preskočiť na hlavný obsah

Moderné bývanie v radovej zástavbe

Radová zástavba

Udalosti v našich životoch naberú niekedy úplne iný smer, akoby sme očakávali. Presvedčili sa o tom aj obyvatelia domu, ktorý sme navštívili. Hoci domáci pán bol od úplného začiatku pri zrode tejto radovej zástavby rodinných domov, to, že v jednom z nich bude aj bývať, sa mu na začiatku ani nesnívalo.

Developerská spoločnosť plánujúca postaviť na tomto mieste „radovku" sa obrátila na neho ako architekta s požiadavkou pripraviť architektonický projekt. Ing. arch. Peter Hrin sa „zmocnil" úlohy spôsobom jemu vlastným a tak vznikol projekt 26 moderne riešených rodinných domov a následne jeho realizáciou tento komplex domov.

Moderná architektúra

Celkové riešenie radovej zástavby bolo podmienené charakterom pozemkov s rozmermi 8 m šírka, 30 m dĺžka a ich východno-západnou orientáciou voči svetovým stranám. Domy jednoduchých kubistických tvarov sú ozvláštnené rohovými oknami, veľkými presklenými plochami, vysunutými konzolami a farebným riešením. Celá stavba pôsobí veľmi moderne, zaujímavo.

Domy stoja v dvoch radoch po obidvoch stranách ulice, od ktorej nie sú oddelené žiadnou bariérou v podobe plotov, čím vznikol otvorený obytný komplex. Hoci na prvý pohľad sa zdá, že sú rovnaké, lepší pozorovateľ rýchlo zistí, že to tak nie je. Už pri pohľade z ulice vidno, že pravidelne sa striedajú domy s garážou a bez garáže, v ktorých je vytvorené prestrešené miesto na parkovanie auta. Každý druhý dom má tiež odlišne riešené okno na poschodí. Ďalší rozdiel vyplýva z polohy v rámci radovej zástavby. Domy na okraji „radovky", ktorých je celkovo osem, majú východ z jedálenskej časti priamo do záhrady. Dverný otvor zároveň presvetľuje interiér z tejto strany.

Dispozičné riešenie domov

Pôdorys domov je úzky a dlhý, čo je podmienené rozmermi pozemkov. Tvar pôdorysu ovplyvnil aj dispozičné riešenie domov. Na prízemí sa nachádza vstupný priestor, za ním obývacia izba, jedáleň, kuchyňa. Z chodby na poschodí sa vstupuje do spálne, WC a sú tu ešte ďalšie dve miestnosti. Priestor je využitý maximálne účelne, neplytvá sa ním, napr. na zbytočne veľké chodby, takže zvonka na prvý pohľad nie veľké domy zvnútra prekvapia svojou priestrannosťou.

Jednoramenné schodisko

Podlažia spája schodisko riešené v domoch odlišne v závislosti od vkusu majiteľov jednotlivých domov. Každý dom má horným podlažím prekrytú terasu. Obytný priestor ňou pokračuje smerom do exteriéru, do záhrady. Takéto umiestnenie je ideálne vzhľadom na absolútne súkromie, ktoré takto lokalizovaná terasa svojím užívateľom poskytuje. Od ulice je podobným spôsobom prekryté miesto na parkovanie v domoch bez garáže - vysunutou miestnosťou nadzemného podlažia.

Materiály a farby

Domy sú postavené z kvalitných tehál, zateplené polystyrénom. Na všetkých sú použité plastové okná jednotného farebného odtieňa grafit. Pán architekt sa rozhodol pre netradičnú, ale zaujímavú bielo-zelenú farebnú kombináciu. Popri bielej sú tu použité dva odtiene zelenej farby, pričom v tomto farebnom riešení fasády sa odzrkadľuje vnútorné členenie priestoru.

Rozhodnutie bývať práve tu

Vráťme sa ale na začiatok, keď sa odštartovala realizácia projektu. „Potešilo ma, že sa v priebehu výstavby nič nezmenilo na architektonickom projekte. Všetky hlavné prvky, ovplyvňujúce vzhľad domu, ostali zachované vrátane toho, že domy nie sú od ulice oddelené. Vznikla tak otvorená obytná zóna, kde sa ľudia navštevujú, komunikujú aj cez ulicu. Som rád, že som si mohol dovoliť také prvky ako sú rohové okná, veľké presklené steny. Na jednej strane to dáva domu otvorenosť, moderný ráz, na druhej strane navyšuje cenu. Našťastie developeri v prípade tejto stavby nemali tendenciu šetriť na tých miestach, ktoré by ovplyvnili architektúru stavby", hodnotí Ing. arch. Peter Hrin. Kvalita stavebných prác bola tiež výborná a tak sa pán architekt rozhodol kúpiť jeden z domov, keďže práve riešil otázku vlastného bývania.

