skip to main content

Coal II Libčice nad Vltavou

Coal storehouse

The building is situated on the premises of a former screw mill in Libcice nad Vltavou on the banks of the Vltava river, to the north of Prague. The screw mill was founded in 1872, the Coal Mine building originates from approximately 1900. The original two¬-storeyed edifice of 12,1 by 17,5 meter and hight of 11 meter was split in 1965 by a steel construction in three levels. Since then it served mainly as a warehouse.

The building was bought in 2010 by LUGI Ltd and Patrik Hoffman. Renovation works were carried out between June 2010 and December 2011 following a plan and project by the architectonical studio Patrik Hoffman. In a join effort, the building of the old Coal Mine was transformed into an inspiring working environment and will continue to be used as a polyfunctional facility in which architecture, design, art, manufacture and warehousing meet each other.

The screw mill kept mesmerising me. Already in 2006 I tried to convince my friend to invest in the premises. He didn't do that, so I had to do it myself. In that vacated mill once more than 1600 people used to live and work, nowadays not even a hundred have remained. And yet everything is there! Houses, railway tracks, road, technical infrastructure, river, grown up trees. It has a great genius loci. The premises are dilapidated and forsaken - but all it takes is to bring it back to life.

When looking at the reconstructed Coal Mine it should be obvious what is original and what has been added. The masses of the newly added outer parts have been carried out as a system of interconnected steel boxes (entrance pavilion, staircase, balcony, boiler room), made of 4mm thick metal sheets in order to minimaze the impact on the original look of the building.

We took the same approach to renovating the interiors. Added constructions were removed and the existing interior staircase was replaced by a newly placed steel staircase. The original steel construction was cleaned and given a coating.

All the facilities such as bathrooms, kitchen, cleaning closet has been hidden in independent wooden „boxes" placed freely in the space in order to accentuate the construction of the edificie with its openness and generous feel of open space.

The steel roof truss structure was left in its original shape including wooden rafters and lagging. Window openings have been fitted from the inside by new aluminium windows with insulating double glass and the original steel window frames were repaired and maintained.

It is our wish that this project may be an impulse to change a forsaken brown field in a centrum where one can find studios, manufacture, show rooms and interesting shops. May it become a place that inspires...

Evaluation of the Jury

There was no doubt among the jury about awarding Grand Prix this realization, the consensus was absolute. It is an important project of gradual regeneration of a large industrial area, which nowadays works for a few percent of its original performance. The level of intervention into the gorgeous building has been laid down adequately. The architects played a role of initiators same as co-investors. We can also see an exemplary work with detail. This project can be considered a precedent for many other yet deteriorating industrial areas. Above all, this is a representative of Reconstruction category, which was considered by the jury to be the strongest.

source: magazine ARCHITEKT­­

Do you like this post?

yes: 73     no: 65

Share

Share


logo © 2007 4-INDUSTRY, s.r.o. All rights reserved. Privacy Policy –  Terms of Service