preskočiť na hlavný obsah

Centrum Vitarium Luxlait Luxembursko

 Centrum Vitarium

Ak má budova zaujať na prvý pohľad, musí niečím vyniknúť. Luxemburská mliekáreň Luxlait preto zvolila nápadný odtieň budovy pre svoju novú fabriku. V meste Bissen nedaleko metropoly veľkovojvodstva vytvorila berlínska spoločnosť studio klv na okraji pozemku osobitný druh prijímacieho a interaktívneho centra s názvom VITARIUM. Nápadné obloženie budovy je vyrobené zo zliatiny medi a hliníka, čím vyniká v krajine. Celkový čistý vzhľad upozorňuje na vysokú kvalitu potravín vyrobených na tomto mieste.

Návštevníkom prichádzajúcim k hlavnému mestu zo severu po diaľnici A7 a prechádzajúcim cez priemyselnú zónu Roost sa naskytne, dokonca aj z diaľnice, nový obraz krajiny. V strede roviny tiahnucej sa na západ dal výrobca mliečnych výrobkov Luxlait svojmu modernému výrobnému centru pôsobivé umiestnenie v novovybudovanej priemyselnej zóne, pričom stavebné práce zakončil elegantnou a samostatne stojacou budovou. Na severozápadnom okraji pozemku spoločnosti, takmer zarezaná do svahu na pozemku medzi pracovným areálom a prístupovou cestou bola vytvorená ako alternatíva k prístupu nachádzajúcemu sa ďalej na juhu nezávislá zastavaná plocha vo forme dvojpodlažnej budovy, ktorá využíva priestor prekvapivým spôsobom. Berlínska spoločnosť studio klv tu zrealizovala interaktívne a výstavné centrum, kde možno nájsť všetko, čo je späté s mliečnymi výrobkami a zdravím. Centrum VITARIUM s plochou 2 000 m2 má bar, kaviareň, spoločenskú miestnosť, konferenčnú miestnosť a priestor s workshopmi a je určite multifunkčným návštevným centrom.

Architektonické riešenie

Budova tvorí prepojenie medzi priemyselnou zónou a okolitou krajinou, čo je zvýraznené jej citlivým začlenením do kopcovitej krajiny, podčiarknuté veľkými zelenými plochami a dokonalou farebnou harmóniou obloženia budovy zo žltozlatej zliatiny medi TECU® Gold, ktorá ladí s okolím aj napriek svojej nápadnosti. Svojou charakteristikou v spojení s vysokou kvalitou, estetickosťou vypracovaných dlaždíc z medi v teplých odtieňoch a s matným leskom tvorí budova nápadný protipól k neutrálnym šedým tónom kociek priemyselných budov pre administratívu a výrobu mliečnych výrobkov spoločnosti. Kontúry typu budovy pripomínajú sedlovú strešnú konštrukciu prevládajúcu na vidieku, ktorá je tu interpretovaná moderným spôsobom s integrovaným dizajnom pre povrch budovy s plynulým prechodom medzi strechou a fasádou.

Dispozičné a materiálové riešenie

Stavba je tak mostom medzi tradíciou a modernosťou, medzi vidieckymi výrobkami a modernou produkciou. Funkčne sa VITARIUM skladá z troch rozľahlých plôch, ktoré do seba zapadajú a sú zjednotené homogénnym povrchom budovy. Iba na severnej strane je obloženie narušené usporiadaním klenutých strešných okien a perforácií; strany otočené na západ a východ sú bohato glazované. Tieto občasné prerušenia podčiarkujú estetický efekt inak jednotného obloženia z medených dlaždíc - kvalitného materiálu spĺňajúceho požiadavky potravinového výrobcu, a tak umožňujúceho nerobiť žiadne kompromisy, pokiaľ ide o trvácnosť a životnosť.