Stavebné úpravy

Rozhodnutie „padlo" v štádiu hrubej výstavby, takže mal dostatok času zaoberať sa vzhľadom interiéru. Aby sa dali jeho predstavy uskutočniť, museli sa urobiť aj určité stavebné úpravy. Týmito bolo na prízemí vymurovanie steny oddeľujúcej obývaciu izbu od schodiska. Pod schodiskom vznikol priestor využívaný ako sklad na rôzne v domácnosti potrebné veci. Za účelom zväčšenia kúpeľne na poschodí sa musela posunúť priečka medzi kúpeľňou a susednou miestnosťou, ktorá dnes slúži ako pracovňa a je síce teraz menšia, ale domácim to nevadí. Majú, po čom túžili - kúpeľňu s vaňou, veľkým sprchovacím kútom a WC.

Úpravy v podobe zväčšenia výšky dverných stavebných otvorov sa „dotkli" celého domu. Všetky dvere sú vysoké 2,4 m, aby lícovali s hornou hranou okien a dodržala sa v celom dome jednotná výšková línia.

Pre obidvoch

Napriek tomu, že domáci pán ako architekt mal pri zariaďovaní interiéru veľkú výhodu v porovnaní so svojou partnerkou, nikdy si nepresadzoval svoje názory, predstavy, vkus. Ohľad bral vždy na skutočnosť, že to bude ich spoločný domov. Išlo mu o vytvorenie príjemného rodinného bývania, nie extravagantne zariadeného interiéru mladých ľudí.

„Mužská" kuchyňa

Určite veľkou výhodou majiteľa domu ako odborníka bolo, že „veci" riešil dostatočne včas, nič nepodcenil, vďaka čomu sa všetky jeho predstavy dali bez problémov uskutočniť.
Návrh na kuchynskú časť vznikol ešte skôr ako sa dokončili obvodové múry. Keďže v kuchyni trávi viac času ako partnerka, rozhodol sa pre mužskú kuchyňu. - farebnosťou aj 6 cm hrubou pracovnou doskou. Priestor vyhradený na kuchyňu je dosť veľký, „zniesol teda aj výraznejšie farby a masívnejšie materiály", vysvetlil nám pán architekt. Kuchynská linka je kombináciou bielej a zelenej farby. Na bielej časti sú dvierka povrchovo upravené bielou farbou s hliníkovými rámami. Na zelených skrinkách je použitý kvôli jednoduchšej údržbe a lepšej odolnosti voči poškrabaniu zelený Lacobel. Stena za kuchynskou linkou je obložená sivým Lacobelom. Na funkčnosť a jednoduché čistenie myslel domáci pán aj pri výbere kuchynského drezu, ktorý je zo Silgranitu - kvalitného syntetického materiálu vyznačujúceho sa vysokou odolnosťou voči vysokým teplotám a mechanickému poškodeniu. Vnútorné priestory v ničom nezaostávajú za dizajnom kuchynskej linky. Moderné kovania Blum sa starajú o tichý plynulý chod kontajnerových zásuviek a výklopných dvierok v hornej časti kuchynskej linky. Kuchynský nábytok vyrobilo kuchynské štúdio Daniela interiér- slovenský výrobca nielen kuchynského nábytku s dlhoročnými skúsenosťami.

Skriňa ako svietidlo

Efektným prvkom v interiéri je stena oddeľujúca obývaciu časť od schodiska. Upravená je špeciálnou stierkou od firmy .DOPLNIŤ... Jej vzhľad je výsledkom postupného nanášania štyroch rôznych vrstiev. Schody sú obložené drevom v tom istom dekore ako dvere a zhodne s dverami je na nich použitý dekoratívny prvok - antikorová ozdobná lišta. Stenu na schodisku a na chodbe na poschodí zdobí tapeta s jemným vzorom. Voľný priestor v tejto časti domu využili domáci na umiestnenie šatníkovej skrine, ktorej časť je presklená a v tme jej nasvietené vnútro slúži ako osvetlenie. Pochádza podobne ako kuchynský nábytok z dielne Daniela interiér. Za pozastavenie rozhodne stojí kúpeľňa na poschodí. Jej vzhľad plne potvrdzuje známe a pravdivé: „V jednoduchosti je krása". Decentný biely a hnedý keramický obklad, kvalitné sanitárne zariadenie, atypické nízke a široké okno spoluvytvárajú pravú atmosféru pre relax. Na potrebu pohody a oddychu sa pri zariaďovaní tohoto domu myslelo na prvom mieste. Svedčí o tom vzhľad interiéru ako celku, jednotlivé zariaďovacie predmety, rovnako ako aj terasa. Nachádza sa hneď pri dome, pričom vrchné podlažie domu tvorí jej prestrešenie. Vďaka tomu je na nej príjemný chládok a relaxovať sa tu dá aj za horúcich letných dní.

Architektonický projekt, návrh a zariadenie interiéru OUTLINE
Ing. arch. Peter Hriň peter.hrin@seznam.cz

zdroj: štýl bývania

Páčil sa vám článok?

áno: 231     nie: 212

Odporúč

pošli na vybrali.sme.sk

 

Odporúč známemu


logo © 2007 4-INDUSTRY, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Ochrana údajov –  Podmienky poskytnutia služby