přeskočit na hlavní obsah

Rekonstrukce typického třípokojového panelákového bytu

/up/images/featured/images/0-rekotripokojoveho.jpg

Když jsme návrhy viděli poprvé, nejvíce nás zaujalo řešení koupelny. Z tohoto pohledu jsme také zamýšleli článek připravit. Nová koupelna ale byla podmíněna vyřešením kuchyně – také ona jistě stojí za zaznamenání. Tak tedy – koupelna a kuchyně. A pak už to šlo ráz na ráz. Zajímavých řešení je tady totiž ještě více.

Navzdory pracovnímu vytížení hledal náš hostitel první nejbližší volný termín k setkání. Bylo vidět, že je, stejně jako manželka Jana, z nové podoby bytu doslova nadšený. Byt na pražském sídlišti, přesto s přírodou na dosah, koupili před čtyřmi roky. V jaké byl stavu? Typickém pro byt před rekonstrukcí. „Takový byt jsme hledali úmyslně a jeho stavem jsme se nenechali odradit. Věděli jsme, že jej budeme chtít přestavět a nově zařídit, a tak se nám zdálo zbytečné platit za byt po rekonstrukci, která by neodpovídala našim představám,” vysvětluje Milan úvodem našeho setkání.

Přesně nám na míru

Myšlenka rekonstrukce dozrávala postupně. Nejdůležitější nebyla ani tak otázka „kdy”, jako spíše „jak”. Mladí manželé měli poměrně jasné požadavky, které by měla rekonstrukce splňovat. Na prvním místě bylo otevření a prosvětlení maximální části bytu, velkým přáním byla prostorná koupelna s oknem. Od prvních úvah bylo jasné, že využijí služeb architekta. Na doporučení zvolili společnost ATW Architekti. Spolupráci si mladí manželé nemohou vynachválit. „Velmi se nám líbily již samotné návrhy nového řešení. Vůbec přitom nevadilo, že jsme měli jen rámcovou představu o dostatku světla a prostoru a všechno ostatní jsme již nechali na jejich návrzích. Dnes, když bytem procházíme, se nám to zdá všechno už tak samozřejmé, že se nám ani nechce věřit, že jsme ještě nedávno bydleli v bytě s typickým panelákovým řešením,” vrací se do doby před rekonstrukcí Milan.

Nabourané zvyklosti

Nové řešení nese zřetelné prvky realizací architektonického ateliéru ATW Architekti. Stejně jako u mnoha jiných, také zde se setkáváme s charakteristickým, minimalistickým pojetím. Základem se staly stavební úpravy, které zrušily všechna neúčelná průchozí místa. Ta právě u tohoto typu bytu tvořila téměř třetinu z plochy bytu. Zrušena byla i předsíň, takže nyní se vstupuje přímo do obývacího prostoru. V zahraničí jsou taková řešení poměrně běžná, u nás, zejména v bytových domech, stále působí poněkud nezvykle. „Zpočátku jsme si to nedovedli představit a chvíli jsme váhali. Jsme ale poměrně malý dům a byt je v předposledním patře. Byla to opravdu jen otázka několika dní, než jsme si zvykli a zatím jsme se nesetkali s žádnou situací, kdy bychom rozhodnutí litovali. Podstatné pro nás bylo, že jsme tak získali výrazně větší prostor pro obývací pokoj, který měl pouhých 17 m2,” vysvětluje Milan. V architektonickém ateliéru by i pro tuto situaci měli řešení: „Navrhli jsme otočnou posuvnou skleněnou stěnu, která by v případě potřeby mohla oddělovat předsíň od obytného prostoru. Při jiné poloze by uzavírala kuchyňskou část, při posunu na opačnou stranu pak mělkou vitrínu určenou na servírování k jídelnímu koutu,” vysvětluje architekt. Prostor nakonec zůstal otevřený a dnes si to majitelé bytu už ani jinak nedovedou představit. Na navrhované originální řešení ale nezapomněli.

Koupelna snů

Základní změna souvisela s rekonstrukcí jádra. Studie využila typové soustavy panelákového bytu, kde na stěnu jádra z druhé strany navazovala kuchyň. A právě na její místo se nová koupelna přestěhovala, a tak získala skutečně luxusní velikost, včetně okna. První dojem z koupelny? Spousta světla pronikajícího oknem je umocněna velkoformátovým bílým obkladem. Velké zrcadlo zabírající značnou část jedné stěny iluzi prostoru ještě více prohlubuje. „Typické je nejprve stěny kompletně obložit dlaždicemi a teprve potom upevňovat zrcadlo. Zde je lepeno přímo na podklad. Protože je zrcadlové sklo výrazně levnější než obklad, můžeme tímto způsobem zákazníkovi pomoci ušetřit, aniž by to jakkoliv ovlivnilo výsledný dojem,” upozorňuje architekt. Dominantním prvkem při vstupu do koupelny je velké, hranaté dvojumyvadlo lité na zakázku z umělého kamene s pohodlnými bočními odkládacími plochami. „Zpočátku jsme trochu váhali, i když prostoru jsme v koupelně měli dost. Zdálo se nám ale, že když jsme zatím s manželkou jen dva, je dvojumyvadlo zbytečné. Dali jsme ale na radu pana architekta a věřte – je to neobyčejně pohodlné a obě umyvadla s manželkou běžně využíváme,” komentuje majitel bytu. S koupelnou jsme ještě neskončili. Sprchování a koupání současně obstarává velká vana s plochým dnem. Příjemný je středový odtok a umístění baterie, které umožňuje ležení ve vaně na obou stranách a je bezpečné i při sprchování.

