přeskočit na hlavní obsah

Rekonstrukce bytu - Která varianta zvítězí, světlá nebo tmavá?

/up/images/featured/images/0-svetlatmava.jpg

V tomto pokračování našeho seriálu Proměny bytu budeme řešit nové uspořádání bytu, který už jednou rekonstrukcí prošel. Řešení tohoto typu třípokojového bytu bylo pro stavební úpravy poměrně příznivé. Jádro bylo umístěno samostatně, se vstupy přímo z předsíně, takže zde nebyly nevyužité průchozí prostory jako u některých jiných typů.

Vážená redakce,

stále s velkým zájmem sleduji rubriku Proměny bytu a nakonec jsem se rozhodla poprosit Vás také o pomoc. Jednu rekonstrukci svého třípokojového panelového bytu jsem už před dvanácti lety, spolu s malými dětmi, absolvovala. Méně zdí, více místa – právě tento požadavek, spolu s přáním větší koupelny, byl základem rekonstrukce v nízké zástavbě panelových domů na okraji Prahy. Tehdejší rekonstrukce měla splnit dva hlavní cíle – otevřít prostor kuchyně a jídelního koutu, aby spolu s obývacím pokojem tvořily jeden celek. Druhým úkolem byl požadavek nové, prostornější koupelny.

Důležitým úkolem pro realizační firmu bylo také začlenění pracovního koutu s počítačem a šicím strojem, který často používám, do obytného prostoru. Pracovní kout byl umístěn kvůli dostatku světla v blízkosti okna, nebylo možné vybudovat předělovou stěnu, ani posuvné dveře. Jako nejvhodnější řešení se ukázaly vertikální žaluzie, kterými je možno tento prostor v případě potřeby uzavřít. Žaluzie jinak zůstávají složeny u stěny a jejich přítomnost naznačuje pouze stropní úzká oblouková kolejnice.

Rekonstrukce přinesla více místa i do kuchyně. Jedinou změnou zde je zazdění průchozích dveří z předsíně a vybourání vestavěné potravinové skříně, což umožnilo lepší využití prostoru. Délka nové linky zůstala téměř stejná, skříňky však byly navrženy až ke stropu, čímž přibylo úložného prostoru. Kromě vyzdění nové koupelny a WC byly navrženy i stavební úpravy, které mírně změnily umístění WC. Změny byly možné díky poměrně velké, čtvercové předsíni. Nová koupelna nyní zabírá celý prostor původního jádra včetně WC, které je nyní umístěno v sousedství koupelny, v místech původních průchozích dveří do kuchyně.

V bytě jsem bydlela spolu se svou dcerou Violou a synem Michalem. Oba měli samostatné pokoje. Já jsem využívala především obývací pokoj, kde jsem spala na rozkládací pohovce. Dcera se vdala a odstěhovala se s manželem do nového bytu, syn zřejmě také brzy vyletí z hnízda. Proto jsem se rozhodla byt znovu rekonstruovat a využívám možnosti, kterou nabízí Vaše redakce. Ráda bych získala alespoň dvě varianty, jak byt po odchodu dětí zmodernizovat tak, aby se měly kam vracet. Plánky původního stavu a nového stavu po první rekonstrukci přikládám.

S pozdravem, Veronika Kličková, Praha 3


Zásluhou poměrně velké, téměř čtvercové předsíně zde i po rekonstrukci zůstal dostatečný komunikační prostor. Změny byly provedeny v obvyklém pravoúhlém řešení – druhou možností by mohlo být využití zešikmených stěn, které by prostor koupelny, WC a i předsíně ještě účelně využily.

Obývací pokoj je nyní spojen s jídelním koutem a kuchyní, čímž získal požadovaný prostor. Nově byl dozděn předělový pult, zakončený zhruba v místech původních průchozích dveří sloupem. Pult ze strany kuchyně současně slouží jako pracovní plocha se zvýšenou zadní hranou, bránící přímému pohledu z obývacího pokoje.

U stěny se vstupními dveřmi, sousedící s předsíní, byly postaveny dvě příčky. Jedna ze strany obývacího pokoje vymezila prostor pro vestavěnou skříň, ze strany kuchyně je za ní postavena lednice a úložný regálový prostor. Tak byt získal poměrně objemný další úložný prostor, který ale z pohledu užívání interiéru není vnímán nijak rušivě. V telefonickém rozhovoru jsme si s paní Veronikou ujasnily, jak by měla další rekonstrukce vypadat. A proto jsem připravila dvě možné varianty.

