preskočiť na hlavný obsah

Knižnica a pastoračné centrum, Nitra, Holejšovský - Polyák

/up/images/featured/images/kniznica_pastoracne_centrum_nitra_0.png

KONVERZIA V NITRIANSKYCH SÚVISLOSTIACH II

Pred časom, keď som písala o budove Pedagogickej fakulty (ARCH 6/2006), ktorá bola prvou z radu vydarených konverzií objektov areálu bývalej tabakovej továrne v Nitre, prebiehala asanácia budov mlynov a pekárne v centre mesta. Prechádzajúc teraz okolo obrovskej stavby budúceho nákupného centra, som si nostalgicky spomenula na holešovický areál v Prahe, ktorý som prednedávnom mala možnosť vidieť. Citlivosť prístupu k priemyselnému dedičstvu, inšpiratívne úpravy verejného priestoru a množstvo iných pozitívnych zážitkov som znovu konfrontovala s nitrianskou situáciou. V centre mesta Nitra je momentálne veľa stavebných aktivít zreteľných, boľavých a výrazných, pretože okrem prístupu k rekonštrukcii priemyselných objektov sa pretriasa aj počet podlaží navrhovaných výškových budov v nových komplexoch vyrastajúcich práve na plochách bývalých priemyselných areálov. Trochu utiahnuto a nenápadne (menej na očiach konzumentov architektúry) je situovaný univerzitný komplex v areáli bývalej tabakovej továrne pod Zoborom v obkolesení zelene, ktorý sa nesnaží kričať a presadzovať na úkor okolia, ale sa prejavuje decentnou komunikáciou s okolím.

Vo väzbe na zrekonštruovanú budovu Pedagogickej fakulty z bývalého skladu tabaku sa odohráva pokračovanie procesu konverzie ď alších objektov - priestorov fermentačných komôr so skladmi a budovy kotolne. Pomerne neveľké objekty sa racionálnym spôsobom pod taktovkou autorov Ľubomíra Holejšovského a Juraja Polyáka zmenili na Univerzitnú knižnicu a Pastoračné centrum Univerzity Konštantína Filozofa. Profesionálny prístup autorov sa prejavil v ich snahe rešpektovať pôvodný industriálny charakter objektov, no zároveň prijať nutné obmedzenia a vytvoriť priestor s jednotnou koncepciou reflektujúcou súčasné potreby univerzity.

Dvojpodlažný priestor Univerzitnej knižnice vznikol vložením ľahkej oceľovej konštrukcie nového podlažia do halového priestoru. Priznaná oceľová konštrukcia v interiéri ešte viac podčiarkuje pôvodnú priemyselnú funkciu objektu. Interiér dýcha voľnosťou a priestrannosťou aj vď aka transparentnosti niektorých častí stropu, deliacich stien a schodiska. Život knižnice je čitateľný a vnímateľný zvnútra budovy cez presklenú stenu nielen návštevníkmi knižnice. Naopak južná fasáda je z praktických dôvodov riešená len úzkymi vertikálnymi okennými otvormi sledujúcimi rytmus umiestnenia regálov. Na severnej strane sa na druhom podlaží vyčleňujú študijné priestory knižnice, veľkolepo presvetlené aj vďaka eliminovaniu tienenia znížením regálov. Pokojnú atmosféru podporuje farebné riešenie a komorné átrium zo západnej strany, ktoré núka priestor na letnú čitáreň. Súčasťou autorského návrhu riešenia knižnice je aj do detailov dotiahnutý informačný a vizuálny štýl. Celkový priestorový koncept knižnice ráta s prístavbou, ktorá sa bude realizovať ako novostavba s priamou väzbou na existujúce priestory z južnej strany, čím by sa vytvorilo moderné knižničné centrum.

