preskočiť na hlavný obsah

Krabica“, ktorá sa podarila – rodinný dom v Svitavách

/up/images/featured/images/krabica_0.jpg

Tento dom patrí do kategórie tých, ktoré si zamilujete na prvý pohľad. Jeho minimalistické a riešenie, voľba prírodných materiálov, súlad s bezprostredným okolím z neho pre mnohých priaznivcov tohoto štýlu robia „dom, v ktorom by som chcel bývať“.

Drevostavba je situovaná na okraji mesta Svitavy, v novo zastavovanej lokalite. Cieľom investora i autorov návrhu bolo postaviť malý dom s veľkorysými ťahmi, preto sú okná riešené vždy na celú šírku modulu, obvodový plášť na plný výrobný modul dosiek a schody sú z jediného kusa železa.

V tejto novozastavovanej lokalite na okraji mesta neregulovanou výstavbou vzniká pestrá zmes bývania. Zámer autorov návrhu, priniesť na toto miesto pokojný prvok, vyústil do podoby rozlohou neveľkého a úsporného domu v súlade s riešením exteriéru tvoriaceho vlastné teritórium rodiny. Výsledkom ich spoločného úsilia je bývanie, predstavujúce vyvážený a harmonický súlad exteriéru a interiéru.

Luxus priestoru

Dispozične je dom organizovaný na pôdorysnej schéme šiestich štvorcov. Jeho južná polovica je venovaná spoločnému životu rodiny – nachádza sa tu kuchyňa, sedenie pri kozube, pracovňa s knižnicou a terasa s výhľadom do korún stromv v okolitých lesoch. Severná polovica patrí oddychu a servisným miestnostiam. Konštrukcia je vytvorená z dreveného zatepleného skeletu, zodpovedajúceho modulu štvorcov. Základná koncepcia domu vychádza z rozdelenia jeho dispozície na dve polovice – severnej a južnej. Južná polovica, kde sa odohráva spoločný život rodiny, je otvorená slnečným lúčom. Dom, poňatý v duchu kubických tvarov, má okná bez väčších markíz a ríms. Ponúka prepojenie interiéru so záhradou, luxus prevýšeného priestoru pri kozube, pracovňu obrátenú do vnútra domu a terasu s nádherným výhľadom.V severnej polovici domu sú priestory určené pre jednotlivých členov rodiny – spálne, hala a servisné zázemie domu. Takéto dispozičné riešenie umožnilo vytvoriť namiesto chodby spoločný otvorený priestor, kde sa  môžu stretávať členovia rodiny.     

Dispozičné riešenie

Priestorové a dispozičné usporiadanie domu vychádza z geometrie konštrukcie. Pôdorysná osnova s modulom 4 x 4 metre vytvára rámec, do ktorého sú zasadené jednotlivé funkčné jednotky domu. Veľkoplošné okná vypĺňajú celú šírku modulu štvorca. Obklad je vytvorený z fasádnych cementovo-vláknitých dosiek, ktoré autori návrhu použili v plnom výrobnom formáte. Jednoduché schodisko je z plátov ocele, so zábradlím z jediného kusa skla. Vynechané polia vonkajšieho plášťa odhaľujú na miestach okenných otvorov a terasy drevenú podstatu domu. Vykurovanie domu zabezpečuje kozub a tepelné čerpadlo systému vzduch-voda.

Rovnováha exteriéru a interiéru

Autori návrhu dokázali skĺbiť moderný koncept architektúry bývania a princípy sustainable dizajnu. Veľmi zaujímavo je vyriešená predovšetkým garáž a z tohto riešenia vyplývajúce využitie pozemku. Garáž je zahrnutá terénnou vlnou z výkopovej zeminy. Vďaka tomu tvorí súčasť záhrady a zároveň aj pivnicu, vytvárajúc ťažký doplnok ľahkej konštrukcie skladaného domu. Plánkový plot harmonizujúci s okolitým prostredím je kompromisom, vytvárajúcim neostrú hranicu medzi chránením intimity obyvateľov domu a otvorenosťou pozemku do okolia.

Autori návrhu: Štěpán Valouch, Jiří Opočenský – ov-a (Praha)
Zastavaná plocha: 105 m2
Obostavaný priestor: 580 m3
Projekt: 2004 – 2005
Realizácia: 2006 – 2007

TEXT Barbara Turčíková
FOTO Lukáš Žentel a Tomáš Souček

zdroj: MEDIA/ST spol. s r.o.

Páčil sa vám článok?

áno: 115     nie: 95

Odporúč

pošli na vybrali.sme.sk

 

Odporúč známemu


logo © 2007 4-INDUSTRY, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Ochrana údajov –  Podmienky poskytnutia služby