přeskočit na hlavní obsah

Podkrovní byt

kuchyně

Okraje sídlišť se v posledních letech stávají středem zájmu. Právě sem bývá v mnoha městech situována nová dostavba obytných domů s nižším počtem podlaží. Nové domy ještě nenesou stopy věku. Pokud připočteme vhodné umístění stranou husté zástavby, stává se z těchto míst zajímavá možnost bydlení. Máte-li navíc ještě možnost získat byt v nejvyšším patře, se šikmými stěnami a střešními okny, atraktivnost bydlení se ještě více zvyšuje.

Oceňujeme i prostornou vstupní halu, stejně tak moderní výtah. To už ale vystupujeme v nejvyšším patře, kde nás očekávají naši dnešní hostitelé. Nepřijeli jsme do neznáma. Před naší návštěvou jsme měli poměrně výjimečnou možnost se seznámit se snímky interiéru. O to více jsme byli zvědavi na doprovodný komentář, pocity a zkušenosti, které budování nového domova provázely.

„Stal jsem se vlastně až druhým majitelem bytu,“ vyvrací hned zpočátku naši mylnou domněnku Jiří. Původní vlastník si byt koupil, ale nikdy se do něj ani nenastěhoval. Ještě v rámci dostavby domu zde ale stačil zadat jednu dispoziční změnu. Výsledkem je prostornější koupelna, která byla zvětšena o prostor malé šatny, s níž původně sousedila. Ztráta úložného místa je však bohatě vykoupena. Šatna totiž byla, poměrně překvapivě a navzdory opravdu malé velikosti, vybavena střešním oknem. Zrušením společné příčky se okno přemístilo do koupelny, která se tak rázem dostala, a to doslova, do jiného světla. V této podobě Jiří byt kupoval.

Hned po nastěhování, v rámci první etapy, byla v bytě vyměněna podlahová krytina. Do chodby zvolili vzhledově neutrální dlažbu v přírodním tónu, kterou doplnili efektní barvou stěn. Původní PVC v obývacím pokoji a v kuchyňské části nahradili kombinací světlé dlažby před kuchyňskou sestavou a dřevěné podlahy. Hladká, dřevěná podlaha je nejen hezká na pohled, ocenění zaslouží i snadná údržba.

Jistota správného výběru

O svém prvním vlastním bytě měl Jiří jasnou základní myšlenku: obývací pokoj by měl být propojený s kuchyní a jídelní částí. Protože právě tak byl budoucí hlavní obytný prostor navržen, žádné další změny se zde nemusely provádět a mohlo se začít zařizovat. První přišla na řadu kuchyň.

Na dobu hledání vhodné sestavy dnes Jiří s partnerkou vzpomínají s úsměvem. „Od počátku jsme vybírali klasiku – nejvíce se nám líbila olše. Chtěli jsme, aby nová kuchyň byla nadčasová a v podstatě neutrální, čímž by nás neomezovala ve výběru vybavení obývacího pokoje a jídelní části,“ vysvětluje Jiří. V rámci úsloví člověk míní, život mění, ale nakonec bylo všechno jinak. „Partnerka mi jednoho dne zavolala, že už je kuchyň vybraná a složená záloha,“ pokračuje Jiří. „Byla úplně jiná, než jsme celou dobu zvažovali.“ Po počátečním překvapení ale i on musel uznat, že právě ona bude ta pravá. Ani dnes, s odstupem času, by neměnili. Moderní, světlemodrá kuchyňská sestava se bez problémů sžila s prostorem i dalším vybavením.

Kuchyně – nadčasová elegance

Kuchyň je vybavena vestavnými spotřebiči. Majitelé bytu oceňují zvýšený 15 cm vysoký sokl, který dovoluje pohodlnější práci u kuchyňské desky i vyšším lidem. V hlubokých výsuvech jsou uskladněny potraviny, které jsou tak snadno přehledné a na dosah. Před instalací nové kuchyně bylo nutné upravit umístění rozvodů vody, odtah digestoře i rozvod elektřiny. Rozmístění jednotlivých částí kuchyňské sestavy je ale v současné podobě optimální. Zajímavost kuchyňské sestavy podtrhuje výběr kuchyňské baterie, kterou doporučilo Studio kuchyní 3000 současně s kuchyní. Modernímu a čistému vzhledu kuchyně prospívá i jednoduchý bílý obklad zadní stěny ve formátu 10 x 10 cm. Překvapivě snadný byl výběr jídelního stolu, který chtěli mít typově shodný s malým stolkem u křesel. Zvolili dvojici z nabídky sestavovacího nábytku a zařizovacích předmětů Club 8, kde si vybrali i některé další díly. O to déle hledali vhodné židle. Zvítězila odlehčená kombinace s plastem, který koresponduje s transparentními velkými úchyty kuchyňské sestavy.

