú prístupné v každom podlaží priamo z haly, ktorá obsahuje veľkoryso riešené schodisko a zároveň môže slúžiť aj na vyučovanie. Takéto atypické dispozičné riešenie nevzniklo kvôli nedostatku priestoru, ale kvôli túžbe vytvoriť veľký verejný park okolo budovy školy.

Stavebno-konštrukčné riešenie

Viditeľná oceľová konštrukcia je výrazným architektonickým prvkom, ktorý dal objektu individuálny charakter. Špeciálna nosná konštrukcia umožnila zasklenie celej budovy veľkoplošnými sklenými izolačnými platňami, ktoré sú okrem otváracích krídel rovno, bez rámu, zapustené do podlahy. Vnútorné steny a zábradlie vnútorného schodiska sú z formovaného skla (PROFILIT), ktoré prepúšťa dostatok denného svetla do vnútorného centrálneho priestoru. Interiéry ponechal architekt v pôvodných farbách použitých materiálov, bez povrchovej úpravy. Vonkajšie únikové schodisko spolu s únikovými pavlačami, okrem vlastnej funkcie, zvyšujú aj atraktívnosť budovy.

Architektúra budovy a jej kompaktné netradičné riešenie, umožnilo zachovať školský park - voľné priestory slúžiace pre šport a relax, a zároveň priťahuje pozornosť odbornej i širokej verejnosti.

Ing. arch. Maria Ada Weber, Zúrich
Foto: Maria Ada Weber, Dario Pfammatter, Zúrich

zdroj: VYDAVATEĽSTVO EUROSTAV, spol. s r.o.

Obsah textu nie je možné bez súhlasu autora / autorov ďalej šíriť a publikovať

Páčil sa vám článok?

áno: 90     nie: 73

Odporúč

pošli na vybrali.sme.sk

 

Odporúč známemu


logo © 2007 4-INDUSTRY, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Ochrana údajov –  Podmienky poskytnutia služby