preskočiť na hlavný obsah

Rodinný dom RD05

rodinný dom

Sebaistá plachosť

Rodinný dom od ORA architektov je situovaný na pozemkoch, kde sa v minulosti nachádzali záhradky. Momentálne táto zóna slúži predovšetkým na výstavbu rodinných domov. Vjednej jej časti vznikol mikrosvet štyroch domov s vlastnou súkromnou príjazdovou komunikáciou a parkoviskom pre viacero vozidiel. Tento mikrokozmos však nie je vytvorený zjednotenou komunitou známých či priatelov, a ani taký byť nechce. Aj keď by komunitný zámer mohol vygenerovať mnohé zaujímavé architektonické riešenia samotných stavieb a ich okolia, silný individualizmus a uzavretosť individuálnych predstáv o bývaní vytvorili vrstvy obmedzení a zaužívanú patchworkovú štruktúru všakovakých oplotení róznych výšok, materiálov, farieb a ich autorských dotvorení obyvatelmi.

Navrhovaný dom chcel mať tiež svoj vlastný svet, požiadavkou bolo odrezať sa od okolia, ktoré nemá vizuálnu kvalitu ani zaujímavý terén a časom bude celé zastavané. Na obdížnikovom pozemku, s rozmermi približne 30 x 20 metrov a s pozdížnou orientáciou na severovýchod  juhozápad, tak vznikol dom, ktorý sa od cesty uzatvára do vlastnej záhrady nepravidelným L tvarom. Tým sa dosiahne požadovaná intimita, ktorá je znásobená rozložením vnútorného priestoru. Ten je členený na menšie celky: zóna detských izieb s vlastnou kúpelňou vzadnom krídle, spoločný priestor kuchyne, jedálne a obývačky, zóna rodičov a obslužná zóna (garáž, práčovňa s kotolňou) v kratšej hmote domu viditelnej od cesty. Všetky obytné miestnosti tak majú priamy prístup a výhlad do záhrady a pred nehostinným vonkajškom, príjazdovou cestou, sú chránené vrstvou vedlajších priestorov. Úspechom pre architektov je fakt, že štúdia sa takmer na sto percent pretavila do realizácie. ORA architekti sú aj autormi interiéru.

Navrhovaný dom chcel mať tiež svoj vlastný svet, požiadavkou bolo odrezať sa od okolia, ktoré nemá vizuálnu kvalitu ani zaujímavý terén a časom bude celé zastavané.

Investor si dal záležať nielen na architektúre, ale aj na súčasných technologických riešeniach. Dom je nízkoenergetický, s inteligentnou inštaláciou ovládatelnou cez periférne zariadenie. A tak každý priestor dokáže byť z hladiska intenzity osvetlenia a teploty regulovaný samostatne. Toto všetko prispieva nielen k vačšej bezpečnosti, ale aj k zníženiu nákladov a k precíznej možnosti kontroly nad najmenšími detailmi.

Jednopodlažný objekt sa vyznačuje zvláštnou kombináciou tvarov striech, ktorá by šikminami mala odkazovať na vidiecku minulost' pozemku a zároveň v interiéri posilniť úlohu hlavného zhromažďovacieho bodu rodiny (jedáleň s kuchyňou). Sklony strechy taktiež opticky skracujú dlhšiu stranu domu. Strecha sa opat zdvíha v prednej časti pri ceste, nad dvojgarážou, nad krížením dvoch hmot a materiálov, kde prechádza do akéhosi svetlíka. Bazilikálny typ osvetlenia „hlavnej lode" prináša denné svetlo hlboko do útrob domu a sleduje líniu hlavnej chodby.

Práve tu vpredu je Ltvar najvýraznejšie narušený, jeho roh sa rozleptáva a nahrádza ho zlomený záliv. Ten odkazuje na záliv vnútorný, na epicentrum, kde sa odohráva čulý rodinný život. Vonkajšia zátoka sa ale chová úplne inak.

Otázkou je, či sa periféria stala len dósledkom centra, vedlajším produktom účelnosti, alebo je autonómna a bola jasným zámerom. Či sa v budúcnosti a v dalších stavbách bude chcieť prejaviť naplno, alebo bude prevalcovaná jednoduchými riešeniami, ktoré „nebolia".

