preskočiť na hlavný obsah

Promenáda Manchester

/up/images/featured/images/0-manchester.jpg

Miesto na rieke

Témou ateliéru FoRM Associates v Londýne sú základné princípy mestotvorby a miestotvorby vychádzajúce z ľudskej mierky. V tvorbe mesta jeho dizajnéri často používajú rezonanciu ako nástroj regenerácie „zospodu", ktorá umožňuje rýchlo a efektívne uvoľniť komplexný proces plánovania. Princíp rezonancie v tomto kontexte je možnosť transformácie mesta cez cielené intervencie začínajúc z jedného bodu, ktorých impakt sa rozšíri - rezonuje - v bezprostrednom okolí, ale často aj niekde na druhej strane mesta, na mieste, ktoré má zdanlivo malú spojitosť s epicentrom intervencie. Vytvára sa tak nová mentálna mapa mesta, ktorá je prepletená s fyzickým priestorom. Nové nábrežie v Trafforde je jedným z takýchto príkladov rezonancie. Nová promenáda s nábrežím je situovaná v prístave Salford Quays, v oblasti, ktorá bola dlhý čas zanedbanou industriálnou zónou na okraji Manchestru. Projekt nábrežia s promenádou začal pre ateliér FoRM územným plánom najdlhšieho regeneračného koridoru, ktorého kontinuálnou osou je rieka Irwell. Rieka Irwell a jej lodný kanál v Manchestri bola kedysi najdôležitejšia komerčná a rekreačná plavebná cesta severozápadného regiónu Británie, pozdĺž ktorého vyrástli tri mestské časti - Manchester, Salford a Trafford. Rieka však zaplatila cenu za umožnenie industriálnej revolúcie: ťažké znečistenie spôsobilo kompletné vyhynutie rýb a väčšiny prirodzeného prostredia rieky. Koniec 20. storočia sa niesol v úsilí vyčistiť vodný tok a umožniť návrat a zachovanie pôvodnej riečnej fauny a flóry tak, aby sa Irwell mohol stať katalyzátorom ďalšej etapy regenerácie Manchestru v 21. storočí: Irwell ako ťažisko pre kultúru, bývanie, komerciu a šport, ktoré sa vyrovná nábrežiam úspešných miest na svete.

Aj napriek velkým investíciám do rozvoja popri rieke Irwell v podobe ikonických budov ako Imperial War Museum North, futbalového klubu Manchester United ako aj niekoľkých hotelov, chápanie rieky samotnej ako miesta, ktoré môže spojiť ludí a tri mestské časti s historickou rivalitou, potrebovalo čas a úsilie. V prvej fáze rozvoja cez tento klasický model, postavený na developmente budov, bol Irwell stále neviditeľnou hranicou, priepasťou medzi ľuďmi a tromi mestskými časťami, ktoré sa svojej rieke otočili chrbtom. FoRM Associates v spolupráci s BM (Broadway Malyan UK) dostali neľahké zadanie vytvoriť víziu Irwell River Parku, investície 32 miliónov libier do lineárneho parku, ktorý by zmenil rieku Irwell z hranice na srdce mesta, metaforicky ako aj fyzicky prepájajúce tri mestské celky. Rola ateliéru FoRM bola okrem úlohy hlavného dizajnéra tejto vízie a územného plánu aj psychologická: udržať motiváciu a integritu komplexného klientského tímu (Central Salford Urban Regeneration Company, Salford and Manchester City Councils a Trafford Metropolitan Borough Council) tak, aby vízia nestroskotala na historickej rivalite klientských partnerov. Irwell River Park je ústredným katalyzátorom regenerácie celého mestského regiónu Manchestru s ambíciou stať sa konkurencieschopným vo svetovej mierke. Rok 2011 bol dôležitým medzníkom pre dizajnérov vo FoRM vďaka úspešnej realizácii prvej sekcie tohto 8-kilometrového lineárneho parku. I keď nové nábrežie a promenáda pred Imperial War Museum North v Trafforde je relatívne krátkou sekciou, projekt sa ihneď potvrdil ako jeden s chýbajúcich kúskov puzzle. Promenáda uzatvára dôležitý strategický okruh a plynulo sa napája na nový peší most Media City, ktorý vedie do Media City UK, novej centrály BBC, developmentu, ktorý bol dokončený taktiež minulý rok. Imperial War Musem North mal predtým jediný vchod z parkoviska a jeho budova nemala žiaden vzťah k rieke. Nové promenáda vytvorila dlho chýbajúci priestor pred múzeom, z ktorého bol otvorený nový vstupu priamo z nábrežia. Od dokončenia projektu tento sekundárny vstup prijíma už viac ako 50 percent návštevníkov a tak sa múzeum efektívne preorientovalo smerom k rieke. Hra konvexných a konkávnych geometrií nábrežia vytvára flexibilný a imaginatívny verejný priestor, ktorý výrazovo dopĺňa formu múzea (múzeum projektoval ateliér Daniela Libeskinda). Nové nábrežie sa hned' po dokončení stalo úspešným priestorom pre neformálne zhromaždenia a podujatia múzea ako aj „auditóriom" na sledovanie rieky a rušného BBC Media City na druhom brehu Irwellu. Na potešenie klienta „projekt bol dodaný nielen na čas a v rámci nízkeho rozpočtu, ale aj s veľkou dávkou citu a imaginácie" CEd Burrows, Property Director, Peel Media], Zadanie vyžadovalo robustnosť v mierke a použití materiálov pre nízku údržbu a očakávanú vysokú zaťaženosť tohto priestoru s ohľadom na narastajúci rozvoj v okolí Salford Quays. Promenáda je koncipovaná ako viacúrovňový terén, ktorý vytvára mikropriestory na využitie ako neformálne javisko, výstavy alebo podujatia. Časť nábrežia bola rozšírená, aby umožnila schody - sedenie - klesajúce k rieke, ktoré sa stali populárnou destináciou počas obeda. Okruh, ktorý vznikol prepojením cez nový most, je obľúbeným na beh a bicyklovanie a Imperial War Museum North sa vdaka novému nábrežiu stalo destináciou a zároveň novým „miestom" na rieke Irwell.

Petra Havelská
Foto: © FoRM Associates, Webaviation, McCoy Wynne


PROMENÁDA TRAFFORD WHARF
SALFORD QUAYS, MANCHESTER

Investor: Peel Media Ltd
Architekt: Igor Marko / FoRM Associates
Statika: Gifford (Ramboll)
Projekt: 01. 2010 - 09. 2010, realizácia: 09. 2010 - 07. 2011
Plocha pozemku: 5 400 m2
Stavebné náklady: 3,5 mil.

zdroj: VYDAVATEĽSTVO EUROSTAV, spol. s r.o.

Páčil sa vám článok?

áno: 126     nie: 98

Odporúč

pošli na vybrali.sme.sk

 

Odporúč známemu


logo © 2007 4-INDUSTRY, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Ochrana údajov –  Podmienky poskytnutia služby