Nové místnosti pro větší komfort

Po roce bydlení ve dvoupokojovém bytě s kuchyňským koutem přišla druhé etapa změn. Jejich rozsah ovlivní bydlení mladého páru především ve výhledu dalších let. K původnímu bytu se totiž podařilo získat ještě část chodby a především dvě další obytné místnosti. Vedle bytu byla původně umístěna společenská místnost a, překvapivě v nejvyšším patře i kočárkárna. Obě místnosti měly střešní okna a v podstatě se nijak nelišily od obytných prostor bytu. Protože ani jednu z nich obyvatelé domu nevyužívali, požádal Jiří o jejich odkoupení a přičlenění ke svému bytu. Nezbytný byl souhlas majitelů všech ostatních bytů, pak již realizace dostala zelenou. Dlužno poznamenat, že i v okolních domech se o podobné změny pokoušeli, ale tam se nikde nepodařilo získat všechny souhlasy, a tak nemohly být plány realizovány. Zde se sousedy žádné problémy nebyly. V nových místnostech je dnes hostinský pokoj a zatím nezařízená pracovna, jednou tady budou dětské pokoje.

V rámci stavebních úprav s posunutím vchodu do bytu byly změněny také zárubně. Nebyly řešeny obložkami, ale Jiří původní kovové zárubně z panelů vysekal a místo nich byly osazeny dřevěné. Ještě teď s odstupem má hodiny neskutečné dřiny živě před očima. Současně chodba dostala současnou výmalbu a úpravu včetně doplňků.

Barvám vstup dovolen

Byt hraje barvami. Pokud nesvěříme zařízení bytu architektovi, zpravidla býváme při výběru barev opatrní a pro jistotu volíme nenápadné a spíše usedlejší tóny. „Také jsem se zpočátku přikláněla spíše k neutrálnímu vzhledu a požadovaný efekt bych dotvářena vhodnými doplňky,“ říká Jiřího partnerka. Než však stačili vklouznout do neutrálního a mírně opatrnického proudu, už našli s barvami společnou řeč. Inspirací jim byly i návštěvy v interiérovém studiu Brickman v Hradci Králové, kde si z velké nabídky vybrali i některé doplňky.

Na první pohled vás v chodbě bytu upoutají nápadné, sytě zelené stěny ve velmi zvláštním, nevtíravém tónu, ložnice je v přírodních barvách, obývací prostor světle šedivý. Barevné stěny jsou kombinovány s bílými stropy. Světle šedivá výmalba v obývacím pokoji a kuchyni byla celkem bez problémů, ale ten pravý odstín zelené se stal tvrdou zkouškou. Po zkušenostech nedá Jiří dopustit na italské barvy Oikos. „Byly sice dražší, ale zato velmi úsporné, takže se cena minimálně vyrovnala.“ Oceňuje také dokonalost výsledku, kterou skromně přisuzuje právě kvalitním barvám.

Kombinace barevných stěn a bílých stropů byla sice náročná na pečlivost, výsledek ale připomíná práci skutečného profesionála. Tajemství dokonalých přechodů spočívá v detailní práci nejen s páskami, ale především s malým štětečkem, schopným precizních tahů.

Zdařilým výletem do světa barev na téma vybavení bytu se stala již zmiňovaná kuchyňská sestava, kterou v obývací části doplnila červená pohovka a dvojice křesel. Kombinace světle modré a syté, nápadně červené sjednotily stěny ve světle šedém odstínu. Barevnost interiéru rozhodně neublížila, naopak.

Všechno chce svůj čas

Společnou zásadou mladých partnerů v zařizování bytu je střídmost, kdy nesklouzávají ke kompromisům a raději na určitá definitivní řešení nechávají čas. To se týká především výzdoby stěn, kde stále ještě hledají to pravé, co by jejich představám nejlépe vyhovovalo. „Spěch se v zařizování bytu nevyplácí,“ říká Jiří a čistým stěnám se zatím vůbec nebrání. Také byt potřebuje svým vlastním způsobem vyzrát. Že tady směřuje k velmi dobrému ročníku, o tom není už dnes pochyb.

Text: Dominika Bučková
Foto: Jana Labuťová a Jiří Vaněk

zdroj: PANEL PLUS

Líbil se vám článek?

ano: 312     ne: 232

Doporuč


 

Poslat známému


logo © 2007 4-INDUSTRY, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Ochrana údajů –  Podmínky při poskytování služeb