preskočiť na hlavný obsah

Lastúra uprostred hôr

/up/images/featured/images/Lastura_uprostred_hor_0.png

Túžba po mieste, kde by sa dalo bývať mnoho rokov a zároveň byť v kontakte s prírodou, viedla k vzniku domu –  lastúry, ktorý pláva nad svojimi základmi. Východiskovým bodom tohto súžitia bola povestná japonská slušnosť. Príroda chráni dom, ktorý prijal strom za svoju súčasť.

V horskej oblasti Karuizawa, ktorá je známa ako Japonské Alpy, leží v strede lesa dom s tvarom širokej morskej lastúry. Jeho elipsovité krivky udávajú tvar stien, rozdeľujú priestor a predurčujú vybavenie izieb. Karuizawa je vzdialená od Tokya len 10 minút cesty diaľnicou, preto je miestom víkendových domov a viliek. Nízke teploty a vysoká vlhkosť v tejto oblasti robia prostredie nevľúdnym. Veľa domov postavených v tradičnom štýle sa rozpadá.

Štruktúra materiálu domu –  lastúry mu zaručuje ochranu pred vlhkosťou.  

Borovica uprostred

Vila nie je miestom, ktoré funguje len cez víkend. Aj počas týždňa sem majiteľ chodí oddychovať a hľadať inšpiráciu. Architekti dbali na konečný dizajn stavby aj pohodlie majiteľa, pána Kunimota s rodinou. Stavbu vybudovali okolo veľkej borovice, ktorá tvorí srdce domu. Podľa pôvodného plánu mali postaviť lastúru v tvare C okolo borovice a plán zvyšku budovy pripomínal písmeno J. S ohľadom na rozpočet, metódu stavby a dokončenie, sa plán zmenil. Kolmá časť písmena J sa spojila s menšou časťou, vytvorili jeden celok a vrchná stena zosilnela o 35 cm.

Nad zemou

Strechu a vonkajšie múry zhotovili z vystuženého betónu a špeciálnym náterom mu zaručili tepelnoizolačné vlastnosti. Podlaha je postavená 1,4 m nad povrchom zeme. Oválny tvar valca sa môže na prvý pohľad javiť ako nehospodárne mrhanie priestorom, ten je však maximálne logicky využitý umiestnením nábytku v spodnej časti valca. Okná od zeme až po strop ponúkajú výhľad na rady borovíc v okolí. Okrúhle svetlíky pridávajú domu na modernosti a presvetlia prirodzeným svetlom všetky tmavé kúty.

Dômyselné vykurovanie

Nábytok a svetlá boli vyrobené na zákazku, presne podľa rozmerov a netradičných tvarov. Samozrejmosťou je integrované kúrenie, klimatizácia i ventilácia. Systém kúrenia s protimrazovou procedúrou znížil náklady. Rozdelením tepelnej časti na priestor s rovnou podlahou a priestor s tvarom oblúka sa javí dno oválu ako horúca komora s potrubím. Teplý vzduch fúka v miestnostiach, ktoré sa najviac používajú, alebo sa uvoľňuje z otvorov v stene a chráni pred prefukovaním studeného vetra zo zasklených plôch.

Základné info:
Sample ImageArchitekti: Kotaro Ide / ARTechnic architects
Asistenti: Moriyuki Fujihara, Ruri Mitsuyasu, Takashi Mototani, Kenyu Fujii
Klient: Pán Kunimoto
Umiestnenie: Kauizawa,  Nagano, Japonsko
Materiál: vystužený betón
Rozloha pozemku: 1711 m2
Rozloha stavby: 274,38 m2
Dokončenie stavby: 2008

TEXT Sláva Štefancová
FOTO Nacasa & Partners Inc. 

MEDIA/ST spol. s r.o.­ 

Páčil sa vám článok?

áno: 71     nie: 63

Odporúč

pošli na vybrali.sme.sk

 

Odporúč známemu


logo © 2007 4-INDUSTRY, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Ochrana údajov –  Podmienky poskytnutia služby