preskočiť na hlavný obsah

Fasáda ako z obrázkovej knihy

/up/images/featured/images/video_fasada_0.png

Hilversum sa považuje za mediálne hlavné mesto Holandska. Od začiatku 90. rokov tu postavili veľké množstvo budov, v ktorých sídli rozhlasový vysielač, televízne spoločnosti a dozorné úrady. Takzvaný mediálny park je síce bohatý na „ťaháky“, novým symbolom je však nepochybne Holandský inštitút pre audiovizuálne médiá (Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid) – archív, múzeum a interaktívna výstava audiovizuálnych médií v jednom.

Súkromná nadácia Beeld en Geluid bola založená v roku 1997 ako prepojenie rôznych audiovizuálnych archívov a rozhlasového múzea. Inštitút s 200 pracovníkmi zbiera a konzervuje národné zvukové a obrazové archívy, pričom sa sústreďuje na zachovanie historických médií z analogických období. Autorom budovy – Willemovi Janovi Neutelingsovi a Michielovi Riedijkovi sa v roku 1999 podarilo vyhrať vypísanú architektonickú súťaž s návrhom pestrého trblietavého priestorového objemu, ktorý sa rozprestiera nad štvorcovým pôdorysom. Markantný kubus s dĺžkou strany 54 metrov tvoria po celom obvode farebné sklá. Iba fasády na vstupnej úrovni sú uzatvorené dookola čírym sklom, takže vytvárajú dojem akoby sa farebný objekt vznášal nad zemou v bezváhovom stave.

Architektonické riešenie

Priestorové usporiadanie budovy v sebe spája tri účely využitia: archívy, kancelárie pre pracovníkov a verejné priestory, tzn. výstavné priestory a kaviareň. Z hľadiska vnútornej organizácie je stavebný objekt rozčlenený na dve približne rovnako veľké polovice, z ktorých jedna sa otvára smerom nahor, a druhá dolu do zeme. Ak vstúpite do budovy hlavným vchodom, prejdete najprv po lávke ponad voľný priestor hlboký päť poschodí, ktorý je výsledkom terasovitého usporiadania úrovní archívov. Pohľad z lávky do hĺbky s vnútornými stenami obloženými prírodným kameňom a oranžovo svietiacimi okennými a dvernými otvormi je impozantný. Rovnako impozantný je aj pohľad do výšky – na pravej strane, po celej výške budovy, sa vypína vertikálna sklenená stena, za ňou sa nachádzajú kancelárie. Zhodne s vonkajšou fasádou sú sklá, osadené dovnútra, potlačené vzorom, ktorý pripomína čierno-bielu obrazovku. Oproti tejto priečke sa nachádzajú čelné strany výstavných rovín obložené kovovými prvkami, ktoré prečnievajú od poschodia k poschodiu stále viac a viac, takže sa vzdušný priestor smerom hore zužuje – a to s posunom o 90° proti kaskádam úrovní archívov. Návštevníci zažívajú „Media Experience“ prostredníctvom širokého schodiska, ktoré vedie najprv na úroveň s dvoma priestormi určenými filmu a prednáškam, potom do veľkej sály pre dočasné výstavy a odtiaľ ďalej do priestoru pre stále výstavy. Tie sú umiestnené vo forme Blackboxu v priestore, ktorý je farebne ladený do tmavo modra a je rozčlenený do rôznych kójí, galérií a iných vstavieb. Celkovo 15 tematických pavilónov sprostredkováva zábavným spôsobom dejiny holandského filmu, televízie a rozhlasu.

Fasády budovy


Absolútne impozantné sú fasády budovy. Videoumelec Jaap Drupsteen vybral stovky obrazov z holandských dejín televízie, digitálne ich spracoval a výsledok nechal naniesť farebným práškom na sklenené tabule. Každé dve tabule predstavujú jednu filmovú scénu, veľkosť motívu zodpovedá svojim pomerom veľkoplošnému formátu širokouhlej televízie v pomere 16:9. Pestrá fasáda pripomínajúca obrazovku zahaľuje celú budovu do jednotnej optiky. Aj keď vyhotovenia stien majú – podľa účelu využitia – rôznu konštrukciu, dá sa pri zapnutom osvetlení vyčítať vnútorná organizácia budovy. Na oboch čelných stranách átria sa nachádza pestrá priesvitná vrstva vo forme voľne sa odchyľujúcej dvojitej fasády, cez ktorú môže svetlo nerušene prenikať v oboch smeroch. Slnečné svetlo dopadajúce na podlahu a steny cez deň vytvára pestrú hru farieb, v noci zase umelé svetlo osvetľuje fasády. Uzatvorená vonkajšia stena Black-box-u je z vnútornej strany tmavomodrá a z vonkajšej biela. Pred bielym pozadím sa vykresľujú obrysy vyčnievajúcich úrovní výstavných priestorov, presvitajúcich cez farebnú priehľadnú vrstvu, s mimoriadnou intenzitou. V trakte administratívnych priestorov držia tabule farebného skla extrudované profily držiakov z hliníka (vytvorené špeciálne pre tento projekt), ktoré sú otočne uložené a naskrutkované na horizontálne oceľové rúry. Potlačené sklá sa striedajú v každej tretej osi s prvkom z číreho skla, čo umožňuje voľný výhľad do administratívnych priestorov. Za otvorenou konštrukciou sa nachádza konvenčná hrazdená fasáda.

