preskočiť na hlavný obsah

Rodinný dom Bratislava

/up/images/featured/images/0-rd.jpg

Zrozumiteľný a čitateľný dom

Neomodernistická vlna je v architektúre rodinných domov stále aktuálna. Dá sa povedať, že ak architekt zvolí túto osvedčenú cestu, dáva to pomerne dobrú záruku, že výsledok by mohol byť vydareným dielom. Niekedy si však myslím, že v tomto smere sa už pridlho držíme osvedčených schém a tradičných postupov. Trochu experimentu by určite nezaškodilo. Preto som sa celkom potešila, keď som sa dozvedela o novom „cortenovom" rodinnom dome na bratislavskej Kolibe. Mladí architekti dokázali v prvom kroku presvedčiť klientov nielen o stavebno-technických, ale aj o esteticko-výtvarných kvalitách hrdzavého cortenu. V tomto bode je koncept naozaj nekonvenčný a s najväčšou pravdepodobnosťou ho už dnes môžeme zaradiť medzi prvý slovenský „cortenový" rodinný dom.

Príbeh tohto domu začal pred niekoľkými rokmi, keď manželský pár kúpil na Kolibe starú dobrú modernu zo sedemdesiatych rokov minulého storočia - dom, kde žil a pracoval jeden zo zakladateľov slovenskej scénografie Anton Krajčovič. V jeho filmografii rezonujú dodnes také kultové filmy, ako sú Rok na dedine, Vtáčkovia, siroty a blázni, ale aj Panna zázračnica alebo Sedím na konári a je mi dobre. Zabývaný dom (podľa slov súčasných majiteľov) mal neopísateľnú umeleckú atmosféru. Pôvodným zámerom bola rekonštrukcia a prispôsobenie domu požiadavkám novej rodiny. Jeho technický stav - predovšetkým narušená statika a iné technologické nedostatky - nakoniec zmaril tieto plány. Dom bol zbúraný a na jeho mieste postavený nový - cortenový. Celkové objemové riešenie a funkčno-priestorové rozloženie jednotlivých častí domu výrazne ovplyvnili aj danosti kolibského pozemku. Na Kolibe chce mať každý výhľad na panorámu Bratislavy. Svažitý kopcovitý terén s dobrou orientáciou to vo väčšine prípadov aj umožňuje. Z tohto dôvodu sú hlavné priestory domu situované až na 2. nadzemnom podlaží - odtiaľto sú skutočne pekné výhľady. Dom je primárne kompaktný - z kvádra postupne odoberané hmoty rozčleňujú objemový koncept na kompozične vyváženú hmotu. Tu už cítiť snahu autorov o podčiarknutie pôsobenia cortenovej fasády, ktorá je sama o sebe dosť výrazná a nepotrebuje už ďalšie akcenty. S tým je spojený aj jasný autorský zámer - odľahčiť pôsobenie pevných zvislých hrán domu pomocou nárožného tvarovania okien, ale aj ponorením garážového vstupu do hĺbky traktu domu. Vydarená idea nepotrebuje ďalší komentár Jednoznačne plošná kompozícia hlavnej uličnej fasády s dôsledným zjednotením modulového rastra cortenu s modulovým rastrom okien má v celkovom vyznievaní pozitívny výtvarný náboj. Uličná fasáda s príťažlivou zemitou farebnosťou cortenu je jednoducho dobrým a pekným obalom jadra domu.

Ťažisková poloha schodiska v centre pôdorysu rozohráva jasný a čitateľný priestorový scenár Prízemie zahŕňa vstupnú predsieň, garáž pre dve autá, hosťovskú izbu a technické zázemie. Podstatným priestorom domu je 2. nadzemné podlažie s obývacou izbou, kuchyňou, spálňou, pracovňou a príslušenstvom, ktoré využíva terénne danosti - z jednej strany výhľad na mesto, z druhej strany priamu väzbu na zadnú záhradu domu. Obývačka s kuchyňou je orientovaná na juhovýchod i severozápad. Je ústredným priestorom s pozdĺžnou dispozíciou. Stačí si pohodlne sadnúť za dom do záhrady a naprieč obývacou izbou vo výške 2. nadzemného podlažia uvidíte pôsobivú panorámu Bratislavy. Zadné záhradné átrium poskytuje mimoriadnu intimitu a súkromie. Pôvodne tu bol menší bazén, ale súčasní majitelia sa rozhodli pre tradičnejšie využitie - pre klasickú záhradnú alternatívu s posedením na drevenej terase, ktorú zo severnej strany chráni pôvodný kamenný múr s „nasucho" ukladaným triedeným lomovým kameňom a nikami.

Najvyššie - 3. nadzemné podlažie - poskytuje nadštandardné vybavenie - domáce fitnes so saunou a zázemím. Ukončujúci objem tejto časti domu pôsobí ako veža s priestrannou vyhliadkovou terasou. Výhodou je samostatný prístup cez terasu a schodisko vedúce cez átrium až zo záhrady pred domom. Takýmto riešením je možné v budúcnosti prispôsobiť toto podlažie potrebám malej samostatne prístupnej garsónky alebo ateliéru. Tým, že terasa je schodiskom priamo prepojená s átriom, toto takto získava ďalší príťažlivý priestorový rozmer Práve z tohto miesta je možné pochopiť objemový koncept domu (odtiaľto je jednoznačne čitateľný) - s výhľadmi, priehľadmi, vzájomnými priestorovými väzbami medzi jednotlivými miestnosťami. Odtiaľto je dom jednoduchý, jasný, uchopitelný a zrozumiteľný.

Mladí architekti jednoznačne preukázali svoju schopnosť citlivo pracovať s priestorom. Interiéry nevynikajú zbytočným luxusom, naopak, sú odpoveďou na neomodernistický koncept - s mierou sú uplatnené atypické prvky a farebnosť podčiarkuje celkový vyvážený a harmonický charakter domu. Mladistvé zmýšľanie sa odrazilo v príjemných farebných akcentoch - fialovej, zelenej, modrej a žltej farbe, ktoré sú s mierou použité na vybraných detailoch. Vtipný a svieži je v tomto farebnom duchu ladený aj latový plot so vstupnou bránou do domu.

Aj keď som spočiatku pod vplyvom cortenu očakávala väčší experiment, bola som napokon veľmi príjemne prekvapená. Rodinný dom je výborne osadený na pozemku, zohľadňuje priestorové danosti a rešpektuje mierku. Okrem toho sa autorom podarilo vhodne interpretovať hodnoty pôvodného domu. Pri jeho pozornom vnímaní vám nemôžu uniknúť jednotlivé scénografické priestorové sekvencie s výborne zvládnutými priehľadmi, ktoré sa v určitých miestach domu celkom zámerne objavujú. Zdá sa, že nový dom sa skutočne vydaril...

Andrea Bacová

zdroj: VYDAVATEĽSTVO EUROSTAV, spol. s r.o.

Obsah textu nie je možné bez súhlasu autora / autorov ďalej šíriť a publikovať

Páčil sa vám článok?

áno: 58     nie: 67

Odporúč

pošli na vybrali.sme.sk

 

Odporúč známemu


logo © 2007 4-INDUSTRY, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Ochrana údajov –  Podmienky poskytnutia služby