přeskočit na hlavní obsah

Rodinný dům v Černošicích

/up/images/featured/images/rodinny_dum_cernosice_0b.png

GRAND PRIX ARCHITEKTŮ, TOP REALIZACE
JÁN STUDENÝ, MARTIN VOJTA / ksa. / KOPECKÝ A STUDENÝ ARCHITEKTI CENA V KATEGORII RODINNÝ DŮM

Železobetonový modulový krystal vetknutý do svahu v Černošicích zvedá obytný prostor do výšky nad střechy sousední zástavby k nerušenému výhledu na Prahu a údolí Berounky. Koncept, umožnující generovat organizmus domu na míru zadání a pozemku, rozvíjí modulovou konstrukci ověřovanou předchozími realizacemi domů ve Stupavě, v Košicích a v Senci.

Geometrie vzájemného posunu modulů a jejich stažení obvodovým pláštěm do nového kompaktního tvaru uvolňuje svažitou zahradu a zlevňuje založení domu.

Z VYJÁDŘENÍ POROTY

Porota oceňuje tvar stavby, architektonické gesto, které bylo schopno osvobodit velký prostor zahrady a využít nejlepší výhled z parcely. Tvar stavby zachovává co nejotevřenější původní terén.

Preciznost, se kterou byl dům umístěn na pozemek, vytvořila mnoho specifických prostorů a pohledů na okolní krajinu. Jednoduchý zásah vytvořil sošnou budovu s různorodými prostory. Tvar objektu je vzrušující a zároveň funkční.

RODINNÝ DŮM V ČERNOŠICÍCH
KLIENT soukromá osoba
AUTOR ksa. / Ing. ak. arch. Ján Studený, Mgr. Martin
Vojta, spolupráce Mgr. Matúš Vallo, www.ksa.cz
STATIKA Ing. Jan Šulcek, Alston
DODAVATEL OB-Stavin, Plzeň
ZASTAVĚNÁ PLOCHA 25 m2
OBESTAVĚNÝ PROSTOR 850 m3
PROJEKT 2003/2005
DOKONČENÍ 2008


Rodinný dům v Černošicích - o stavbě s ksa


Lakonická otázka úvodem: Můžete definovat vaše pocity, když stojíte na prahu dokončeného domu v Černošicích?

Jano Studený Bolo to tak pred pol rokom a už to prebolelo. Úroveň realizácie poznačili dodávateľské vzťahy a striktný rozpočet, s odstupom to ale nevnímam nijak záporne. Prevláda spokojnosť, myslím, že nás to posunulo.

Každý architekt potvrdí, že předpokladem dobrého výsledku, dotažení záměru, je osvícený investor. Dostatečná komunikace a konečný soulad obou stran. Šlo v tomto případě o oboustrannou odvahu?

Investor ju prejavil už pri kúpe pozemku. Na to sa nedalo zareagovať, koncept sa vyvíjal v modeloch a tak to šlo ďalej. Až realizácia potvrdila náš zámer. Obyvatelia domu vyzerajú spokojne a tak sa zdá, že to funguje.

Nestandardní, neobvyklý, netradiční, výjimečný dům. Ježily se příslušným osobám na stavebním úřadě vlasy?

Padali suché komentáre a prirovnania k bratislavskému rozhlasu. Musím ale povedať, že nám nerobili žiadne problémy a pán šéf oddelenia, na kolaudácii veľmi prísny, mi nakoniec gratuloval k výsledku. Oceňujem veľmi pragmatický a vecný prístup.

Lze ve stručnosti definovat záměr, představit koncept a konstrukční řešení stavby?

Ide o stavbu na malej parcele, ktorej danosti sme sa snažili maximálne využiť. Dom rastie z podstavy asi 25m2 hore, v kónicky sa rozširujúcich stenách, na úroveň poskytujúcej výhľad ponad susedný dom do údolia rieky Berounky smerom k Prahe. Vnútorný priestor je voľnou transpozíciou štvorcových buniek / súkromné, uzavreté/ obsahujúcich aj zázemie a zvyšného priestoru /obytného, otvoreného/ medzi nimi a obvodovým plášťom, ktorým sú zviazané do kompaktného tvaru. Korpus domu je odliaty z betónu. Pôvodne sme uvažovali s Lignaturou /drevené voštiny/, ktorej sme sa z cenových dôvodov museli vzdať. Ale betón bude lepší klimaticky.

Jak se k vašemu konceptu vyjádřil statik, když jste za ním přišli?