Pôvodný objekt kotolne v areáli tabakovej továrne zmenil svoju funkciu na Univerzitné pastoračné centrum s kaplnkou. Táto premena je vo vnútri radikálnym zásahom, ale zvonka autori ponechali pôvodný vzhľad kotolne s nezmeneným členením okenných otvorov na západnej strane a bez akýchkoľvek hmotových zmien. Pôvodnú technickosť budovy umocňuje opláštenie fasády titánzinkovým falcovaným plechom. Budova je celou južnou stranou spojená s objektom Univerzitnej knižnice a samostatný nástupný priestor do Pastoračného centra je vytvorený zo severnej strany areálu dôvtipným riešením ponad novú prístavbu administratívnych priestorov knižnice. Takýmto spôsobom sa vytvoril komfortný a veľkorysý nástupný priestor s príjemnou drevenou terasovou podlahou, ktorá priestor zjemňuje a oživuje. Veľkoleposť vstupu do pastoračného centra zvýrazňuje jeho riešenie cez dve podlažia, a práve táto vertikalita umocňuje sakrálny charakter objektu. Utilitárne priestory Pastoračného centra sú riešené zo severnej strany s priamym presvetlením a samotná kaplnka je zomknutá v strede dispozície. Kontemplatívnosť priestoru podporujú úzke svetlíky jemne prepúšťajúce svetlo zhora a z čelnej strany popri bočných stenách kaplnky.

Dominantným materiálom kaplnky Pastoračného centra je pohľadový betón. Jeho forma prezentácie nie je však natoľko dramatická ako v prípade poľnej kaplnky vo Wachendorfe v Nemecku od Petra Zumthora, kde použitím technológie spálenia dreveného debnenia betón získal drsnú ohňom začiernenú povrchovú štruktúru. V prípade kaplnky Pastoračného centra skôr išlo o navodenie prirodzenej a tradičnej atmosféry starých kamenných kostolíkov. Pohľadový betón bol vyhladený a upravený tak, aby jeho zloženie a vrstvenie bolo čitateľné.

Jedinú stopu vo vyhladenom betóne tvorí kríž na čelnej stene kaplnky. Kríž nie je predsadený – drevený alebo kovový –, ale je priamo vytesaný do hmoty betónu, ktorá podľa autorov má symbolizovať život podobne ako betón postupne vrstvený s rôznymi nedokonalosťami. V takomto ponímaní je teda kríž priamo súčasťou života, nie je mimo neho.

Duchovný aspekt Pastoračného centra a pulzujúci život Univerzitnej knižnice vytvorili nezameniteľnú súčasť univerzitného areálu pod Zoborom v Nitre. Jednotlivé kroky – etapy – konverzie objektov bývalej tabakovej továrne na univerzitné budovy s knižnicou a pastoračným centrom sú vynikajúcou ukážkou prístupu a využitia priemyselného dedičstva nekonfliktným spôsobom v prospech súčasnej doby a jej požiadaviek.

UNIVERZITNÁ KNIŽNICA A PASTORAČNÉ CENTRUM UKF NITRA - I. ETAPA
Investor: Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre
Autori: Ľubomír Holejšovský, Juraj Polyák
Výtvarné dielo - kríž: Marián Žilík
Hlavný projektant: SAN - HUMA´90, s.r.o., Nitra
Kooperujúci ateliér: Arch. kancelária JURAJ POLYÁK AA, Nitra
Projekt: 2006 - 2007
Realizácia: 2007 - 2008
Foto: Pavel Meluš

HOLEJŠOVSKÝ - POLYÁK
Ľubomír Holejšovský *1955 Malacky _1978 SvF SVŠT Bratislava
Juraj Polyák *1959 Nitra _1983 FA SVŠT Bratislava

Zuzana Čerešňová

zdroj: VYDAVATEĽSTVO EUROSTAV, spol. s r.o.­

Obsah textu nie je možné bez súhlasu autora / autorov ďalej šíriť a publikovať

Páčil sa vám článok?

áno: 82     nie: 85

Odporúč

pošli na vybrali.sme.sk

 

Odporúč známemu


logo © 2007 4-INDUSTRY, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Ochrana údajov –  Podmienky poskytnutia služby