preskočiť na hlavný obsah

Byt Bratislava

/up/images/featured/images/bytBa_0.jpg

Dubový implantát

byt pre mladú rodinu je situovaný v tehlovom bytovom dome vo vyzretej urbanistickej štruktúre z päťdesiatych rokov, v zabývanom prostredí s množstvom vzrastlej zelene. Jeho umiestnenie na prízemí, s výhľadom do tohto prostredia, nepôsobí, na rozdiel od mnohých bytov lemujúcich prašné a hlučné ulice Bratislavy, frustrujúco. Rekonštrukciou, ktorá zlúčila dva dvojizbové byty na jednom podlaží v koncovej sekcii, vznikol štvorizbový byt s výnimočnou orientáciou na tri svetové strany.

Architekt logicky vyťažil maximum z konštrukčnýcha priestorových možností stavebnej sústavy, pri zachovaní pôvodných okenných otvorov na fasáde. Po nevyhnutných búracích prácach, korekciách stien a stropov, bol do priestoru vložený nový objekt - koncept vloženého stavebného interiéru, ktorý namiesto štandardnej technológie s mokrým procesmi uplatňuje výlučne stolársku výrobu. Autor už v predchádzajúcej tvorbe úspešne opustil prísne ortogonálne modelovanie priestoru, čo dokazuje aj jeho doteraz najznámejšia realizácia Na rozdiel od kónického„kryštalického kvetu" /2/v českých Cernošiciach, ktorý neobmedzene vyrastá do neba z obmedzenej základne, drevený rastlý organizmus je uväznený medzi múry bytovky. Obsadzuje priestor, ktorý mu je niekde akoby malý, deformuje sa, svojím telom vymedzuje jednotlivé miestnosti alebo funkcie. Občas sa správa len ako obal/obklad, inde je to dverný otvor s krídlom na celú výšku miestnosti, deliaca priečka, ale najčastejšie je úložným priestorom. Pre bežného užívateľa je to veľmi silný koncept, vymykajúci sa štandardnej predstave drvivej väčšiny o bývaní, až je prekvapivé, že ho investor prijal. Na riešenia podobného typu sme zvyknutí skôr zo zahraničia, no keď sa výnimočne objaví aj niekde na Slovensku, tak je to spravidla vlastné bývanie architekta. Počiatočné radikálnejšie, výrazovo intenzívne bielo-drevené riešenie s bielou podlahou 131 bolo oslabené postupným alternovaním farebnosti a materiálov povrchov už pri prebiehajúcej realizácii. Aj dálšie nánosy solitérneho nábytku, hoci patria medzi slovenskú špičku, tým, že zostali v rovnakej farebnosti a materiéli, nadálej oslabujú dominanciu „dubového implantétu". Nekompromisné architektonické riešenie so sebou prináša aj niektoré negatíva. Pravdepodobne by mi dlho trvalo, kým by som si zvykol na umiestnenie televízora v skrini [ktoré zvnútra aj ako skriňa vyzerá], ktoré musí byt počas sledovania televízie otvorené. Krb na pevné palivo, čo je v bytovom dome v našich končinách raritou, by si vyžadoval dizajnérsky dômyselnejšie detaily riešenia ventilácie a tiež doplňujúce riešenia funkčnej ochrany dyhovaného obkladu pred sálavým teplom. Neodvetranie kuchynského priestoru účinným digestorom musíme pripísať; na vrub investora. Celkom chápem prirodzenú snahu užívateľa urobiť vlastné bývanie na svoj obraz. To predsa robíme všetci. Tie obyčajné, štandardné riešenia môžu byt architektom ponechané na dokončenie užívateľom už v ranných štádiách realizácie, lebo, predsa len, lifestylové časopisy vytvorili na tomto poli už určitú osvetu. Ukazuje sa však, že neštandardné riešenia, ktoré nie sú každodennou architektonickou konfekciou, patria k dlhším a náročnejším tvorivo-realizačným cestám. Preto musia byt dôkladnejšie doladené architektom až do konečného výsledku, aby bolo finále nezvratné a zámer čitateľný v každom detaile. Otázkou zostáva, či by užívateľ prijal takéto, síce na pohľad dokonale komponované, ale umelé prostredie „dizajn hotela" za svoj ozajstný domov.

Peter Daniel

Článok vznikol s podporou projektu APVV 0278-07.
Poznámky:
1    Rodinný dom v Černošioiaoh, Česká republika, [spoluautor Ján Studený] bol v roku 2008 ocenený hneď dvoma prestížnymi cenami: v súťaži Grand Prix Obce architekta 2008 Cenou v kategórii Rodinný dom a Cenou ARCH 2008. Aj vdáka tomu sa stavbe dostalo väčšieho mediálneho záujmu.
2    Kratochvíl, Jan: Bílá rúže z Černošic. ARCH 12, 2008, č. 5, s. 24. ISSN 1335-3268
3    Autor mi umožnil nahliadnuť aj do pracovných verzií projektu.


Rekonštrukcia a interér bytu
Cyprichova 92, Bratislava

Autor: Martin Vojta
Spolupráca: Rado Zelenák
Projekt: 11. 2008 – 06. 2009
Realizácia: 07. 2009 – 01. 2010
Úžitková plocha: 101 m2
Stavebné náklady: 30 000 €
Foto: Martin Vojta

zdroj: VYDAVATEĽSTVO EUROSTAV, spol. s r.o.

Obsah textu nie je možné bez súhlasu autora / autorov ďalej šíriť a publikovať

Páčil sa vám článok?

áno: 134     nie: 143

Odporúč

pošli na vybrali.sme.sk

 

Odporúč známemu


logo © 2007 4-INDUSTRY, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Ochrana údajov –  Podmienky poskytnutia služby