Pán ing. Šulcek je kapacita, bol k nám veľmi milý. Po zamietnutí Lignatury sme z cenových dôvodov ešte teoretizovali nad oceľou, ale vzápätí nás naviedol na liaty betón a myslím, že veľmi správne. Jeho skúsenosti hrali rolu aj pri výbere dodávateľa. To isté platí o ing. Postřihačovi, čo je starý pán statik v stavebnej praxi, ktorý pri realizácii hrubej stavby inicioval zrušenie nadpraží veľkých otvorov.

Investor měl nejen několik jasných priorit, ale také daný finanční limit. Šest milionů pro takový typ stavby není příliš. V čem vás rozpočet omezoval?

Po spracovaní projektu sme tŕpli, či sa tam dostaneme... Výberové konanie trvalo rok, oslovili sme asi desať firiem. Nakoniec sa našiel dodávateľ z okolia investora, ktorý spĺňal jeho požiadavky na cenu, aj naše na kvalitu. Ten rozpočet potom obmedzoval napríklad v riešení detailov, ale vo výbere materiálu sme boli tomu nakoniec radi. Tlmil chute investora k výraznejším výberom.

Málokterá stavba, ještě před svým dokončením, vyvolala tak rozsáhlou diskusi. Například na Archiwebu řada respondentů hřímá na téma kopírování, plagiát. Za předlohu vám nabízejí de Moura, Koolhaase, Niemayera, japonskou školu. Jak na to odpovídáte?

Sú to všetko svetové kapacity, ani zďaleka sa im nemôžeme prirovnávať. Vždy sa snažíme, aby koncept odpovedal miestnym podmienkam, teoretickú prípravu na to máme. Počas realizácie som v Taliansku v jednom časopise našiel publikovaný podobný tvar z Japonska a v nádeji k podpore nášho konceptu som ho zobral ukázať investorovi. Snaď to zabralo…

Většina diskutujících zná dům jen z fotografií, zveřejněné dokumentace či textů. Takové posuzování, bez znalosti realizace samé, je někdy izolované a hodnocení se pak zúží jen na formu, vlastní tvarosloví stavby, design karoserie. Velkým překvapením pro mne bylo, jak v reálu dům působí skromně, ve stávající různorodé zástavbě na sebe neupozorňuje svoji výjimečností, integrace do prostředí je zcela přirozená, nenásilná. Čekali jste v tomto směru až tak „seriozní“ výsledek?

Nie, prvý raz sme svedkami výsledku, keď zdanlivo nesúrodý tvar zapadne na miesto bez problémov. Koncept vyšiel z analýzy miesta stavby a jej okolia. Dynamika terénu sa odrazila v tvarovaní formy. Naše očakávania sa v tomto zmysle splnili.

Hodnocení domu v diskusích často probíhá zvenčí do nitra, jakoby naruby. V tom mi připomíná proud diskusí o Národní knihovně. Přitom celý váš koncept vychází vlastně zevnitř, jestli jsem to správně pochopil. Co jistě vyvolává otázky, je využití mírně handicapovaných prostorů se šikmými stěnami, jejich užitnost. Je to něco za něco?

V utilitárnom zmysle áno, aj keď ich využitie bolo premýšlané od začiatku, svoju náplň dostanú. Zatiaľ to navyvoláva v užívateľoch problémy… Vo všeobecnosti si ale nemyslím, že musí byť prakticky využitý každý meter štorcový. Ide o priestor a jeho artikuláciu.

Dům v Černošcích má zcela zřetelnou kontinuitu s vaší předchozí prací – je jistým stupněm na cestě. Kam směřují vaše kroky dál?


Snažíme sa nachádzať istú kontinuitu. Je to prirodzené, aj keď sa nedá povedať, že by tie veci naväzvali priamo jedna na druhú. Radi by sme sa dostali k nejakej väčšej zakázke, ale stále sa nachádzeme akosi na rozmedzí. Je to celkom vzrušujúce a takto sa tam zrejme dostáva aj tá momentálna impulzívna energia.

David Kopecký Ano, Jano to spolu s inteligentním investorem konečně dokázal. Diky mu za to. Elektrizující geometrie tohoto domu potvrzuje smysl intenzity práce na konceptu. Černošice jsou po dlouhém vývoji a řadě nerealizovaných projektů naší první stavbou tady. Skoro už jsem tomu přestával věřit. A reakce například na Archiwebu?

Ty nelze brát jinak než jako kompliment a zejména jejich intenzita je povzbuzující. Radost ale přinášejí především recenze domu.

PŘIPRAVIL JULIUS MACHÁČEK

zdroj: časopis ARCHITEKT­­

Líbil se vám článek?

ano: 272     ne: 286

Doporuč


 

Poslat známému


logo © 2007 4-INDUSTRY, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Ochrana údajů –  Podmínky při poskytování služeb