Podstatnú časť zásluh na kvalitnom obložení budovy majú určite služby spoločnosti KME, ktorá je výrobcom produktu TECU® Gold. Jej divízia neumožnila len včasnú dodávku dlaždíc špeciálne vyrobených podľa požiadaviek zákazníka, ale rovnako poskytla aj kompletné služby na stavbu fasády a našla aj špecializovanú firmu Krehle v Lands- bergu, ktorá je takmer jediná vhodná na vytvorenie takých náročných detailov s cieľom vyrobiť lemy na vyklenuté strešné okná a okná typu „býčie oči".

Predný koniec horného podlažia oproti prístupovej ceste prechádza nad vstupnú plochu do nižšieho podlažia. Výsledný zvýšený previs ponúka návštevníkovi ochranu pred počasím pri vstupe do prijímacej miestnosti a začlenením sa do funkčného prostredia. Na tomto mieste, medzi recepciou, kaviarňou a výťahom na druhé podlažie, je otvorený prístup do srdca centra VITARIUM, interaktívneho sveta spätého s mliekom a zdravím. V ktoromkoľvek zo 45 pracovísk môžu najmä deti a mladí ľudia, ale aj dospelí, nájsť všetko, čo je dobré vedieť o mliečnych výrobkoch, zdravej výžive a pohybe. Sú tu váhy, ktoré porovnávajú nezdravé kalórie medzi pohárom mlieka a pizzou, adept môže zbierať potraviny svojimi pohybmi v nadrozmernej hre Tetris a bicykel je nastavený tak, aby umožňoval jazdcovi sledovať, ako kostra na ďalšom bicykli hýbe kosťami počas syn- chronického otáčania pedálov. Mladí ľudia sa môžu posadiť na dlhú lavicu a sledovať tematické animované filmy na obrazovkách individuálne prispôsobených ich výške hlavy a kino 3D, ktoré sa nachádza v samostatnom ovále, je pravdepodobne jednou z najdôležitejších technických atrakcií celého pôsobivého projektu. Svet dobrodružstva je prepojený s výrobnými budovami tunelovou chodbou s cieľom umožniť bezproblémové pokračovanie komunikácie na tému po prehliadke výrobného procesu za účasti sprievodcu.

Firma studio klv v Berlíne, ktorej klientmi sú aj mnohé miestne orgány a múzejné nadácie, ako napríklad Nemecké technické múzeum v Berlíne, už zrealizovala veľa projektov vrátane Dynamikum v Pirmasens a podobných koncepcií pre DaimlerChrysler, Airbus a Európsku vesmírnu agentúru. Okrem navrhnutia budovy firma vyvinula aj celý interaktívny svet dobrodružstva pre VITARIUM. Za dohľad nad stavbou a za realizáciu stavebných detailov zodpovedala firma GMT Concept so sídlom v Lausanne.

Okrem Ministerstva poľnohospodárstva a zdravia bolo do plánovania VITARIA - procesu, ktorý sa začal pred 15 rokmi - zapojené aj Ministerstvo školstva. Táto skutočnosť je názornou ukážkou významu, ktorý pripísalo projektu Luxemburské vojvodstvo. V spolupráci s Ministerstvom cestovného ruchu bude spoločnosť Luxlait zviditeľňovať VITARIUM za hranicami krajiny. Zlatý lesk zliatiny medi tejto stavby musí dokázať, že je výraznou „tabuľou" vítajúcou cestujúcich po hlavnej dopravnej osi diaľnice A7.

Lokalita: Bissen, Luxembursko
Investor: Luxlait Association Agricole, Luxembursko
Architektonické riešenie: studio klv, Berlín, Nemecko
Hlavný zhotovitel':Paul Wurth S. A., Luxembursko
Stavebné náklady: cca 7 000 000 Eur
Dokončenie: 10/2010

V spolupráci s Klaus Sikora Kommunikation pripravila Martina Horváthová Foto: Dan Zoubek / studio klv

zdroj: VYDAVATEĽSTVO EUROSTAV, spol. s r.o.

Obsah textu nie je možné bez súhlasu autora / autorov ďalej šíriť a publikovať

Páčil sa vám článok?

áno: 147     nie: 98

Odporúč

pošli na vybrali.sme.sk

 

Odporúč známemu


logo © 2007 4-INDUSTRY, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Ochrana údajov –  Podmienky poskytnutia služby