přeskočit na hlavní obsah

Slunný byt v Brně

/up/images/featured/images/0-slunnybyt.jpg

Mladí vysokoškolští studenti si tak oblíbili moravskou metropoli, kde oba studují, že se nakonec rozhodli pořídit si v Brně byt a natrvalo tu zakotvit. Slunný byt 3+kk je zaujal zajímavě řešeným balkonem mezi obývacím pokojem a ložnicí a pak také nádherným výhledem.

Radikální přeměna

Horší už to bylo s dispozicí obytného prostoru, který měl příliš mnoho oken. Nakonec se ukázalo, že nějaké okno prostě musí zmizet. Velmi radikální přeměna si ovšem žádala rady odborníků. Mladí partneři hledali pomoc na internetu, vyptávali se známých. Nakonec se rozhodli pro toto studio Věry a Petra Tomíčkových. U nich je zaujal svěží přístup a mnoho originálních nápadů a vychytávek, které jim konvenovaly. Zkrátka kápli si všichni čtyři do noty.

Ostrůvek musí pryč

Původní červená kuchyňská linka byla zachována, jenom z ní byla odstraněna nainstalovaná pračka a naopak byla obohacena o další skřínky v rámci hesla, že úložných prostorů není nikdy dost. Rekonstrukci musel ustoupit i neforemný kuchyňský ostrůvek, který zabíral zbytečně moc místa z velmi cenného obytného prostoru. Výrazná barva kuchyňské linky spoluurčila barevnost prostoru, kde svou roli sehrává jako protipól nevinná bílá na nábytku vyrobeném na míru a barevný kontrapunkt završuje tmavá, velmi zajímavá, pohovka. Vedle kuchyňské linky umístěné do L vyroste časem zelená stěna z břečťanu zasazeného v samozavlažovacím květináči.

Našli místo pro televizor

Designéři a mladí majitelé bytu dlouho hledali místo, kde by nejvhodněji umístili televizní přijímač. Nakonec se dohodli na tom, že jej umístí před nízkou stěnu, která účelně odděluje jídelní stůl a obytnou odpočinkovou zónu. Rozkládací sedací souprava Hebe je výrobkem firmy Polstrin a tvoří ji dvojsedák s výhodně upravenou podnožkou. Stejně jako téměř veškerý nábytek v zajímavém bytě je vyrobena na míru.

Výhled na město

Byt je natolik prostorný, že jej v budoucnu bude moci obývat i rodina s dětmi. Pokoj, který by měl jednou sloužit jako dětský, pojali Věra a Petr Tomíčkovi tak, aby nebylo nutné časem dělat nějaké zásadní změny. Dbali na to, aby v pokoji bylo co nejvíce úložných prostor, umístili tam zajímavě řešené zrcadlo a na míru vyrobený skříňkový nábytek doplnili bílým otočným křeslem ze syntetické kůže. Stěny pokrývají velmi hravé samolepky s motivy květin. A co je zajímavé? Na černé středy květin je možné psát nebo kreslit křídou.

Ideální místo pro snídani

Balkon, který tvoří koridor mezi obývacím pokojem a ložnicí, je teď v létě velmi vhodným prostorem k snídani. Tuto ranní „bohoslužbu“ je ovšem možné vykonávat i v obývacím pokoji nebo dokonce v ložnici, kterou manželé Tomíčkovi pojali jako opravdu hodně variabilní místnost. Mobilní stolek na kolečkách má zásuvky z obou stran a je všestranně využitelný. Může na něm být notebook nebo televize. Stejně tak dobře poslouží jako toaletka. Pod oknem jsou na míru vyhotovené skříňky, které slouží jako prádelník a barevně ladí se stolkem. Mladí studenti jsou velmi vděčni za praktické rolety, které je možné stahovat odshora i odzdola, podle toho jak je potřeba. Osvětlení, jemuž designéři věnovali velkou pozornost, lustr a další svítidla pocházejí z Rendl Light Studia.

Slovo designérů

Majitelé bytu nás oslovili především kvůli problematickým dispozicím obývacího pokoje. Prvními obyvateli sem byla instalována kuchyň s masivním ostrůvkem, který zasahoval do obývací části tak, že umístit pohodlnou pohovku bylo nemožné a chyběl přímý pohled na televizi. Majitelé si přáli zachovat podlahy a část kuchyňské linky, v ostatním nám ponechali volnou ruku. Poměrně radikální řešení se zakrytím jednoho z oken a umístěním televize do prostoru se jim hned velmi zalíbilo. A právě v tomto duchu jsme navrhli vyřešení celého interiéru.

Řada originálních nápadů

Jedná se o moderní interiér propojený mnoha společnými prvky a obsahující řadu vtipných a originálních detailů – například květináč s popínavými rostlinami tvořící živou zástěnu v kuchyni, pevnou zástěnou s TV oddělující prostor jídelny a obývací části, posuvný stolek na kolečkách v ložnici, niku zabudovanou v zrcadle ve studentském pokoji, elegantní dveře s reliéfem vlnek na skříních, jemné i výrazné tapety, a také originální osvětlení.

Text: Jan Chára
Foto: totostudio

zdroj: PANEL PLUS

Líbil se vám článek?

ano: 236     ne: 237

Doporuč


 

Poslat známému


logo © 2007 4-INDUSTRY, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Ochrana údajů –  Podmínky při poskytování služeb