První verze tmavá

V první verzi jsem volila celkově tmavší řešení interiérů pro navození luxusního dojmu a elegance. Jinak jsem řešila vybavení obývacího prostoru s kuchyňským koutem. V jednom z pokojů je ložnice majitelky bytu a ve druhém pracovna pro PC a pro šití, s tím, že v pokoji je rozkládací pohovka pro spaní hostů.

Působí vzdušně

Obývací prostor s kuchyní jsem navrhla tak, aby tam bylo co neméně nábytku. Kuchyně je dost velká a uprostřed místnosti je varný ostrůvek, který je oddělen nízkou zídkou od ostatního prostoru. Nad zídkou je ještě sklo, které prodlužuje celkovou výšku dělící zídky, a jak se domnívám, působí vzdušně.

Červené doplňky

V prostoru jsou použity základní barvy – dekor podlahy, dveří a nábytku je makasar a ten je doplněn pouze o bílou a smetanovou. Kontrast tvoří použité materiály jako sklo a kov a v tomto případě červené plastové židle a jiné červené doplňky. Celkově jsem se snažila zachovat interiér stylovější, ale ne moc moderní.

Dva pracovní stoly

Pracovna a pokoj pro hosty – kromě dalšího úložného prostoru jsem zde umístila rozkládací pohovku pro hosty a dva pracovní stoly – jak psací stůl s PC, tak i pracovní stůl pro šití.

Televize na stěně

Ložnice – počítala jsem s dvoulůžkovou postelí a šatními skříněmi, do prostoru se vešly i stolky a malé skříňky. Navrhla jsem i televizi na stěnu.

Barevný kontrast

Koupelna a wc – jsou oddělené. Navrhla jsem bílou dlažbu a obklad tak, aby kontrastovaly s tmavým nábytkem. V koupelně je kromě vany a umyvadla se skříňkou pračka a dostatek úložného prostoru.


Druhá verze - světlá

Ve druhé verzi jsem se snažila změnit půdorys, ale moc možností nebylo. Dva pokoje zůstaly přibližně stejné, rozhodně jiná je koupelna s wc a tím pádem předsíň. Obývací pokoj také zůstal stejně velký, pouze došlo k posunutí dveří.

Posunutý vstup z předsíně

Obývací prostor s kuchyní má posunutý vstup z předsíně, kde jsem zrušila komoru a navrhla dvoukřídlé prosklené dveře. Rozmístění nábytku je přibližně stejné jako v první verzi, jiné je především barevné řešení.

Interiér je celkově světlejší, kde základ tvoří dubový dekor na podlaze, dveřích i nábytku. Kuchyňská linka s jídelním koutem jsou více otevřené prostoru a propojené s obývacím prostorem. V nábytkové stěně jsem navrhla i malý pracovní koutek pro PC či jako psací stůl.

V druhém pokoji televize

Ložnice – umístila jsem ji do menšího pokoje, kam se ale už nevešly šatní skříně. Ty jsou v druhém pokoji, který má rovněž sloužit jako pokoj pro hosty s rozkládací pohovkou a pracovním stolem. V tomto pokoji je i druhá televize.

Více místa

Předsíň – v tomto návrhu vyšlo více prostoru pro úložný prostor v předsíni, kde je nejen šatní skříň, ale i botník se sedátkem a další botník naproti. Více místa bylo získáno především zrušením komory.

Dekorativní barevná mozaika

Koupelna je propojená s toaletou, ale wc je vlastně oddělené. Zůstal prostor i pro pračku, skříňky a kromě vany se mi do prostoru podařilo umístit i sprchový kout. V koupelně jsem použila šedé obklady a dlažbu s dekorativní barevnou mozaikou, v šedém tónu. Nábytek je v dekoru dřeva.

Text: Kateřina Mlejnková
Plánky a vizualizace: autorka

zdroj: PANEL PLUS­

Líbil se vám článek?

ano: 344     ne: 336

Doporuč


 

Poslat známému


logo © 2007 4-INDUSTRY, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Ochrana údajů –  Podmínky při poskytování služeb