přeskočit na hlavní obsah

Proměny bytu

/up/images/featured/images/promneny_bytu.png
V městském bytě bydlíme, chalupa nám slouží k víkendovým pobytům a k rekreaci. Proč se o tomto tak zcela samozřejmým a běžným střídáním dvou domovů vůbec zmiňujeme? Protože právě tato myšlenka, ovšem postavená zcela naopak, se stala základem naší dnešní proměny bytu. Případ to byl skutečně výjimečný, a proto je určitě nutné podrobnější vysvětlení.

Zatímco 99,9 % z nás je přes týden doma a na víkend jezdí na chalupu a do přírody, bezdětní manželé si za svůj hlavní domov zvolili právě chalupu, obklopenou nádhernou přírodou. Byt na jednom z pražských sídlišť si pak kupovali jako víkendové sídlo, aby při víkendových cestách za přáteli a za kulturou měli v hlavním městě zázemí s veškerým komfortem. Byt čekala nezbytná rekonstrukce, spojené s dispozičními úpravami. Podmínkou bylo zachování bytu 2 + 1, dále již měl architekt volnou ruku. Kromě zajímavého úvodního vysvětlení provázela tuto rekonstrukci ještě jedna, kuriózní událost. Ve stejnou dobu, kdy noví majitelé bytu začínali jednání s družstvem a kolečko po úřadech na téma schvalování úprav, začínal totéž vyřizovat i manžel majitelky bytu. S maličkým rozdílem – bylo to ve Finsku a on vyřizoval náležitosti pro stavbu rodinného domu. Smutnou pointou je, že obě kolaudace nakonec probíhaly zhruba ve stejném termínu. Nesrovnatelnou náročnost obou akcí jistě není třeba zdůrazňovat.

Projekční společnost vypracovala dva návrhy. Oba respektovaly členění bytu a soustředily se především na vhodnější využití vstupní chodby, a to především ve vztahu k umístění nové koupelny a WC. Vzhledem k velikosti bytu a přání manželů bylo rozhodnuto spojit WC a koupelnu dohromady. V obou variantách je koupelna maximálně prostorná. Z části je to dáno i tím, že se manželé shodli na sprchovém koutu, kterým nahradili původní vanu. V obou verzích je umístěn i bidet.
Jedním z velkých přání manželů bylo vytvořit z bytu otevřený, prostorný interiér, bez typického členění do malých místností. Pro navržená řešení bylo nezbytné opustit zažité a nekompromisní stěny, svírající vždy pravý úhel. Nová řešení, nebrání se účelným zešikmením, umožnila získat užitný prostor i na těch místech, která se dříve z praktického pohledu využití plochy jevila jako beznadějně ztracená.

Základní myšlenkou, realizovanou v obou návrzích, bylo zrušení úzké průchozí chodby ke kuchyni a přičlenění tohoto prostoru k obývací části. Všimněte si, že je sedací souprava umístěna mimo přímý pohled na televizi, která je umístěna u stěny blíže k oknu. Bylo to tak zvoleno záměrně, aby si majitelé bytu mohli se svými přáteli v klidu a bez rozptylování popovídat. Popelkou se v bytě stává kuchyň. Vzhledem k pojetí pražského bytu jako víkendového zázemí pro množství aktivit, stačí kuchyni základní vybavení pro přípravu spíše jen rychlých pokrmů a občerstvení. Od obývacího pokoje kuchyň pohledově odděluje jídelní stůl, který je zejména v první variantě poměrně dominantním prvkem. V této verzi je i větší kuchyň, zabírající obě volné stěny. Malé změny se dotkly i ložnice, která současně poslouží i jako pracovna. Pracovní stůl je v obou případech umístěn na stěně u okna, což zajišťuje potřebné světlo.

Zdánlivě nevýznamnou změnou je posunutí vstupních dveří z chodby. I přes rozdíly v pojetí zůstává hlavní záměr totožný a dovoluje umístit na celou délku stěny vestavnou skříň, nebo malou šatnu.

(db)
Realizace: společnost DE FACTO
Kompletní článek s najdete v tištěném čísle PANEL PLUS 4/2004.

zdroj: PANEL PLUS

Líbil se vám článek?

ano: 111     ne: 115

Doporuč


 

Poslat známému


logo © 2007 4-INDUSTRY, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Ochrana údajů –  Podmínky při poskytování služeb