WC s vtipem

Ani obuta, ani bosa, ani oblečená, ani nahá. Princezna Koloběžka I. si vždy dokázala poradit. Jakou má známá pohádka souvislost s nejmenší místností bytu? Také v případě WC architekti navrhli překvapivé řešení. Vycházeli přitom z úvahy, že soukromí je nade vše, a proto vůbec neuvažovali o spojení koupelny a WC – ani majitelé bytu by to nechtěli. Přesto je WC s veškerým komfortem umístěno v koupelně. Vtip spočívá v posuvných skleněných dveřích, kterými je možné prostor s klozetem uzavřít, a tak v případě potřeby oddělit od koupelny a zachovat soukromí. Zajímavé je, že ačkoliv matná skleněná plocha propouští do prostoru s klozetem tolik světla, že tam v denních hodinách vůbec není potřeba svítit, neztrácíte pocit soukromí. Ze sedící postavy není vidět téměř ani silueta – jen nezřetelný, tmavší stín. Zásluha patří právě speciálnímu sklu. Na pohled vypadá jako pískované, ale nenechte se mýlit. „V našich realizacích vždy používáme skla, mezi která je vkládána bílá fólie. Skla jsou čirá, přesto ve výsledku budí zdání pískovaných. Mají však výrazně snazší údržbu, protože na pískovaných sklech jsou běžně vidět otisky prstů a podobně. Skla s fólií navíc vychází výrazně levněji,” říká architekt. A jakoby v koupelně nikdy neměl být nápadům konec, za klozetem byste marně hledali klasický obklad. Právě zde přichází ke slovu hra se světlem, která je pro realizace společnosti ATW Architekti tak typická. Za touto stěnou s prosklenou částí je umístěna kuchyňská linka a zásluhou prosklené plochy sem proniká denní světlo.

Střídmost kuchyni sluší

Jak je z půdorysu rekonstruovaného bytu zřejmé, koupelna se dnes nachází na místě původní kuchyně. Kde ta ale našla své nové místo? Hledejte ji tam, kde dříve byla úzká, z praktického pohledu naprosto nevyužitelná chodbička k pokojům, jádru a kuchyni. Úpravami bylo možné ji rozšířit natolik, že zde vznikl prostor pro otevřenou, průchozí kuchyň. V novém pojetí se tak stává volným pokračováním obývacího pokoje, který dohromady získal úctyhodných 30 m2.

Kuchyňská sestava vzhled interiéru vůbec neruší. Také ona byla navržena v jednoduché, čisté linii, kterou podtrhuje bílá barva perlička a zapuštěné úchyty. Kuchyň byla vyrobena na zakázku a ve dvou rovnoběžných zhruba dvoumetrových liniích do posledního centimetru účelně vyplňuje daný prostor. Byla navržena až ke stropu, což nabízí další úložná místa, navíc tak sestava navozuje dojem jednolité plochy. Jedinou výtkou, kterou by nezasvěcený návštěvník mohl na adresu kuchyně mít, je velmi malá prachovní plocha mezi dřezem a varnou deskou. Je to ale tak snadné – jeden z elementů na protější ploše linky lze vysunout a umístit kdekoliv, kde bude potřeba, a tak získat potřebnou pracovní, odkládací, či servírovací plochu. Až nebude potřeba, jednoduše s ním opět zajedete do sestavy a nikde nebude překážet.

Efektní řešení nemusí být drahá

Třípokojový byt, který jsme dnes navštívili má celkem 64 m2. Na pohled se ale nyní zdá být podstatně větší. Kromě dispozičních změn a otevřenému řešení patří zásluha také zvolené podlaze. Do bytu byla vybrána dubová, masivní podlaha s výraznou kresbou. K optickému pocitu z prostoru výrazně přispívá způsob položení v jedné linii, bez jakýchkoliv přechodových lišt a rušivých prvků. Plocha podlahy ale vyvolává otázku o ceně, protože masivní podlahy patří mezi dražší podlahové krytiny. Odpověď architekta Mandice nám ale vyrazila dech. Místo tisícové částky za metr čtverečný stojí pouhých 260 Kč. Jak je to možné? „Úmyslně vybíráme typ podlahy industry, který je řazen do třetí kvality. Vlisy mají totiž výraznější kresbu, kdy se občas objevují i suky. Právě takový vzhled podlahy ale budí dojem dynamičnosti a nejlépe doplňuje jednoduché, stylově čisté pojetí interiéru,” vysvětluje architekt.

