přeskočit na hlavní obsah

Vitrahaus

administrativa, rodinný dum, Vitrahaus architektura

Areál společnosti Vitra ve Weil am Rhein nedisponoval volným interiérem pro prezentaci Home Collection, a proto společnost v roce 2006 pověřila architekty Herzoga a de Meurona z Basileje, aby pro ni navrhli VitraHaus. Budova díky své exponované lokalitě a pozoruhodnému vzhledu doplňuje architekturu ostatních staveb v kampusu společnosti Vitra a navíc představuje významný bod celého areálu. VitraHaus stojí na severní straně pozemku před oploceným výrobním areálem a spojuje tak umně další dvě budovy: Vitra Design Museum od Franka Gehryho (1989) a Conference Pavilion od Tadaa Anda (1993). Prostorný pozemek umožnil umístit novou budovu v dostatečné vzdálenosti od Vitra Design Musea a sousední vrátnice, aby jim neodpíral zaslouženou pozornost, před budovami mohl být navíc rozšířen sad, tedy typický prvek místní krajiny.

V koncepci VitraHausu se snoubí dvě témata, která se v díle Herzoga a de Meurona objevují opakovaně: téma archetypálního domu a téma skládaných objemů. Primárním cílem této pětipatrové budovy je prezentace nábytku a interiérových předmětů, a tak byl projekt ve Weil am Rhein pro návrat k myšlence ur-domu obzvláště vhodný. Showroomy připomínají rezidenční prostředí díky svým rozměrům a interiéru - architekti tento rys popisují souslovím „domácí měřítko". Jednotlivé „domy", které se vyznačují obecnými vlastnostmi výstavních prostor, jsou koncipovány jako abstraktní prvky. Lomenice jsou až na pár výjimek prosklené. Objemy působí dojmem, jako by byly vytvarované pomocí protlačovacího lisu. Dvanáct domů naskládaných do pěti pater na některých místech ční až do výšky patnácti metrů a jejich podlahové desky se protínají se štíty ležícími pod nimi. Vzniká tak trojrozměrný soubor - kolos domů, který může na první pohled vypadat téměř chaoticky.

Uhlová barva štukového pláště budovu sjednocuje, „uzemňuje" ji a spojuje ji s okolní krajinou. VitraHaus funguje jako vstup do areálu společnosti Vitra v podobě malého vertikálně vrstveného města. Otevřené atrium s podlahou z prken lemuje celkem pět budov: konferenční prostory, výstavní prostory pro sbírku židlí Vitra Design Musea a soubor zahrnující foyer, recepci, šatnu a kavárnu s letní venkovní terasou.

Okružní prohlídka začíná ve čtvrtém patře, kam návštěvníky dopraví výtah. Když z něj návštěvníci vystoupí, otevře se jim na severní prosklené straně úchvatný výhled na túllingerské stráně. Na druhé straně místnosti přechází prosklení ve venkovní terasu, jež skýtá panoramatický pohled na Basilej a farmaceutické podniky. Návštěvníci během procházky VitraHausem zjistí, že orientace jednotlivých domů není svévolná, ale řídí se výhledy na okolní krajinu.

Spletitost interiéru nevychází jen z ostrých úhlů prolnutí jednotlivých domů, ale i ze začlenění další geometrické koncepce. Všechna schodiště jsou zabudována do rozsáhlých klikatých organických objemů, které se obrazně řečeno prokousávají patry budovy jako červ, na několika místech odhalují úžasný vizuální vztah mezi jednotlivými domy a na jiných místech pro změnu brání ve výhledu. Interiérové zdi jsou natřené na bílo, aby vynikl vystavený nábytek.

VitraHaus o rozměrech 57 m na délku, 54 m na šířku a 21,3 m na výšku se tyčí nad ostatními stavbami v areálu společnosti Vitra. Záměrem nebylo vybudovat horizontální stavbu typickou pro výrobní zařízení, nýbrž vertikálně orientovaný dům nabízející hned několik pohledů: pohled na okolní krajinu a výrobní podniky i na kolekci Home Collection. Neprolíná se v něm jen interiér s exteriérem, ale i dva tvary: ortogonálně-polygonální tvar při pohledu zvenčí a organický tvar, který v interiéru vytváří prostorová překvapení - „tajný svět" (řečeno slovy Herzoga a de Meurona) vyvolávající dojem labyrintu. Návštěvníci během prohlídky pěti pater objevují vesmír VitraHausu a nakonec se vrátí do výchozího bodu.

VitraHaus nabízí denní pohled a noční pohled. Ke změně perspektivy dochází večer. Během dne se návštěvníci dívají z VitraHausu na krajinu, ale když se setmí, začne osvětlený interiér budovy zářit ven a stavba působí dojmem, jako by se vytrácela. Místnosti se otevřou a prosklené lomenice se promění ve vitríny, které svítí na areál společnosti Vitra a jeho okolí.

VITRAHAUS
CHARLES-EAMES-STRASSE 2
WEIL AM RHEIN, NĚMECKO

KLIENT Vitra Verwaltungs GmbH
AUTOŘI Jacques Herzog, Pierre de Meuron, Wolfgang Hardt / Herzog & de Meuron, Mayer Bährle
REALIZACE 2009
OTEVŘENÍ 3 2010

TEXT JITKA ČECHUROVÁ

zdroj: časopis ARCHITEKT

Líbil se vám článek?

ano: 251     ne: 258

Doporuč


 

Poslat známému


logo © 2007 4-INDUSTRY, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Ochrana údajů –  Podmínky při poskytování služeb