preskočiť na hlavný obsah

Obytný areál Pegas Bratislava

/up/images/featured/images/pegas_0.jpg

BRATISLAVA INVADERS - ŽIVELNÁ URBANIZÁCIA VERZUS  GENIUS  LOCI

Obytný areál Pegas je najnovšou realizáciou na bratislavskej Kolibe. Dielo mladého autorského kolektívu z ateliéru VIVS (Jaroslav Šmondrk a Ivan Kreva) tvorí šesť radových dvojdomov a jeden samostatný dom. Snúbi sa v nich charakter rodinného domu so servisom bytového komplexu. Areál je situovaný v priamom susedstve parku, v zákrute hlavnej prístupovej cesty na Kolibu (Podkolibská - Hlavná), spoza ktorej sa nečakane vynára a sebavedome obsadzuje najvyššiu časť svahu bývalých kolibských viníc. Popri radosti z dobrej architektúry mi po dôslednom uvážení predsa len zostal pocit, že istá idealistická túžba ani tentoraz nebola dokonale uspokojená. Je to túžba po stavebnom počine, ktorý by nebol hnaný len požiadavkami investora a ktorý by okrem prvoplánových kvalít pre vyššiu triedu na kapitalizmus ešte nie celkom zvyknutých Slovákov prišiel aj s portfóliom subtílnejších hodnôt - ekologickou inovatívnosťou konceptu, ohľaduplnosťou voči okoliu, šetrnosťou k prírodným zdrojom a úctou k pamäti miesta. Napriek tomu sa však, podľa môjho názoru, autorom Pegasa podarilo vybojovať úctyhodnú bitku s negatívnymi faktormi a postavili ambiciózny a kvalitný komplex, ktorý je dobrým príkladom súčasnej high-endovej bytovej architektúry. Rovnako aj autorská intencia revitalizovať a skultivovať verejný parčík je chvályhodná a zostáva len dúfať, že dokáže aspoň v nejakej miere zmierniť negatívny dopad živelnej urbanizácie. Lebo smutným, ale istým faktom je, že ani dobrá architektúra nezmôže veľa proti jej ničivému efektu na tak vzácne miesta, ako bola táto viničná kotlinka.

Vzhľadom na svažitý úzky pozemok nebolo riešenie dopravného napojenia a parkingu jednoduché a vyústilo do nutnosti posadiť komplex pomerne vysoko na vrchnú hranu pozemku. Premietlo sa to do odhalenia veľkej časti garážového sokla vo frontálnom pohľade na domy. Architektúra komplexu, sama o sebe svieža, čistá a proporčne dobre rozvrhnutá, stmelením spoločným soklom trochu utrpela. Znepokojuje evokovaním prílišnej prezencie, masívnosti a nadradenosti na úkor svojho okolia. Pomôcť by mohlo autormi avizované zakašírovanie popínavou zeleňou.

Pešie vstupy do domov sú riešené zo spevneného chodníka na úrovni stredného podlažia (2. NP) zo strany obrátenej k parku a chráni ich vysunuté vrchné podlažie. Kaskádovito klesajúce hmoty s vyváženou rytmikou okenných otvorov a nečakanými priehľadmi na Bratislavu vytvárajú veľmi príjemnú, intímnu a pritom zaujímavú vstupnú situáciu. Chodník je miestom pre dočasné parkovanie mimo garáže a zároveň obslužnou komunikáciou. Vjazd do spoločnej veľkopriestorovej podzemnej garáže je z najvyššieho miesta pozemku. Samostatnú garáž autori vyriešili nápadito - stredová komunikácia pozvoľna klesá po celej dĺžke komplexu a státia sú radené stupňovito pozdĺž nej.

