preskočiť na hlavný obsah

Bassil Mountain Escape – luxusná striedmosť

/up/images/featured/images/adsgfagadg.jpg

Už z názvu tejto rezidencie – Bassil Mountain Escape je jasná jej funkcia ako útočiska pred   realitou všedných dní. Koncepcia tohto letného sídla bola zameraná na relax a zábavu. Celková plocha je rozčlenená na niekoľko samostatných priestranstiev, ktoré sú určené na rôzne aktivity a vyhovujú rôznym náladám a príležitostiam, to všetko na extrémne úzkom priestore.

Ako hovorí jeho tvorca: „Našim úmyslom nebolo len vytvoriť variabilný priestor, ale urobiť to dramaticky a unikátne. “Série jednotlivých iluzií a starostlivé prepracovanie detailov vychádzajú z maximálneho zmyslu pre priestor a zo skúseností tvorcov.

Priestor ako výzva

Najväčšou výzvou tohto projektu bolo vytvoriť priestory určené rôznym funkciám a náladám na extrémne úzkom pozemku. Takmer celá záhrada je koncipovaná na pozemoku šírokom iba štyri a pol metra, ktorý obkolesuje dom. Krajinný architekt vychádzal zo silného zmyslu pre danú lokalitu a nekonečný priestor, takže sa mu na limitujúcej ploche podarilo sériou úprav zahmliť a znejasniť skutočné hranice medzi pozemkom a okolím. Program záhrady pozostáva z viacerých relaxačných zón v podobe posedení či vodných prvkov vrátane konzolovej jacuzzy, pod ktorou je zastrešený bar, bazén, veľká obytná terasa s dlhou lavičkou a posedenie s kozubom.

Jednoduchosť v symbióze s dokonalosťou

Na vyššej úroveni je definovaný vstup s jednoduchým a prívetivým výrazom vo forme schodiska vytvoreného z monolitického kameňa. To je včlenené do lineárnych levanduľových záhonov, ktoré kopírujú celú dĺžku domu. Na zasklenú jedáleň sa v exteriéri napája intímne zákutie s posedením, pritienené drevými „nebesami“. Vystupujúca vodná plocha a konzolová jacuzza, z ktorej si majitelia  môžu vychutnávať úchvatný výhľad, rozbíja všetky hranice a obmedzenia pozemku. Voľné nášľapné kamene vedú hostí smerom k baru z monolitickej skaly v kombinácii s drevom Cédra virginského, umiestneného v spodnej úrovni záhrady.

„Inovatívna a poetická“, tak ohodnotila túto záhradu Americká spoločnosť krajinnej architektúry. „Krajinný architekt nádherne spojil elementy z danej lokality a vytvoril veľmi odolné a obytné miesto. Projekt je synonymom vyváženosti a striedmosti. Architekt presne vedel, kedy prestať.“

V tejto nižšej úrovni, znejasňuje okraje asymetrický bazén, ktorý zároveň rámuje užasný panoramatický výhľad z interiéru aj z exteriérovej terasy. Dlhá lineárna lavička pôsobí ako ochranné zábradlie a zvyšná časť pozemku slúži ako zóna na oddych v kruhu rodiny a priateľov. Zároveň vytvára pozadie pre vstavané sedenie s kozubom, kde je príjemne aj za chladných večerov. A nakoniec, úzke zapustené schodisko vedie hostí späť až k hlavnému vchodu.

TEXT Jana Zajasenská
FOTO Geraldine Bruneel

zdroj: MEDIA/ST spol. s r.o.

Páčil sa vám článok?

áno: 96     nie: 73

Odporúč

pošli na vybrali.sme.sk

 

Odporúč známemu


logo © 2007 4-INDUSTRY, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Ochrana údajov –  Podmienky poskytnutia služby