přeskočit na hlavní obsah

Vlastní rekonstrukce bytu

kuchyne

Pustit se do rekonstrukce bytu svým efektem připomíná lavinu. Začnete jednou věcí, která vyvolá další. Pak už to nepůjde bez změn u třetí a zapomenout nemůžeme na čtvrtou. Pokud necháme pátou, budeme si to později vyčítat. V mnoha typech bytů proto současně rekonstruujeme kuchyň, koupelnu a WC a předsíň.

Čím začít? Také naši dnešní hostitelé, mladí manželé Jan a Slávka postupovali podle osvědčeného scénáře. Nemuseli být ani odborníky, aby věděli, že téměř třicetileté jádro má svou životnost již za sebou – a to navzdory maximální péči předchozích majitelů. Navíc byla koupelna a toaleta řešena jako průchozí do kuchyně, což z pohledu využití prostoru patří mezi velmi problematická řešení. Úvahám o nové podobě koupelny věnovali manželé opravdu hodně času. „Věděli jsme, že bychom novou koupelnu chtěli větší a určitě ne průchozí,“ vysvětlují. Ačkoliv jsme automaticky začali mluvit o jádru, jako typickém nejbolavějším místě mnoha bytů, manželé současně uvažovali také o kuchyni. „Hned zpočátku jsme věděli, jak velkou bychom si ji představovali. Vše jsme spočítali a od toho pak odvozovali, kolik místa nám po vybourání původního jádra na novou koupelnu a WC zůstane.“ Přitom bylo pochopitelně důležité zachovat potřebné rozměry chodby – nešlo jen o pohodlí příchozích a uživatelů bytu. „Při všech rekonstrukcích, kdy je měněno dispoziční řešení bytu, je nutné kromě uživatelského komfortu dodržet vyhláškou stanovené minimální rozměry – ty jsou důležité zejména v případě stěhování a podobně,“ doplňuje Ing. Alena Koubová, ředitelka společnosti PANELREKO, která rekonstrukci prováděla. Dlužno podotknout, že zejména u stěny se vstupem na WC to vyšlo skutečně na centimetry, stejně tak jako kuchyň. Důkladné hledání maximálního využití prostoru se vyplatilo.

Rekonstrukce

Z uživatelského pohledu prodělaly v rámci rekonstrukce největší změnu koupelna a toaleta. Původní stav zachytili manželé na fotografiích. Ačkoliv rekonstrukce skončila teprve před několika týdny, původní snímky jako by patřily do dávné historie. Shodujeme se, že pokud člověk v určitém prostředí každodenně žije, některé nedostatky postupem času přestává vnímat. Sice myšlenkami směřuje k rekonstrukci a získání nového vybavení, dojem, jakým přes veškerou snahu stav působí, dnešnímu stylu bydlení neodpovídá. “Původně jsme chtěli mít koupelnu a WC dohromady. Bylo by to možná obtížnější, zvláště později, až by nás bylo doma více, ale hledali jsme řešení, kde bychom uspořili místo. Zjistili jsme ale, že to v třípokojovém bytě není možné. Přesto si myslím, že se nám nakonec vše podařilo vymyslet tak, že jsme získali samostatnou koupelnu i WC takovou, jakou jsme si představovali.”

Koupelna

Koupelna nepravidelného tvaru maximálně využívá každý centimetr místa. Vana je zapuštěná za roh s instalační šachtou. Protože již nebylo možné do koupelny umístit sprchový kout, manželé vybrali takový typ, který svým asymetrickým tvarem a řešením umožňuje i pohodlné sprchování. Místo koupelnového nábytku zvolili výklenek se skleněnými policemi. Možnost ukládání koupelnové kosmetiky snadno na dosah je praktická, skleněné police přitom nepůsobí nijak rušivě. Také v této koupelně platí, že důležité věci zůstávají našim pohledům často skryty. Velmi často diskutovanou otázkou v rámci rekonstrukce jádra zůstává podmínka zachování přístupu do instalační šachty. Tady bychom marně hledali některý z běžně používaných typů dvířek. Instalační šachta je obložena dlaždicemi a ani úchyty nenaznačují, že by se za ní měl skrývat jakýkoliv vstup. Speciální “neviditelné” otvírání je patentem společnosti PANELREKO. Zde byly dokonce použity dvoje dveře nad sebou. Důvodem je plánovaná výměna stoupaček v domě, a protože je byt v přízemí, pravděpodobně právě tady bude manipulace s trubkami náročnější.

