skip to main content

Town Library in Soběslav

/up/images/featured/images/0KNIHOVNA.jpg

Preservation of gothic castle The main design criterion for reconstruction and extension of the castle in consideration of the chosen functional purpose is the author's endeavour to connect the original premises with the new structures. The temporary static safety measures in the form of rods and timber were replaced by a horizontal stiffening reinforced-concrete board built into the walls approximately in the middle of the palace wing. The board defines the floor of the inbuilt library "container" which might be disassembled and removed anytime in the future if future generations wish to change the premises and use them for different purposes. The library container is both physically and technically separated from the existing wall and roof structures. The container is designed as an all-glass structure, the floor is complete with the required bearing capacity, the walls and the ceiling are all made of glass with sufficient distances from the internal face of the historical walls (with the distance of approx. 80 - 150 cm between the glass and the original wall). The container has its own "atmosphere" with minimum permanent humidity and temperature in the interior which is necessary for the protection of the stock of books, and the historical structures of the castle walls are, after construction of the container, still in the original "outdoor" setting with the original outdoor humidity and temperature parameters necessary for the stabilisation of the preserved building structures.

source: magazine ARCHITEKT

Do you like this post?

yes: 82     no: 81

Share

Share


logo © 2007 4-INDUSTRY, s.r.o. All rights reserved. Privacy Policy –  Terms of Service