Každý dom má zdvojené komunikačné jadro so spoločným výťahom, ale samostatnými (trochu úzkymi) schodiskami, ktoré obsluhujú byty vždy v jednej polovici dvojdomu - jeden na každom podlaží. Sú dvoj- až štvorizbové a zväčšujú sa od spodného k vrchnému podlažiu. Spodné dvojizbové majú veľkorysé privátne exteriérové priestory v podobe zelenej strechy/terasy nad vysunutou garážou, horné -štvorizbové - majú pre seba celú zelenú strechu domu. Skromnejšie exteriérové priestory ma iba stredný - trojizbový - byt, na ktorý vyšla menšia lodžia. Vzhľadom na fakt, že autori nezabudli na spoločný zelený priestor v spodnej časti areálu (bude tu detské ihrisko aj priestor na grilovanie), môžme to brať ako kompenzáciu tohto nedostatku. Byty majú veľkorysé pôdorysy (s výmerou 96 až 177 m2), nadštandardné vybavenie s dvoma až troma kúpeľňami, dobré zónovanie a fantastický výhľad. Väčšina pokojných zón bytov je orientovaná do parčíku, čím sa vytvára akýsi zelený filter, chrániaci pred prílišným exponovaním cudziemu zraku. Architekti šikovne vyriešili aj spálne orientované na mesto - zasunutím medzi hmoty domov neprichádzajú o výhľad a zároveň sú chránené pred pohľadmi i proti prílišnému preslneniu. Putujúce slnko tu vďaka členeniu hmoty domov vytvára zaujímavé svetelné efekty a útulnú atmosféru. Vstupná hala, kuchyňa, jedáleň a obývacia izba sa vo všetkých bytoch združujú do jedného free-flowing priestoru, ktorému dominuje dych berúci výhľad na panorámu mesta. Subtílne bezprofilové riešenie presklenej fasády necháva interiér doslova splynúť s exteriérom a umožňuje maximálne vyťaženie potenciálu lokality. Fasáda komplexu (napriek pôvodnému zámeru autorov, ktorí ju plánovali materiálovo viacej diferencovať) bola nakoniec kvôli potrebe presmerovať financie do neočakávane zložitého zakladania stavby ponechaná v jednoduchej čistote bielej omietky. Kombinácia s tmavými okennými rámami a s jemne, ale dôsledne rozohranými kvadratickými hmotami vytvára atraktívne modernú tvár s nádychom funkcionalistickej estetiky.

Bytové jednotky záujemcom ponúkajú ako holobyty, s prípravou pre kúpeľne a kuchyne (plus trochu závideniahodnou prípravou pre jacuzzi na strešných terasách), čo je v tomto segmente bývania dôležité. Umožní to budúcim užívateľom jednoducho realizovať vlastné predstavy a vytvoriť si priestory podľa individuálneho uváženia. To bol zámer a jedna z hlavných intencií pri koncipovaní myšlienky areálu - prakticky spolu, ale maximálne individuálne.

Podčiarknuté a zrátané: genius loci tohto, pre obyvateľov Koliby veľmi dôležitého, miesta, kde sa ešte donedávna nečakane uprostred urbanizovaných svahov otvárala zákruta so zelenými vinicami, pasúcimi sa koňmi, parčíkom a fantastickým výhľadom na panorámu Bratislavy, miesto prístupné každému oku, ktoré malo chuť sa pozerať, dostalo v posledných pár rokoch fanatickou a nekontrolovanou výstavbou na rozpredaných viničných pozemkoch mnoho smrteľných rán. Ostatný počin je jeden z tých menej bolestných, lebo napriek nepríjemnému pichaniu nostalgickej spomienky na radosť a potešenie, ktoré miesto každému okoloidúcemu poskytlo, svojou architektúrou lahodí oku a vytvára kultivované a útulné útočiská pre rodinný život.

Andrea Bystrická

zdroj: VYDAVATEĽSTVO EUROSTAV, spol. s r.o.

Obsah textu nie je možné bez súhlasu autora / autorov ďalej šíriť a publikovať


Páčil sa vám článok?

áno: 129     nie: 120

Odporúč

pošli na vybrali.sme.sk

 

Odporúč známemu


logo © 2007 4-INDUSTRY, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Ochrana údajov –  Podmienky poskytnutia služby