preskočiť na hlavný obsah

Átrium Bratislava

/up/images/featured/images/0-atriumbratislava.jpg

O filozofii kupoly

Filozofická fakulta Univerzity Komenského sa ako jeden z mála univerzitných objektov v Bratislave môže popýšiť vydarenou ukážkou symbiózy historickej a súčasnej architektúry Budova z dvadsiatych rokov minulého storočia od viedenského architekta Josefa Rittnera je národnou kultúrnou pamiatkou a spoluvytvára mestský blok na juhozápadnom nároží Šafárikovho námestia. Objekt pôvodne slúžil pre potreby armády ako vojenské zborové veliteľstvo. Filozofická fakulta tu sídli od roku 1936. Blízkosť Starého mosta a južná orientácia priamo na Fajnorovo nábrežie podčiarkujú exkluzívnu polohu stavby v rámci centra Bratislavy.

V    roku 2007 univerzita vypísala architektonickú súťaž na revitalizáciu najväčšieho z piatich vnútorných átrií mestského bloku. Víťaz súťaže architekt Igor Palčo a jeho kolektív dotiahli úspešný súťažný návrh až po dnešnú realizáciu, čo v súčasnosti na Slovensku môžeme pokladať skôr za svetlú výnimku. Nosným prvkom návrhu je prestrešenie átria sklenou kupolou, súčasťou bola aj rekonštrukcia fasády. Pôvodne bol vstup do nádvoria na úrovni prízemia fakulty.

Architekti do jestvujúceho priestoru nádvoria vsadili novú úroveň - plató, čím oživili pohyb v objekte a prepojili viaceré priestory a úrovne. Benefitom je napríklad priame napojenie na priestor Moyzesovej siene, kde sa pravidelne konajú koncerty a rôzne fakultné a spoločenské akcie.

Kupolu nad nádvorím tvorí systém nosných oceľových oblúkov tyčového prierezu, ktoré sa nad átriom vypínajú v severojužnom smere. Oblúky sú kotvené do oceľového rámu, ktorého tlak na fasádu zachytáva masívny železobetónový prievlak umne skrytý pod pôvodnou strechou. Oceľový rám je sťahovaný priečnymi tiahlami. Konštrukcia je zavetrená tenšími diagonálnymi prvkami, ktoré tvoria charakteristický trojuholníkový raster kupoly. Architekti sa pohrali s farbou skla v jednotlivých trojuholníkových plochách - svetlomodré sklo strieda bezfarebné, vytvárajúc tak pestrý raster na fasáde, ktorý sa mení i podľa intenzity slnečných lúčov. Nosný rám kupoly je odsadený od jestvujúcich fasád - v átriu je tak dosiahnuté prirodzené prevetrávanie a príjemné klimatické pomery.

V    pôvodnom architektonickom návrhu bola štruktúra kupoly výrazne odlišná - vytvárali ju kruhové otvory rôznych velkostí radiálne usporiadané okolo centrálneho bodu. Škoda, že toto nápadité a originálne riešenie bolo pre realizáciu príliš náročné z hľadiska statiky. (pozri ARCH 01-02/2010) Vložené plató je konštrukčne riešené ako železobetónový kazetový strop. Odvážna, no zároveň sympatická povrchová úprava - liata polyuretánová podlaha fialovoružovej farby - dodáva priestoru átria sviežosť a „mladistvosÉ". Tri kruhové otvory v strope slúžia na presvetlenie úrovne pod ním. Tá však z hľadiska využiteľnosti môže byť problematická - atmosférou pripomína skôr technický priestor ako miesto na stretávanie mladých ľudí. Aj jestvujúce vstupné dvere do fakultného bufetu, ktorý je sem orientovaný, pôsobia skôr ako garážové vráta. Architektonickú kvalitu tohto priestoru preverí čas - presvetlené átrium s príjemnou priestorovou mierkou mu bude silnou konkurenciou. Dielo charakterizujú perfektne zvládnuté detaily - sklené zábradlia, antikorové madlá, schodiská z pohľadového betónu, komunikačné mostíky s nosnou oceľovou konštrukciou a sklenými pochôdznymi plochami. Poctivé technické prevedenie architektonického detailu, tak dôležité pre kvalitu priestoru a v našich zemepisných šírkach často podceňované, dodáva celému átriu punc nadčasovosti a elegancie. Architektom sa zámer jednoznačne podaril na výbornú - na akademickú pôdu vniesli nový život a dodali mu druhý dych. Nech sa teda študentom FF UK pod novou kupolou dobre filozofuje!

Andrea Mikulajová

zdroj: VYDAVATEĽSTVO EUROSTAV, spol. s r.o.

Páčil sa vám článok?

áno: 154     nie: 130

Odporúč

pošli na vybrali.sme.sk

 

Odporúč známemu


logo © 2007 4-INDUSTRY, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Ochrana údajov –  Podmienky poskytnutia služby