přeskočit na hlavní obsah

Řešení podle potřeby - koupelna

/up/images/featured/images/Reseni_podle_potreby_023.png

Při našich cestách za nově rekonstruovanými koupelnami vám většinou ukazujeme realizace, kde koupelna získala více prostoru. Tomu většinou odpovídá výběr zařizovacích předmětů a celkový rozpočet. Dnes se společně podíváme do koupelny, která po rekonstrukci zůstala v původní velikosti. Kolik prostoru člověk potřebuje, aby se v koupelně cítil příjemně? Mladší generace určitě přivítají prostoru více, také plánují nebo už mají rodinu, a v tom případě se v koupelně každý kousek místa hodí. Ve vyšším věku nebývají naše nároky až tak velkorysé. Důležité je, aby koupelna nabízela veškeré pohodlí a současně byla i hezká na pohled. A jak se shodují naši hostitelé, velikost jim nechybí…

Nová podoba – dlouho zvažovaný kompromis


O rekonstrukci koupelny manželé dlouho uvažovali. Postupně přemýšleli o několika řešeních. Protože byt je malý, 1+1, bylo by možné i spojení koupelny a WC dohromady. Při zachování původních velikostí koupelny a toalety by to však žádný rozhodující přínos neznamenalo a navíc samostatná toaleta má velkou výhodu právě ve své nezávislosti. V několika dalších verzích zvažovali, zda by koupelnu nebylo možné zvětšit. Protože by se ale museli vzdát praktických vestavěných skříní v předsíni, které v malém bytě slouží jako největší kompaktní úložný prostor, rozhodli se koupelnu ponechat v původní velikosti.

„Velmi často jezdíme na chalupu, kde přes léto trávíme nejvíce času. Je to vlastně náš druhý domov,“ vysvětluje pan Milan. Právě proto také nechtěli do rekonstrukce jádra investovat maximum peněz. Na kovové konstrukci původního jádra je také z druhé strany zavěšena kuchyňská linka, s kterou nechtěli hýbat. „Rozhodli jsme se proto odstranit jen povrchové umakartové desky a s využitím kovového roštu jsme si nechali koupelnu a WC obložit sádrokartonem. Na něj jsme pak lepili obklad. Rekonstrukci jsme provedli již před rokem a zatím jsme naprosto spokojeni…“ Zatím nic nenasvědčuje, že by s ponechanými částmi původní konstrukce mohly být problémy, navíc je v meziprostoru průstup vzduchu přes větrací šachtu. Přesto by dnes, pro jistotu, pravděpodobně věnovali větší pozornost sanaci konstrukce.

Účelné využití místa

V koupelně je využit doslova každý centimetr. Manželé zpočátku váhali mezi vanou a sprchovým koutem, ale rozměrově se do malého prostoru, k nezbytnému umyvadlu a pračce, lépe hodila vana 140 x 70 cm. Široké a ploché dno současně umožňuje pohodlné a bezpečné sprchování, vana byla navíc doplněna praktickou třídílnou sprchovací posuvnou zástěnou. Pevná část je umístěna na straně sousedícího umyvadla, čímž vytváří přirozený předěl. Jako velmi praktický se ukázal výběr podmítkové baterie se sprchou a napouštěcím přepadem, s kterou se spíše setkáváme ve sprchovacích boxech. „Jsme s ní maximálně spokojeni, protože tak můžeme využívat celý prostor vany, kde nic nepřekáží…“

Umyvadlo zvolili z umělého kamene ve shodném odstínu s obklady. I v tak malé koupelně vybrali prostorné, které dovoluje pohodlné mytí, i případné drobné přepírání a další využití.

Koupelna je opravdu malá, ale přesto manželům vyhovuje. Účelným umístěním je pohodlně dostupné jak umyvadlo, tak těsně sousedící vana, bez problémů je i manipulace s prádlem v blízkosti pračky. Ačkoliv nesou základy nové koupelny prvky kompromisu, kdy byla ponechána část původní konstrukce, výsledku to nic neubírá na vzhledu a účelnosti. Doba, kdy se tady o jedinou koupelnovou baterii musela dělit vana s umyvadlem, už je dávno pryč.

Zaujalo nás:

* Podomítková baterie u vany stále nepatří mezi obvyklá řešení, dovoluje však plně využívat prostor vany.
* Ploché dno vany dovoluje pohodlné sprchování.
* Sprchová posuvná zástěna je stabilní a při posunu nezabírá další prostor. Současně slouží jako předěl mezi umyvadlem a vanou.
* Umyvadlo z umělého kamene barevně koresponduje s odstínem dlažby.
* Dlažba je v koupelně a na WC shodná jako v předsíni. Je položena bez přechodových lišt, na koso, čímž prostor opticky zvětšuje.
* Dveře zůstaly původní, jen byly renovovány pomocí samolepicí fólie d-c-fix a dostaly nové kování.

Popisky:

Majitelé bytu se rozhodli i po rekonstrukci ponechat jádro v původní velikosti. Proti dveřím do koupelny a na WC totiž mají umístěné úložné prostory, které jsou pro ně důležité. Rušit nechtěli ani průchozí chodbičku do kuchyně. I když v ní není mnoho místa, malá pohovka může sloužit k příležitostnému přespání, a proto samostatný vchod přijde vhod.

Původní stav

Jak bychom mohli změnit řešení bytu, pokud bychom vycházeli z jiné situace? O návrhy jsme požádali projekční a realizační společnost DE FACTO. Obě verze v maximální možné míře využívají prostor původní předsíně a chodby, přesto byt pohodlnou vstupní část neztrácí. Jsou zde i úložné prostory.

První varianta Prostor je řešen v otevřené dispozici, ideální pro bydlení jedné až dvou osob. Vzhledem k velikosti bytu, bylo možné navrhnout koupelnu a WC dohromady, ale více prostoru by koupelna získala, i pokud by WC zůstávalo zvlášť. Ve verzi A je navržen prostorný sprchový kout, ve verzi B je ukázáno, že by zde bylo možné umístit i asymetrickou vanu se sedací částí, uzpůsobenou i pro sprchování.

Další změna se dotýká vztahu pokoje a kuchyně, které jsou nyní odděleny širokými posuvnými dveřmi, a tak je možné prostor vnímat i jako jeden celek, což navodí dojem většího prostoru. Důležité je, že si přesto zachovává možnost samostatnosti.

Text: Dominika Bučková
Foto: Jiří Vaněk

zdroj: PANEL PLUS

Líbil se vám článek?

ano: 260     ne: 245

Doporuč


 

Poslat známému


logo © 2007 4-INDUSTRY, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Ochrana údajů –  Podmínky při poskytování služeb