Sklenená plocha z číreho skla, nachádzajúca sa takmer po celom obvode na vstupnej úrovni, nadvihuje farebný kubus do výšky trochu presahujúcej 6 metrov od zeme. Extrémne veľké formáty sklenených tabúľ – sú vysoké asi 6 metrov a široké 150 cm – držia vertikálne kombinované nosníky z konštrukčnej ocele v spojení so systémom oceľových profilov Jansen VISS. Na čelnej strane oceľového profilu z rúr s hĺbkou 200 mm, a šírkou 100 mm je naskrutkovaný (priestor z vnútornej strany) profil z plnej ocele s hrúbkou 60 x 60 mm. Z vonkajšej strany je zachytená do profilu Jansen VISS oceľová rúra s hrúbkou 15 mm naskrutkovaná tiež z čelnej strany.

Na južnej strane budovy, kde sa nachádzajú kaskády vstupného foyer vedúce cez priestor kaviarne až po vonkajšiu terasu s bazénom, umiestnenú o niečo nižšie, sa rozvíja takto konštruovaná fasáda do výšky viac ako 9 metrov. Otočné dvere (s výškou asi 3,5 m) zabudované v spodnej časti sklenenej fasády, vytvárajú prechod do vonkajších priestorov kaviarne. Vo výške hornej úrovne dverí sa nachádza „rímsa“, ktorá opticky vytvára jednu líniu so sklenými plochami vo foyer a z konštrukčného hľadiska zaručuje bezpečné uloženie sklenených tabúľ enormnej veľkosti.

Napravo od kaviarne, na juhovýchodnom rohu budovy, preniká priestorom pre dočasné výstavy sklenená fasáda. Box obložený širokým pásom vytvoreným z hliníkových panelov, ktorý sa presúva ako protipól bazéna do vonkajších priestorov, spočíva na podperách v tvare V obložených tiež hliníkom. V nápadnom kontraste, so širokými pásmi z hliníka, pôsobia použité okenné profily mimoriadne úzkym dojmom. Škáry tabúľ vysokých asi 2,3 metra vypĺňa silikón, rám clony (z profilov Janisol) umiestnený pred ním zaručuje termické oddelenie jednotlivých prvkov.

Naľavo od kaviarne, kde sa stretávajú plochy átria (z číreho skla) s farebnými sklenenými priesvitnými vrstvami, začína administratívny trakt. Tiahne sa od juhozápadného rohu budovy cez celú západnú fasádu s príjazdom do podzemnej garáže nachádzajúcim sa pred ním až po severozápadný roh fasády. Konvenčná hrazdená fasáda siahajúca od podlahy po strop uzatvára kancelárie smerom von. Všetky administratívne priestory sú vybavené otvárateľnými oknami, ktoré sú vyhotovené ako otváravo-výklopné okná štvorcového tvaru. Hrazdená fasáda administratívneho traktu sa tiahne zhora nadol, pozdĺž vjazdu do podzemnej garáže, až po priestory na parkovanie v podzemnom podlaží. Všade tam, kde transparentné pevne zabudované sklenené plochy okien oddeľujú parkovacie podlažie od susediacich schodísk a vstupov do budovy, použil architekt systém oceľových profilov Jansen Economy. Rovnaké profily použil aj na protipožiarne dvere, ktoré sú v týchto priestoroch potrebné a sú tiež zo skla. Presvetlená konštrukcia, neobvyklá v priestoroch na parkovanie, vytvára otvorené a príjemné prostredie, ktoré návštevníka sprevádza až po Blackbox výstavných priestorov v tmavomodrom farebnom riešení. Prehliadka výstavy poskytuje nezabudnuteľný zážitok z vývoja rozhlasových a televíznych inštitúcií v Holandsku. Môžeme vidieť ako vyzeralo rozhlasové štúdio v 50. rokoch minulého storočia, alebo štúdio televízneho spravodajstva z roku 1970, či ako sa predpovedalo počasie bez záberov zo satelitu. To všetko približuje „Media Experience“ hravým spôsobom. Ponúka jedinečnú koncepciu výstavy v Európe – žiaľ iba v holandskom jazyku. Avšak architekti či projektanti, ktorí navštívia Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid v žiadnom prípade nebudú ľutovať, je to neopísateľná architektúre.

Lokalita: Hilversum, Holandsko
Investor: Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid
Architektonické riešenie: Neutelings Riedijk Architekten, Rotterdam
Spolupracovníci: Willem Jan Neutelings, Michiel Riedijk, Frank Beelen, Joost Mulders, Tania Ally, Wessel Vreugdenhil, Lennaart Sirag, Bas Suijkerbuijk, Julia Söffing, Willem Bruijn, Stan Vandriessche, Wonne Ickx, Patricia Lopes Simóes
Hlavný zhotoviteľ: Heijmans, IBC Best
Fasádne konštrukcie: Studio Jaap Drupsteen, Huizen
Sklenené fasády: Neutelings Riedijk Architects in koöperation mit T.N.O. Eindhoven, Studio Drupsteen und Saint Gobain
Fasádne profily: Jansen VISS, Janisol und Economy
Lehota výstavby: 2006 - 2008

V spolupráci s Anne-Marie Ring
pripravila Martina Trnkusová
Foto: Toon Grobet
© Jansen AG, CH-Oberriet

zdroj: VYDAVATEĽSTVO EUROSTAV, spol. s r.o.­

Obsah textu nie je možné bez súhlasu autora / autorov ďalej šíriť a publikovať

Páčil sa vám článok?

áno: 228     nie: 202

Odporúč

pošli na vybrali.sme.sk

 

Odporúč známemu


logo © 2007 4-INDUSTRY, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Ochrana údajov –  Podmienky poskytnutia služby