Kuchyně

Jak bude nová kuchyně velká, patřilo mezi první rozhodnutí v rámci rekonstrukce. “Věděla jsem, že budeme chtít maximálně využít celý prostor. Proto jsme hledali kuchyň s většími horními skříňkami. Vybrali jsme si v IKEA, kde jsme ke standardní základní sestavě zvolili moderní, větší úchyty, které vzhledu kuchyně určitě prospěly.” Mohlo by se zdát, že co se kuchyně týče, bylo vše hned jasné. “Dlouho jsme vybírali stůl. Mysleli jsme, že by stačil menší rozkládací. Chtěli jsme ale vybrat takový, který by se současně hodil ke kuchyni, a tak jsme nakonec koupili klasický, velký stůl. Pak jsme nemohli sehnat vhodné židle. Když už se nám líbily a vyhovovaly i cenově, nebyly příliš pohodlné při sezení. Stejně jako u stolu, také s židlemi jsme nakonec uspěli v IKEA. Mají měkké sedáky i záda s potahem v antracitové barvě, která se dobře hodí ke stylu kuchyně.” Stůl nejprve postavili podél okna, aby zabíral nejméně místa. Slávka ale dala přednost umístění kolmo ke stěně, které lépe odpovídá zásadám feng-shuei. I z praktického pohledu se jim to nyní zdá vhodnější. Diskusi provázela také barevnost kuchyně. “Původně se mi líbila červená,” přiznává paní domu. Pak v katalogu IKEA objevili bílou, kombinovanou s černou zadní stěnou a pracovní deskou a bylo rozhodnuto. Jen s tmavým, mozaikovým obkladem, který by se jim líbil na zadní stěnu byl zpočátku problém, protože jej nikde nemohli sehnat. Nakonec zvolili mírně větší formát než klasická mozaika. Spolu s antracitovou barvou s tmavými spárami působí elegantněji, než kontrastní bílá s černou. Matné provedení je také praktičtější na údržbu. Neutrální barevnost kuchyně se nyní, s odstupem několika týdnů od rekonstrukce, jeví jako správné řešení. Ve srovnání se zvažovanou červenou je také nepoměrně snazší volit doplňkovou barvu. Nyní se jí stala červená – alespoň něco, jak dodává Slávka s úsměvem, už teď ale vybírají další barvy, které by mohly sloužit pro příležitostnou obměnu.

Předsíň

Jak jsme již v úvodu naznačili, kromě koupelny, WC a kuchyně se rekonstrukce dotkla i vstupní části bytu. Původní řešení budilo oprávněný dojem neefektivně využitého prostoru, kdy na panelákové poměry poměrně velká předsíň byla opticky dělena vestavnou skříní zasahující do volného prostoru. Zákoutí za skříní majitelé bytů zpravidla oddělovali závěsy a spolu s vestavnou skříní a komorou je využívali jako úložný prostor. I když manželé postupovali z opačné strany bytu a návrh nové podoby této části řešili ve směru – kuchyň, koupelna, předsíň, určitě to neznamená, že by na posledně jmenovanou část již nezbývalo nápadů, nebo prostoru. Naopak – po vybourání vestavných skříní v předsíni vznikl poměrně velký, téměř čtvercový prostor, který přímo vybízel k přemýšlení. První návrh počítal s vestavnými skříněmi, které by vyplnily rohovou část předsíně v blízkosti vstupu. “Líbilo se nám, že by bylo v předsíni při vstupu do bytu více místa,” vysvětlují. Když ale začali počítat, vestavné skříně na poměrně velké ploše by byly drahé. Druhé řešení už ale obstálo ze všech pohledů. Z porobetonových tvárnic, z kterých je nové jádro, byla zhruba v místech původní vestavné skříně postavena příčka. Ve vymezeném prostoru vznikla prostorná šatna s praktickým regálovým systémem po třech stěnách. Na rozdíl od klasické vestavné skříně je sem možné umístit i prostornější předměty. Zmínit se musíme o dveřích. Protože se šatna nachází hned za vstupem do bytu, klasické dveře by zde nebyly příliš praktické. “Rozhodli jsme se pro posuvné dveře ze systému vestavných skříní Indeco. Jako výplň jsme si vybrali čiré zrcadlo, které navíc vstupní prostor prosvětlí a zvětší.”