Barvy vnesou doplňky

Nedalo nám, abychom se nezeptali i na stěny. V posledních letech je trendem barevná výmalba a zde se opět setkáváme s tradiční bílou. „Je to záměr. Bílá barva v poměrně malých bytech, kde některé jeho části jsou bez přímého přístupu světla, hraje velkou roli. Dokáže prostor zvětšit a prosvětlit a je naprosto nadčasová. Důležité také je, že vůbec neomezuje výběr a barevnost vybavení a vy máte podstatně snazší volbu bez rizika nevhodných kombinací. Barvy v bytě se pak mohou uplatnit na zařizovacích prvcích a na doplňcích, které pak není až tak obtížné čas od času obměnit, a tak získat opět zcela nový dojem ze známého prostředí. Příliš mnoho barev stírá styl a nedovoluje vyniknout detailům.”

Mladí manželé jsou z úprav bytu stále nadšeni. „Třebaže to je už několik měsíců, nemůžeme se jeho nové podoby nasytit. Máme mnoho příbuzných a přátel a je to opravdu příjemný pocit když vidíme, jak jsou po otevření dveří bytu překvapeni,“ říká Milan závěrem. Ke spokojenosti a bezchybnému výsledku přispěla i práce realizační firmy VOST ing. Urbana, vybrané na doporučení architekta.


Neobvyklé řešení

Koupelna s oknem patří v bytových domech mezi neobvyklá řešení, se kterými se však v rámci rekonstrukce již na některých místech přesto setkáváme. Zpravidla tak ale byt přichází o jednu obytnou místnost. V tomto případě ale bylo pouze pozměněno dispoziční řešení bytu. Nový návrh řešení společnosti ATW Architekti tak potvrdil, že vhodné úpravy dokáží výrazně ovlivnit kvalitu bydlení a při nezměněné celkové rozloze bytu získat překvapivě více obytného prostoru na úkor nevyužitých komunikačních zón.

Zaujalo nás

•Velká vana má odtok na střed, stejně tak je umístěna i baterie. Tak je možné ve vaně měnit strany, aniž by vás cokoliv omezovalo.
•Bílá barva obkladů a dlažby v koupelně, stejně tak jako kuchyňské linky a stěn, dovoluje výběr libovolných doplňkových barev.
•Kuchyňskou sestavu umístěnou ve společném prostoru s obývací částí volíme v nadčasovém pojetí dovolujícím pak více možností řešení interiéru – společně by měly vytvářet jeden celek.
•Dlažba v koupelně je kalibrovaná a umožňuje pokládání „na sraz„, bez nutnosti spárování. Kromě jednolitého a trvale stejného vzhledu to oceníme zejména při údržbě.
•Zrcadlo lepené přímo na stěnu bez obkladů je nejen efektní, ale i finančně výhodné řešení, protože zbytečně neplýtváme obkladem.
•Využijme nabídky architekta a nechme si doporučit realizační firmu, se kterou má zkušenosti.

Původní stav

Třípokojový byt má 64 m2. Dispoziční řešení právě u tohoto typu bytu patří mezi méně zdařilé – často budí dojem, že není ani možné najít jiné řešení. Právě proto je vhodné požádat o spolupráci architekta. Jak je i na této rekonstrukci patrné, dokáže nabídnout velmi zajímavé řešení.

Nový stav

Provedené změny a úpravy přinesly zcela novou hodnotu bydlení v panelovém domě. Byly odstraněny všechny provozní chodby a nevyužitelná místa, které zejména u tohoto typu bytu tvořily téměř třetinu plochy. Zvětšení obytné části je výrazné. Na půdorysném řešení je vyznačena originální, multifunkční otočná prosklená stěna, umožňující vytvoření malého zádveří, případně uzavření kuchyně, v další poloze vitrínu na servírování v rohu místnosti. Posuvné skleněné dveře byly navrženy i z druhé strany kuchyně. Po dohodě s majiteli bytu nebyly tyto prvky realizovány a prostor zůstal otevřen.

Text: Dominika Bučková
Foto: Jana Labuťová a Jiří Vaněk

zdroj: PANEL PLUS

Líbil se vám článek?

ano: 183     ne: 144

Doporuč


 

Poslat známému


logo © 2007 4-INDUSTRY, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Ochrana údajů –  Podmínky při poskytování služeb