přeskočit na hlavní obsah

Moderní lázeňský komplex

/up/images/featured/images/bazenova_hala.png

Lázně Darkov v dnešní době poskytují své lázeňské služby na dvou místech v Karviné. Jedná se o Léčebnu Darkov v Karviné - Darkově s 273 lůžky a Rehabilitační sanatorium v Karviné- Hranicích, které má 583 lůžek.

Léčebna Darkov nabízí své služby již od roku 1867, celý komplex starých lázní je zapsán na seznamu kulturních památek. V 70. letech minulého století byla existence starých lázní ohrožena vzrůstající těžbou uhlí a hledaly se jiné objekty v Karviné a okolí, které by nahradily původní lázeňské domy.

V roce 1976 byly proto převzaty dva výškové 11-ti podlažní objekty v Karviné-Hranicích, které byly původně postaveny jako ubytovna pro stavební dělníky. Z nich byl postupně vybudován lázeňský komplex Rehabilitačního sanatoria. Konstrukční řešení lázeňských objektů je poplatné době svého vzniku (roky 1976, 1980, 1989). Jedná se převážně o panelovou stěnovou nebo skeletovou technologii, kombinovanou s monolitickými konstrukcemi objektu bazénu, který byl kolaudován jako poslední v r. 1989. Obě výškové budovy jsou převážně využity k ubytování pacientů, spodní podlaží slouží lázeňským procedurám.

Modernizace nových lázní

Od vzniku akciové společnosti roku 2003 byly vloženy do modernizace a částečně i výstavby nových zařízení velké investice. Byl vytvořen moderní bezbariérový komplex vzájemně propojených objektů, technicky a dispozičně upravený k pobytu imobilních pacientů. V rámci ubytovacích kapacit jsou vyčleněna celá podlaží zrekonstruovaná vysloveně pro jejich pobyt. Byly v nich upraveny vstupy do pokojů a sociální zařízení jako bezbariérové, pro větší prostorové nároky tohoto řešení byly spojeny dva pokoje do jednoho. U sociálních místností pro vozíčkáře byly použity posuvné dveře, pokoje i sociální místnosti jsou vybaveny dalšími sanitárními pomůckami.

Poslední velkou investicí a zároveň dosti velkým zásahem do stávajících prostor byla generální oprava bazénové vany a následně modernizace celého podlaží objektu bazénu, jejímž výsledkem bylo vybudování nového moderního rehabilitačního centra nazvaného „Svět vitality“. Veškeré rekonstrukční práce probíhaly v prostoru „bazénového komplexu“. Původně byly vyvolány nutností generální opravy bazénové vany z důvodu prosakování vody bazénovou konstrukcí do prostor pod bazénem. Nutnost GO vlastní bazénové vany byla podnětem pro myšlenku celkové modernizace prostor, navazujících na vlastní bazénovou halu tak, aby zrekonstruované prostory odpovídaly moderním standardům léčby, aby poskytovaly větší komfort lázeňským hostům, včetně zpřístupnění všech místností imobilním pacientům a aby byly vytvořeny prostory pro umístění nových léčebných procedur.

Záměrem celkové rekonstrukce bylo rovněž vytvoření modernějšího, vzdušnějšího interiéru, podstatné zkvalitnění léčebného pobytu formou rozšíření nabízených služeb, včetně registrace a přístupu k pacientům, ev. k veřejnosti, která může rovněž využívat těchto nabízených služeb. Rekonstrukcí došlo k vytvoření samostatných rehabilitačních center, a to: centra kryoterapie (kryokomora-polárium + kinezoterapie), saunovací centrum (suchá sauna, finská sauna, parní lázeň, ochlazovací bazén, ochlazovací sprchy, odpočívárna a místnost pro aromaterapii), bazénové centrum, vč. úpravy šaten a relaxační centrum s whirlpooly a masážemi.

Celkový interiér bazénového a relaxačního centra je řešen v pastelových barvách v kombinaci s celoprosklenými dělicími stěnami. Celoprosklené výplně jsou spojovacím prvkem všech rehabilitačních center. Prosklené stěny i dveře byly řešeny i s ohledem na skutečnost, že se v daných prostorách pohybují pacienti na vozíčcích. Použitím skla v interiéru došlo k optickému propojení i těch místností, které by jinak působily na pacienty značně stísněně a depresivně. Příjemné interiérové osvětlení saunového centra v kombinaci s použitými materiály a relaxační hudbou navozují klid a pohodu.