Výsledek předčil očekávání

Rekonstrukce se skutečně povedla – k výslednému dojmu určitě přispělo i nápadité řešení obkladů v koupelně a na toaletě. Obyvatelé nejen panelových bytů určitě ocení prostornou šatnu. Decentní, moderní kuchyň s prostorným stolem oceňují i všechny návštěvy. Je to příjemné posezení v příjemném prostředí. Co by dnes asi Jan se Slávkou udělali jinak? Manželé chvíli přemýšlí, a pak se ještě jednou vrací k okamžikům, kdy zvažovali podlahové vytápění v koupelně a na WC. Dnes by je možná přece jenom ještě pořídili. Nesplněným přáním je také otopný žebřík v koupelně. “Pak bych se už vlastními silami nepouštěl do nátěrů zárubní,” směje se Jan. Při své vrozené pečlivosti věnoval dílu skutečně maximum času a péče. Oko běžného návštěvníka žádnou vadu na kráse určitě nepozná, Jan přesto není se svým dílem zcela spokojen. “Odborník by to určitě zvládl rychleji a lépe,” dodává. A dál? “Dál už nic,” shodují se manželé. Na nový stav si zvykli tak rychle, že už jej považují za samozřejmost. Možná, že dokumentační seriál cesty k novému vzhledu důležité části bytu zase nebyl až tak zbytečný...

Mohli jsme ušetřit?

Otázka by hravě vydala na samostatný článek. Na téma možných finančních úspor v případě rekonstrukce ale vždy bruslíme na tenkém ledě. Na jedné straně – jistě, na řadě prvků by se ušetřit mohlo. Jazýček vah ale výrazně straní názoru druhému – byla by to chyba. Musíme si uvědomit, že rekonstrukci bytu provádíme jednou za několik desítek let. Jak realizační společnosti, i samotní uživatelé bytu shodně potvrdí, snaha za každou cenu ušetřit se na výsledném vzhledu a často i komfortu užívání negativně projeví.

Zaujalo nás:

    *  Vstup do kuchyně je otevřený, protože dveře by při obou směrech otevírání překážely každodennímu provozu. Řešením by byly dveře posuvné.
    * V koupelně, WC a v předsíni bylo zvoleno bodové osvětlení. Veškeré rozvody jsou skryty v podhledu, což je v případě panelových stropů nejjednodušší řešení. Podhled také skryje velmi časté nerovnosti stropu.
    * Vzhledem k tomu, že byt je umístěn v přízemí a od podlahy je chladnější, bylo pod částí kuchyňské dlažby v pásech před linkou umístěno podlahové vytápění. Možná by bylo výhodné umístit zhruba půlmetrové pásy také na WC a v koupelně. Manželé jako zateplení zvolili koupelnové předložky.
    *  Členitá předsíň je vybavena třemi vypínači osvětlení – u vchodu, u kuchyně a u vstupu do bytu.
    *  V bytě byly připraveny kompletní nové rozvody elektřiny.

