přeskočit na hlavní obsah

Tower 4 WTC

mrakodrapy, tower 4, wtc

Při navrhování objektu s číslem 150 v ulici Greenwich Street, použila architektonická kancelář dvojí přístup - vytvořili „minimalistickou" věž, která zaujímá nenápadnou, pietní pozici naproti památníku s daleko aktivnější podnoží, jejímž cílem je posílit interakci s bezprostředním městským prostředím na úrovni pěší zóny a která přináší energii a vitalitu jako součást celkového úsilí o přestavbu centra.

Pro prosklené fasády budovy s okny sahajícími od podlahy až ke stropu je použito kompozitní sklo s několika potahovými vrstvami, jejichž účelem je dosáhnout matného kovového svítivého lesku. Tím získá tato věž až neskutečný výraz - je minimalistická, lehká, barevně střízlivá, pomíjivá a měnící se podle denního světla. Při pohledu z dálky bude mít věž jedinečný hranatý profil, který je jakoby vytesán až po její horní hranu. Podle urbanistického plánu komplexu bude zaujímat polohu uprostřed spirálové kompozice složené z věží 1 až 4.

Dvě skleněné tupé hrany věže na jihozápadním a severovýchodním rohu budou členěny dramatickým zářezem, takže budou vypadat štíhle a ostře. V interiéru bude jedna hrana tvořit dva rohy s oknem z velkoprostorové kanceláře umožňující nepřerušený výhled na hranu rohu. Vstupní foyer kancelářských prostor s výhledem do ulice Greenwich Street a se stropem tlustým 14,3 metru bude mít tři vchody - na ulice Cortlandt Street, Liberty Street, a Greenwich Street. Foyer má symetrickou kompozici a nabízí panoramatický výhled na komplex Světového obchodního centra. Stěna vnitřního jádra foyeru je obložena leštěnou černou žulou odrážející interiéru památník a je orientována tak, že rektifikuje geometrii prostoru a zajišťuje jeho rovnoběžnost s parkem. Stěny řady výtahů jsou obloženy kombinací dubových a skleněných panelů, které jsou odrazem dubů lemujících park památníku.

Na straně věže do ulice Church Street bude takřka 23 m dlouhé atrium, které nabídne nový dynamický zážitek z vjemu vytvořeného městského prostoru. Atrium totiž slučuje tranzitní halu nového dopravního uzlu Světového obchodního centra s prodejními prostorami Světového obchodního centra a vytváří tak jediný identifikovatelný celek s více podlažími, které se kaskádovitě svažují k ulici. Oživuje tuto oblasti a stává se symbolickým prvkem revitalizace Světového obchodního centra. Prostor atria nalezne cestu do podnože věže a zajistí tak prodejní prostory a snad i restauraci s výhledem do parku památníku.

Čtyři rohy stavby mají odlišnou topografickou výšku, takže mezi nejvyšším bodem na rohu ulic Church Street a Cortlandt Street a nejnižším bodem na rohu ulic Greenwich Street a Liberty Street, tedy po úhlopříčce, je rozdíl 3,7 m. Důsledkem je, uliční průčelí budovy se bude v úrovni terénu na všech čtyřech stranách svažovat. V interiéru musí být tato skutečnost zohledněna, aby se zajistil nejen pohodlný vstup do budovy, ale i harmonické prostorové vztahy s okolní pěší zónou.

Podnož budovy, tedy 1. - 3. podlaží, je navržena tak, aby reagovala na charakter vlastní každé z ulic, a tak dále obohatila zážitek kolemjdoucích. Budova bude mít odstup od všech rohů, čímž se rozšíří veřejný prostor podél chodníku v podobě vstupního náměstíčka. V každém rohu bude buďto vstup do foyeru kancelářské části objektu nebo přístup k prodejním prostorám a tranzitní hale.

FUMIHIKO MAKI / MAKI AND ASSOCIATES 

zdroj: časopis ARCHITEKT­­

Líbil se vám článek?

ano: 194     ne: 237

Doporuč


 

Poslat známému


logo © 2007 4-INDUSTRY, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Ochrana údajů –  Podmínky při poskytování služeb