Pro imobilní pacienty jsou v rámci dispozice vyčleněny nejen sprchovací boxy a hygienická zařízení, ale i samostatné převlékací boxy, umístěné v šatnách u bazénu. Boxy jsou řešeny s ohledem na možnost přítomnosti asistentky těchto pacientů. Ve vlastní bazénové hale jsou pro imobilní pacienty umístěny bazénové zvedáky. Bazénová hala je nově propojena s relaxační částí (původní nevyužívaná venkovní střešní terasa), ve které jsou umístěny 2 whirlpooly. S ohledem na charakter lázeňského zařízení pro pacienty s omezenou schopností pohybu byly oba whirlpooly téměř zcela zapuštěny do podlahové konstrukce vlastní terasy. Sociální zařízení pro imobilní pacienty, stejně jako sprchové boxy, jsou opatřeny madly a sklopnými sprchovými sedačkami. Veškeré komunikační prostory splňují požadavky na bezpečný pohyb jak pacientů na vozíčcích, tak i ostatních imobilních pacientů. Součástí rekonstrukce byla i interiérová úprava části přístupové chodby a původní kavárny pro posezení jak pacientů, tak i lázeňských hostů před nebo po absolvovaných procedurách. Kavárna je v čele oddělena od prostoru bazénu celoprosklenou stěnou s otvíravými dveřmi, čímž je umožněno i případné provozní propojení.

Konstrukční a stavební řešení

Po stavebně-technické stránce se jednalo o rekonstrukci, která v maximální míře respektovala původní nosnou konstrukci. K větším stavebním zásahům došlo v případě GO bazénové vany a v případě uzavření původní venkovní terasy.

Současně s opravou bazénové vany došlo k výměně a doplnění bazénové technologie a k novému osazení bazénových atrakcí – chrličů. Na žádost investora byla sanace bazénové vany provedena klasickými sanačními způsoby s finální povrchovou úpravou keramickým obkladem. Možnost náhrady keramického obkladu a sanačních technologií za svařovanou nerezovou bazénovou vanu byla zamítnuta. U menšího bazénu s jodobromovou vodou bylo nutno použít stavební chemii odolávající chemickému působení této vody. V rámci stavebních prací byly kompletně odstraněny konstrukce podlah, povrchů stěn a podhledů. Pro osazení polo-zapuštěné kryokomory bylo nutné provést vyřezání části stropní konstrukce, do níž byla kryokomora zapuštěna a částečně podezděna.

Rekonstruované místnosti byly opatřeny různými typy snížených podhledů. Většina stávajících VZT rozvodů byla ponechána, došlo ale k výměně a doplnění VZT jednotek a k osazení nových odvlhčovacích jednotek v prostoru bazénové haly. Kompletně byly vyměněny rozvody elektroinstalací a ZTI. Hliníková fasáda nově opláštěné terasy byla typově přizpůsobena stávající fasádě.

Interiér a materiály

Celkový interiér je navržen v jemných pastelových barvách. Bazénová hala a navazující šatny a whirlpooly jsou navrženy z keramických obkladů v barevné kombinaci béžová (podlaha + bazénová vana), pastelově zelená+tmavě zelená (stěny v hale a šatnové a sprchové části). Veškeré kovové prvky jsou nerezové. Součástí bazénové haly jsou rovněž odpočinková dřevěná lehátka. Nové dělicí prosklené stěny, stejně jako veškeré dveře na hlavních komunikačních tazích, jsou celoskleněné bezrámové, pouze s nerezovými madly a úchyty. Prosklené výplně jsou do 1/3 částečně zneprůhledněny pískovanými pruhy. Stěny saunovacího centra jsou obloženy velkoformátovými obklady pouze ve spodní 1/3, zbytek stěn je opatřen strukturovanou omítkou. Části stěn u ochlazovacího bazénu a odpočinkové místnosti jsou obloženy lámanou břidlicí. Keramické dlažby v hygienických místnostech, sprchách a šatnách jsou z béžové keramické dlažby. Šatní skřínky jsou žluté a oranžové. Komunikační plochy uvnitř objektu (chodby) tvoří keramická dlažba. Podlaha kavárny a konzumačního prostoru chodby je potažena modrým kobercem. Osvětlení veřejnosti přístupných místností je řešeno vestavěnými svítidly, bazénová hala je nepřímo nasvětlena svítidly, umístěnými na jednotlivých sloupech.

investor: Lázně Darkov, a. s.
generální projektant: Ing. Pavel Stoklasa, Projekt/Studio Opava
autoři návrhu: Ing. Pavel Stoklasa, Ing. Miroslav Baják
dodavatelé: Stavpo Ostrava, Centroprojekt Zlín, Lekos Ostrava
inženýring: Lázně Darkov, a. s.

zdroj: NAKLADATELSTVÍ MISE

Líbil se vám článek?

ano: 326     ne: 341

Doporuč


 

Poslat známému


logo © 2007 4-INDUSTRY, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Ochrana údajů –  Podmínky při poskytování služeb