preskočiť na hlavný obsah

Bridlicový klenot

/up/images/featured/images/Bridlicovy_klenot_0.png

L’Ardévaz, hora ktorá dominuje malej švajčiarskej dedinke Leytron, „porodila“ dom. Jeho šikmé steny korenšpondujú s členitým horizontom a kopírujú západné úbočie pohoria. Bridlicový masív v kantóne Wallis sa stal unikátnou inšpiráciou pre stavbu, ktorá pôsobí ako monolit vsadený do zelených viníc.

Formát a kompozíciu návrhu architekta ovplyvnil ráz okolitej prírody, počnúc pohorím L’Ardévaz a končiac vinicou a svahom v jej pozadí. Základová doska je vytvorená z betónu na prízemí, na krytinu i obklad fasády zvolil bridlicu, čím dosiahol, že vonkajší plášť stavby pripomína bridlicovú horninu. Sivý dom tak lepšie zapadá do drsného prostredia hory, na ktorej doteraz vidieť stopy po ťažbe.  

Monolit vo vinici

Človek sa musí naozaj dobre pozerať, aby zbadal tmavý bridlicový monolit, ktorý architekt  umiestnil uprostred vinice. Neveľký dom s drevenou konštrukciou je jednoduchý, v žiadnom prípade však nie je banálny. Majiteľka tohto nezvyčajného príbytku, Janick Zufferey, vie, že stavba jej nízkonákladového domu bola novátorským činom a jej dom bude ešte dlho priťahovať pohľady okoloidúcich. Šikmé plochy naklonenej „krabice“ rušia iba horizontálne okná, z ktorých každé má inú veľkosť a sú nainštalované v rozličnej výške. Pri pohľade zvonka prezrádzajú umiestnenie izieb vo vnútri domu.

Zapichnutý do zeme

Architekt Roland Vassaux obalil drevenú konštrukciu domu do prírodnej bridlice, ktorá pokrýva celé telo domu paralelne s jeho pozdĺžnou osou ako rybacie šupiny. Kameň je priemyselne opracovaný a opticky dodáva rovnováhu stavbe, ktorá na prvý pohľad  pôsobí trocha nestabilne, akoby bola zapichnutá do zeme. Previs tohto zvláštneho a zaujímavého domu využívajú majitelia ako prístrešok pre auto. Za domom je rovná zatrávnená plocha, ktorá slúži na hry syna majiteľov.

Dokonalý výhľad


Popri sivom betóne a prírodnej bridlici na zemi sa po pozinkovaných kovových schodoch vchádza k vstupným dverám výraznej zelenej farby. Po ich otvorení sa návštevník ocitne v strede obytného priestoru. Kuchyňa, jedáleň a obývačka tvoria na prízemí integrovaný priestor. Vo východnej časti domu si majitelia vychutnávajú pohľad na vinicu za domom z terasy, chránenej pred vetrom. Výhľad na vínnu révu sa ponúka aj z obývačky cez šikmú zasklenú stenu.

Interiér domu pôsobí čisto a jasne vďaka tmavej liatej betónovej podlahe a jedľovým obkladom na strope. Drevené schody vedú na poschodie, kde sa nachádzajú dve detské izby, spálňa rodičov a dve malé kúpeľne. Dopĺňa ich väčšia izba, ktorú rodina využíva ako multifunkčný priestor na pozeranie televízie, čítanie i prácu.

Kuchyni vládne betón

Základné prvky stvárnenia interiéru sa opakujú aj v kuchyni. Dominujú tu liata betónová podlaha s drevenými doskami a stena z pohľadového betónu. Celú kuchyňu lemuje surový pohľadový betón – od pracovného boxu až ku komore na potraviny. Dvojité posuvné dvere do komory a dosku kuchynského stola si dali majitelia vyhotoviť z polykarbonátu.

Základné údaje
Architekti: Roland Vassaux a Joël Chervaz
Obytná plocha: 129 m2
Realizácia: 2003
Použitý materiál:
Betónová doska na prízemí a prvom poschodí
Drevená doska na podkrovnú izbu a základy strechy
Fasáda a strecha z bridlice
Interiér z dreva
Pohľadový betón v kuchyni

TEXT Sláva Štefancová
FOTO Nanutak Architects

MEDIA/ST spol. s r.o.­   

Páčil sa vám článok?

áno: 85     nie: 86

Odporúč

pošli na vybrali.sme.sk

 

Odporúč známemu


logo © 2007 4-INDUSTRY, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Ochrana údajov –  Podmienky poskytnutia služby