preskočiť na hlavný obsah

Rekonštrukcia bez predsudkov

rodinný dom

Pri rekonštrukcii alebo prístavbe architekt väčšinou berie do úvahy pôvodnú stavbu. Použité materiály, jej proporcie i celkový štýl. My vám však spoločne s architektonickým ateliérom A-cero ponúkame celkom iný pohľad na vec.

Zaujímavú realizáciu z dielne ateliéru A-cero, ktorý vedie architekt Joaquin Torres sme tento rok priniesli aj v marcovom čísle SaB. Vtedy išlo o novostavbu vo svahovitom teréne, ako sme už povedali, tento raz pôjde o niečo celkom odlišné – o netradičnú rekonštrukciu.

Dom je situovaný v severnej časti Španielska, v meste Pontevedra. Pôvodne ho tvorilo niekoľko nezávislých budov, ktoré architekti našli pred rekonštrukiou v rôznom „štádiu rozkladu“. Jednotlivé stavby boli roztrúsené na členitom pozemku, ktorý má charakter nepravidelného svahu, zvažujúceho sa smerom na sever.

Idea

Cieľom projektu bolo nielen zrekonštruovať a zobtniť pôvodné budovy, ale aj prístavbou rozšíriť tento kamenný vidiecky dom. Koncept je založený na ohľaduplnosti k pôvodnej architektúre bez ignorovania aktuálnych trendov. Preto sa v tomto projekte architekti vyvarovali toho, aby sa nové veci podobali a prispôsobovali veciam existujúcim. Vznikla tak zaujímavá kombinácia materiálov, technických prvkov, ako aj architektonických štýlov.

Pestrá mozaika

Vďaka prístavbe a rekonštrukcii sa pôvodné roztrúsené stavby prepojili. Zachoval sa však pôvodný charakter budov, kamenné múry aj tradičná terasa. Obnovoval sa predovšetkým krov, úpravou priečok sa otvorila dispozícia priestoru a zjednotila sa podlaha. Architekt navrhol prístavbu tak, že spoločne s ostatnými stavebnými prvkami na pozemku uzatvára pomyselný kruh spojený rôznymi druhmi krytých i otvorených komunikácií. Garáž vo stupnom priestore pozemku je napojená na pôvodnú budovu pergolou. Dve pôvodné budovy aj prístavba spolu komunikujú novou zasklenou chodbou. Zastavanú časť domu uzatvára bazén, situovaný na nižšej úrovni. Stavby okolo neho sú tak akoby na terase, z ktorej si obyvatelia užívajú nádherné výhľady do doliny. Dom bol zrekonštruovaný bez ohľadu na materiály a vybavenie pôvodnej stavby, v ktorej dominovali kameň a drevo. Doplnili ju však aktuálne prvky a moderné technológie, ako zasklená fasáda, veľkoformátové dosky na fasáde prístavby a jej celkovo moderný charakter.

Spojenie tradičných a moderných prvkov je momentálnym trendom vo všetkých umeleckých odvetviach. Či už ide o architektúru, dizajn alebo módu, takýto prístup vždy prinesie zaujímavý a nenapodobiteľný výsledok

Zjednotený priestor

V prvej z pôvodných budov sa na prízemí nachádza vstupná hala, terasa a malá kúpelňa. Na poschodí je majestátna spálňa so solitérne stojacou policovou zostavou, ktorá oddeľuje posteľ od šatníka a kúpeľne, a zároveň zabezpečuje  plynulosť priestoru. V druhej z pôvodných budov je kuchyňa doplnená jedálňou, vínnou pivnicou a špajzou. V prístavbe, ktorá uzatvára celý komplex budov je hosťovská spálňa a pracovňa. Nábytok bol navrhnutý tak, aby zdôraznil zaujímavé vlastnosti charakteristické pre priestor, v ktorom je umiestnený. Na dosiahnutie harmónie medzi jednotlivými budovami použili architekti ako zjednocujúci element dlažbu a bielu farbu.

TEXT Jana Zajasenská
FOTO A-cero
Viac foto nájdete v SaB jún 2010. 

zdroj: MEDIA/ST spol. s r.o.

Páčil sa vám článok?

áno: 147     nie: 124

Odporúč

pošli na vybrali.sme.sk

 

Odporúč známemu


logo © 2007 4-INDUSTRY, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Ochrana údajov –  Podmienky poskytnutia služby