přeskočit na hlavní obsah

Městský dům v ulici Milady Horákové - Design pro dům

/up/images/featured/images/mestsky_dum_milady_horakove_023.png

Nová budova architekta Dalibora Boráka mne oslovila již při první návštěvě ještě nedokončeného objektu. Návrhem atypických informačních prvků jsem měla možnost reagovat na jednoznačné řešení fasády, dvorního prostoru s parkováním, čisté interiéry chodeb i garáží. V některých případech to byl nelehký úkol. Například bylo nutné skrýt necitlivé osazení elektrických rozvaděčů na chodbách. Při návrhu výtvarného řešení informačního systému jsem vycházela z povrchů a materiálů, které se objevují v interiéru.

U hlavního vstupu z ulice je vymezená plocha eloxovaného hliníkového plechu pro umístění fi remních logotypů. Světle stříbrný eloxovaný hliník na plochách pro grafiku, subtilně orámovaný, kryje v patrech umístěné rozvaděče. Mezi těmito patrovými prvky je číselné označení jednotlivých podlaží. Typ písma jsem mohla zvolit podle svého výběru a přihlédnout tak ke vhodnému tvaru i řezu. Je to ideální situace, kdy grafické řešení může reagovat na prostor i záměr architekta. Také v technickém zázemí, garážích a na venkovním parkovišti je přísně dbáno na grafické řešení veškerých označení. Podkladní prvky pro grafiku tvoří pouze probarvený šedý tvrzený plast nebo se některé texty z fólií lepily přímo na lakovaná dveřní křídla. Realizaci informačního systému pečlivě provedla firma S&K Public.

Další zajímavý výtvarný úkol jsem mohla řešit v interiéru bytu v posledním patře objektu. Pro nasvětlení prostoru předsíně se schodištěm navrhl architekt Borák možnost vitráže. Zde jsem zvolila jednoduché grafické symboly – vody, země, vzduchu. Vitráž tvoří dvě skla stejného rozměru. Vzdálenost mezi skleněnými tabulemi umožňuje promítání aplikovaných grafických krajinných symbolů pomocí dopadajících světelných paprsků buď umělého světla ze strany předsíně, nebo přirozeného osvětlení z okenních otvorů protilehlé stěny. Původně uvažované plošné pískování skleněných tabulí bylo na základě domluvy s investorem nahrazeno samolepicí fólií, která imituje pískované sklo. Obdobné výtvarné řešení má i navrhovaný skleněný obklad za kuchyňskou linkou. Z rubové strany tvrzeného skla bude plošně vypískován grafický motiv „země“.

MAGDALENA ŘÍČNÁ

zdroj: časopis ARCHITEKT­­

Líbil se vám článek?

ano: 208     ne: 173

Doporuč


 

Poslat známému


logo © 2007 4-INDUSTRY, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Ochrana údajů –  Podmínky při poskytování služeb