O čem Jan se Slávkou také uvažovali

Vítězné současné nové podobě bytu předcházelo pečlivé zvažování i některý dalších variant. Uvažovali nad koupelnou, která by byla protažena až k fasádní stěně. Získala by tak část okna. Zbylý prostor v obdobném tvaru a druhou část okna by měla kuchyň. Vzhledem k členění okna tuto variantu zamítli. Vadilo také, že by v poměrně úzké kuchyni nezbylo místo na jídelní stůl. Odlišné pojetí bydlení představovala úvaha o spojení kuchyně s navazujícím pokojem. V současné době je zde ložnice, při změně řešení by se sem přestěhoval obývací pokoj. Předělový prvek by splňoval nízký pult, nebo obdobné řešení. Překážkou byla nosná stěna mezi kuchyní a ložnicí. Bourání je sice v případě souhlasu statika možné, ale v případě nosné stěny velmi finančně nákladné.

Původní stav

Mínusové body tato dispozice bytu získává především typem jádra s průchozí koupelnou a toaletou, což ve výsledku omezuje i účelné využití kuchyně. Linka je proto zavěšena na delší stěně jádra, což limituje její velikost. Není to praktické ani vzhledem k blízkosti dveří, kdy se mohou obyvatelé bytu střetávat při práci u kuchyňské linky a při průchodu do kuchyně, či zadní místnosti. V předsíni působí rušivě vyčnívající část skříně, vedle které zůstává nevyužitý prostor.

Nový stav

Rozhodující část změn se odehrála v prostoru předsíně. Jediná nevýhoda – méně místa ve vstupní části bytu, je vynahrazena účelným řešením velké šatny. Místo klasických dveří byly použity dveře systému vestavných skříní Indeco, které svými posuny zabírají podstatně méně prostoru než dveře klasické. Jsou prosklené, což opticky přispívá k pocitu většího prostoru – velké zrcadlové plochy jsou i praktickým předsíňovým doplňkem. Další úložné prostory, opět s prosklenými posuvnými dveřmi, se nachází v levé části předsíně v blízkosti vstupu do obývacího pokoje. Pomyslná přímka, spojující vestavnou skříň s kuchyňským vstupem je značena bodovými světly, umístěnými v podhledu. Při pohledu ze vstupu kuchyně se řada světel odráží v zrcadlové ploše, a tak navozuje dokonalou iluzi pokračujícího prostoru. Nové řešení umístění koupelny a toalety – především obou vstupů, umožnilo výrazně účelnější využití kuchyně. Podle přání majitelů bytu byla zvolena dostatečně velká kuchyňská sestava s požadovaným úložným prostorem. Pod oknem je umístěn jídelní stůl.

Druhá varianta nového stavu

Bylo by možné obětovat jednu malou místnost? Spojením obou malých pokojů by vznikl příjemně velký obývací pokoj, který by navíc mohl těžit z blízkosti kuchyně, do které by byl volný vstup. Výraznější propojení naráží na překážku v podobě nosné zdi. Zvětšení otvoru bývá sice i v těchto případech možné, podléhá však posouzení a souhlasu statika. Řezání nosného panelu je také poměrně drahá záležitost. Dispozice bytu by v obou verzích úprav umožňovala využití luxfer, případně neprůhledného prosklení v části společné stěny mezi koupelnou a kuchyní. Koupelna by tak získala přístup k měkkému dennímu světlu, které prostředí dodává na exkluzivitě a zajímavosti. Na kuchyňské straně stěny je však nutné s tímto řešením počítat při návrhu umístění horních skříněk. V tomto případě manželé dali přednost úložným prostorám kompletní horní řady vysokých kuchyňských skříněk a prosklení nerealizovali.


Text: Dominika Bučková
Foto: archiv firmy PANELREKO

zdroj: PANEL PLUS

Líbil se vám článek?

ano: 265     ne: 249

Doporuč


 

Poslat známému


logo © 2007 4-INDUSTRY, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Ochrana údajů –  Podmínky při poskytování služeb