preskočiť na hlavný obsah

Budova laboratórií ornitologického inštitútu v Seewiesen

/up/images/featured/images/0-budovalaboratoria.jpg

Max-Plankov inštitút má v nemeckom meste Seewiesen postavenú novú budovu laboratórií pre ornitologický inštitút. Budova laboratórií sa nachádza na čarovnom mieste uprostred lesa, neďaleko jazera, v chránenej prírodnej oblasti. V tejto lokalite, v areáli Max-Plankovho inštitútu, sa nachádzajú dve staršie budovy laboratórií pre ornitológiu už od sedemdesiatych rokov minulého storočia. Nová budova a jej prepojenie s dvoma staršími do jedného funkčného a architektonického celku bolo zadanie pre niekoľko vybraných architektonických kancelárií, vyzvaných investorom v roku 2004 na účasť v architektonickej súťaži.

Stavebník - Max-Plankov inštitút - si bol totiž vedomý kvality prostredia, kde sa má nová budova laboratórií postaviť. Cieľom súťaže bolo nielen navrhnúť novú budovu laboratória, ale aj urbanisticky vyriešiť prepojenie už dvoch existujúcich budov s novou a dotvoriť celý areál laboratórií do jedného funkčného a urbanisticko-architektonického celku. Mimochodom, práve v jednej zo starších budov laboratórií, pracoval aj známy nemecký lekár Konrad Lorenz, ktorý získal v roku 1973 Nobelovu cenu za medicínu.

Jednoznačný víťaz

Vedenie inštitútu v súťažných podmienkach veľmi striktne zadefinovalo svoje požiadavky na architektonické a urbanistické riešenie areálu. Požiadavky sa sústredili nielen na optimálne funkčné riešenie jednotlivých pracovísk a ich vzájomné prepojenie so zasadacími a rokovacími priestormi, ale aj na umiestnenie voliér pre zvieratá vo vnútri budovy aj vo voľnej prírode. Zo súťaže vyšiel nakoniec ako najúspešnejší návrh architektonickej kancelárie Adam Architekten z Mníchova, ktorým sa podľa odbornej poroty podarilo najpresvedčivejšie zvládnuť zadanie. V plnej miere rešpektovali hodnoty daného miesta a novú budovu a jej prepojenie dvoma drevenými lávkami s už existujúcimi budovami navrhli riešiť veľmi jednoduchou ale pôsobivou hmotou. Zaujímavo vyriešili aj umiestnenie voliér a veľký dôraz kládli aj na úspornosť a energetickú efektívnosť celého riešenia.

Architektonické riešenie

Čisté línie, jednoduchá železobetónová konštrukcia objektu, plochá strecha, osadenie svetlíkov, použitie od- vetranej fasády z dreva, to sú hlavné atribúty architektonického riešenia. Okenné otvory sú z dôvodu energetickej úspory zo severnej strany rozmerovo minimalizované, ale zo západnej strany, kde je pohľad na jazero a z východnej strany, kde sa otvárajú krásne scenérie na prírodu a les, sú podstatne väčšie. Vnútorné priestory aj zo severnej strany novej budovy sú však dostatočne presvetlené denným svetlom a to aj vďaka osadeniu svetlíkov, ktoré navyše ponúkajú aj zaujímavú hru svetla a tieňa v interiéri budovy. V prípade potreby je možné väčšie okenné otvory na západnej a východnej strane fasády zatieniť posuvnými drevenými dverami. Voliéry pre pozorovanie zvierat sú umiestnené v suteréne a vo voľnej prírode pred budovou. Na východnej strane objektu v hornom podlaží sú laboratóriá, z ktorých je východ na priestrannú terasu. Táto je prístupná aj z rokovacej miestnosti, ktorá je tzv. „meeting point" pre odborné diskusie vedcov, pracujúcich v ústave. Z terasy je tiež veľmi dobrý výhľad na vonkajšie voliéry v prírode.

V interiéri dominuje pohľadový betón na stenách a strope, drevo, nerezové zábradlia na schodisku a sklo. Prirodzenú farby pohľadového betónu a bledého dreva dopĺňa jasná optimistická červená farba stropu. Interiér je inak zariadený funkčne a účelne.

Ocenenie v súťaži Nemecká fasáda roka 2011

Jasné a čisté línie objektu, ktorého vonkajšia fasáda je tvorená horizontálnymi dreveným doskami zo smrekovca 
s elegantne riešenými detailami, ocenila čestným uznaním aj odborná porota v tohoročnej súťaži Nemecká fasáda roka 2011. Poslaním súťaže, ktorá je dotovaná sumou 10 500 EUR z prostriedkov VHF (zväz výrobcov fasád), je upozorniť odbornú verejnosť na nové zaujímavé architektonické koncepty budov, s dôrazom na kvalitu riešenia fasády. Súťaž sa koná v dvojročných intervaloch a tento rok sa konal už jej 9. ročník. Odborná porota, ktorá posudzovala všetky do súťaže prihlásené projekty, sa skladala z inžinierov a architektov, ktorí toto prestížne ocenenie dostali v predchádzajúcom ročníku súťaže. Porota posudzuje prihlásené projekty, resp. realizácie prihlásených diel nielen z hľadiska architektonického, materiálového, technicko-konštrukčného, ale aj z hľadiska energetického konceptu riešenia. Hlavnú cenu v súťaži získala tento rok budova Židovského centra v Mainzi od Manuel Herz Architekten.

Názov: Budova laboratórií Max-Planck-Institútu pre ornotológiu, Seewiesen, Nemecko
Architekti: Adam Architekten, Mníchov Stavebník:
Max-Planck-Gesellschaft e.V., Mníchov
Vyzvaná súťaž: realizovaná v roku 2004
Lehota výstavby: 2006 - 2009

Pripravila D. Lalíková Foto: Stefan Muller-Naumann, Mníchov

zdroj: VYDAVATEĽSTVO EUROSTAV, spol. s r.o.

Obsah textu nie je možné bez súhlasu autora / autorov ďalej šíriť a publikovať

Páčil sa vám článok?

áno: 102     nie: 98

Odporúč

pošli na vybrali.sme.sk

 

Odporúč známemu


logo © 2007 4-INDUSTRY, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Ochrana údajov –  Podmienky poskytnutia služby