preskočiť na hlavný obsah

5 kW rozvodňa Bratislava, Paško – Zacharová

/up/images/featured/images/rozvodna_0.png

2 v 1...? alebo multifunkčný priestor a jeho iné využitie...

Prvé, čo som si zapamätala pri prehliadke bývalej 5 kW rozvodne Zse, a.s., bolo meno pána opáta, správcu celého objektu. O jeho existencii som sa dozvedela sprostredkovane od architektov. Trávi v budovách Zse už dlhé roky. Má pod palcom nielen ich celkové technické zabezpečenie, ale aj ich históriu a pasportizáciu, no a práve inšpiratívny cit pre grafické vyjadrovanie prerástli u neho do jedinečného „kaligrafického rukopisu“. Práve táto malá debata o písme, znakoch a forme ma priviedla k otázke, či aj architekti majú svoj vlastný rukopis a do akej miery si ho vedia formovať a rozvíjať. Tak ako za každej okolnosti spoznáme tvorbu Fostera, MVRD, Sizu, Bigu ... a ďalších, môžeme tak isto bez zaváhania prisúdiť stavbu konkrétnemu ateliéru na slovensku?

Z môjho pohľadu práve architekti z design factory takí sú a snažia sa svoju líniu stále držať, čoho dôkazom je ich v poradí ďalšia nenápadná rekonštrukcia 5 kW rozvodne ZSE na Čulenovej ulici v Bratislave. Autormi sú architekti Martin Paško & Zuzana Zacharová. Industriálny charakter budovy sa odvíja od jeho pôvodnej funkcie a využitia. približná doba vzniku závodu prevádzky a údržby rozvodní sa odhaduje na rok 1954. po zrušení technologickej prevádzky zostala budova prázdna, dlhý čas nevyužitá. Prvá myšlienka investora bolo vybudovať konferenčné centrum s niekoľkými rokovacími miestnosťami. Architektov napadlo, že bývalá rozvodňa by bola pre tento účel vhodným objektom. Na prízemí rokovacie priestory a hore na poschodí veľká sála. A tak prišla rekonštrukcia a s ňou aj premena na meeting centrum a multifunkčný priestor.

Charakteristické pre Čulenovu ulicu je, že ako jedna z mála ponúka v priemyselnej zóne stále relatívne „ucelený“ výraz. Preto aj prístup k budove samotnej bol veľmi úctivý, zachovalo sa všetko, čo sa zachovať dalo. V prízemí autori priznali pôvodný konštrukčný systém skeletu. Dispozičné riešenie trojtraktu predurčilo jasne čitateľné rozvrhnutie priestoru zasadačiek a spojovacej chodby, ktoré ponúka deväť rôzne veľkých zasadačiek a jednu miestnosť pre videokonferencie. V zasadačkách prebiehajú pomerne časté, spravidla medzinárodné, „brainstormingové“ stretnutia. Jednotlivé miestnosti ponúkajú úplnú transparentnosť a to vďaka bielemu „faceliftu“ interiéru plného svetla, doplneného fragmentmi vstupných sklenených dverí. Stropy majú navrhnuté hladké podhľady s bodovým osvetlením. Výnimku tvorí miestnosť pre videokonferencie, ktorá získava iný náboj z dôvodu požiadavky na dobrú akustiku, preto má aj mäkšie tvarovanie. Celkový dojem dopĺňa kruhový rokovací stôl spolu s technikou na videokonferencie. Pohľadom von z okna sa uspokojíte, že nežijete len vo svete médií. Detail industriálneho oceľového schodiska vyúsťujúci do exteriéru spolu s brečtanom obrastenou stenou tvoria príjemný kontrast.

Horné podlažie slúžilo ako hlavný priestor pôvodnej rozvodne a bolo plné strojov. Táto ,,industriálna“ hala prechádza cez dve podlažia, podporená pravidelným rádom štíhlych okien pôvodne so sklobetónovou výplňou. výplne nahradili nové okenné rámy, pekná pôvodná industriálna konštrukcia stropu zostala úplne zachovaná a celý priestor scelil tmavosivý náter. S minimálnymi úpravami sa teda vytvorila veľkorysá viacúčelová sála. Súčasťou návrhu multifunkčného priestoru je podobne ako na prízemí zázemie s kuchynkou, toaletami a kanceláriou, ktorá je priamo prístupná z haly prostredníctvom oceľového schodiska.

Zámerom architektov bolo, aby oba priestory fungovali ako jednotná prevádzka prepojená pôvodným schodiskom, umiestneným v zadnej časti traktu, ktoré by umožňovalo jednoduché spojenie a cirkuláciu rôznorodého využitia, kongresy, eventy a iné aktivity... Odbornú terminológiu, ako multifunkčnosť, niekedy používame len ako frázu, úprimne povedané, je to znakom otvorených možností pre potenciálnych prenajímateľov priestoru. Dovolím si tvrdiť;, že práve v tomto prípade môžeme hovoriť; o správnom použití termínu multifunkčný, čoho dôkazom je súčasné využitie. Spodné priestory meeting centra   prevádzkuje ZSE. Hoci bola zrekonštruovaná multifunkčná sála pripojená najprv k meeting centru pre prípadné eventové, resp. kongresové využitie, nakoniec sa ukázalo, že ju takto nedokážu využiť.

Napriek tomu sa pôvodná rozvodňa nechce vzdať svojej úlohy prinášať energiu a ZSE tu teda zobrala pod svoje krídla mladé medzinárodné divadlo Meteorit. Divadlo sa smelo hlási k alternatívnej scéne, orientuje sa rovnako na komerčného ako aj na nekomerčného diváka a presvedčivo demonštruje originalitu svojej tvorby v jedinečnom industriálnom priestore. Inšpiratívne na mňa pôsobí scéna -„stage“ -, ktorá je kompletne demontovateľná. Zatiahnuté ťažké čierne závesy, odstupňované sedenie, svetlá reflektorov a oceľový hák tvoria dobrý príklad adaptácie novej funkcie do „industriálnej“ haly.

Katka Boháčová

Prestavba 5 KW rozvodne, Paško – Zacharová
Čulenova 3, Bratislava

Investor: Západoslovenská energetika, a.s.
Autor: Martin Paško, Zuzana Zacharová
Spolupráca: Marián Šafránek, Roman Bányai
Projekt: 07. 2006 – 08. 2006
Realizácia: 09. 2006 – 12. 2006
Úžitková plocha: 420 m2 (meeting centrum),
480 m2 (polyfunkčný priestor)
Zastavaná plocha: 550 m2

Foto: Paťo Safko, archív autorov

Martin Paško
*1967 Bratislava
1991 FA STU Bratislava

Zuzana Zacharová
*1968 Bratislava
1991 FA STU Bratislava

zdroj: VYDAVATEĽSTVO EUROSTAV, spol. s r.o.­

Obsah textu nie je možné bez súhlasu autora / autorov ďalej šíriť a publikovať

Páčil sa vám článok?

áno: 125     nie: 99

Odporúč

pošli na vybrali.sme.sk

 

Odporúč známemu


logo © 2007 4-INDUSTRY, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Ochrana údajov –  Podmienky poskytnutia služby