Spomínané miesto kríženia či zalomenia sa zdá byť najhravejšou častou celej stavby. Okrem svetlíka je tu aj hlboko zasadený hlavný vchod či zrezaná pracovňa.To, čoje zrezané z jej hmoty, sa stává odstavným miestom pre návštěvu, resp. je to šikovný přístup na pracovně stretnutie bez toho, aby bola narúšaná intimita ostatných členov rodiny.

Toto je úplne iný svet, ktorý má len málo spoločné s velkými preskleniami, jasnými plochami obývačky a izieb, ktoré smerujú na terasu v srdci pozemku. Táto vonkajšia línia, periféria so vstupom, pracovňou, chodbou, šatníkom, skladom a napojením garáže sa nesmelo stáva miestom formálnych hier a nápaditých riešení. Akoby nabrala odvahu experimentovat' tam, kde to zdanlivo netreba, kde sa nikto nepozerá a kde sa nikomu nemóže ublížit.

Centrum domu, vnútorná línia, drevená terasa so záhradou obklopenou pravidelne členenými preskleniami obytných miestností alebo mierne zošikmenou garážovou stenou s panelmi, či záhradnou úpravou zo zadnej strany, je sebaistým overeným riešením bez riskovania. Jasnú líniu narúša len strešný šilt, vystupujúca a o pár metrov ďalej miznúca hmota strechy vytvárajúca cez deň tieň a v noci pás svetla (vďaka zabudovanému svietidlu). Nič nás tu neprekvapí, nič nezavadzia, nikde sa nestala chyba, nezvaný host alebo nepriatel bude ihneď spozorovaný a bez problémov eliminovaný.

Otázkou je, či sa periféria stala len dósledkom centra, vedlajším produktom účelnosti, alebo je autonómna a bola jasným zámerom. Či sa v budúcnosti a v ďalších stavbách bude chciet prejavit naplno, alebo bude prevalcovaná jednoduchými riešeniami, ktoré „nebolia".

Dom sa chcel stat uzavretým ostrovom samým pre seba. Má však potenciál skrývat omnoho viac menších svetov. Naznačuje, ako aj z pomerne malej plochy možno vytažit rozmanitost, a to viacerými prostriedkami. Róznymi typmi formálnych prístupov, svetelnými hrami, materiálmi, úpravou zelene alebo atmosférami vďaka technologickým novinkám. Dom chce aj nechce byt iný. Vnútorný rozpor však nedáva velmi najavo, hoci práve ten má potenciál vyvolat katastrofu a vygenerovat netradičné spojenia, prekvapivé zákutia, nové systémy s vlastnými zákonmi ostrova.

Danica Pišteková

Realizácie
RD 05, Slovensko
Autori: Zoran Samoi', Barbora Šajgalíková / ORA architekti
Projekt: 12. 2010  03. 2012,
realizácia: 06. 2011  10. 2013
Plocha pozemku: 588 m2 ,
zastavaná plocha: 234 m2
Úžitková plocha: 200 m2 ,
obstavaný priestor: 750 m3
Foto: Robo Hubač
Systémy pre TZB dodala spoločnosť REHAU s.r.o., www.rehau.sk. (s. 5)
Kompletné stavebné práce HSV+ PSV, sadrové omietky montáž obkladov a dlažieb, vonkajšie povrchové úpravy, zateplenie, izoláciu, kanalizáciu, chodníky realizovala spoločnosť Ján Iszák, ATYPSTAV. www.atypstav.sk Inteligentnú elektroinštaláciu KNX realizovala spoločnosťARISYS, spol. s r. o., www.arisys.sk. Hliníkové výplne od spoločnosti Reynaers Aluminium CS 86 HI HVa CP155 MINERGIE dodala spoločnosť ALUSYS s.r.o., www.reynaers.com.

zdroj: VYDAVATEĽSTVO EUROSTAV, spol. s r.o.­

Páčil sa vám článok?

áno: 82     nie: 96

Odporúč

pošli na vybrali.sme.sk

 

Odporúč známemu


logo © 2007 4-INDUSTRY, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Ochrana údajov –  Podmienky poskytnutia služby