přeskočit na hlavní obsah

Kontejner s výhledem

/up/images/featured/images/kontejner.png

Nezvykle krásnému pozemku na konci malé středočeské vesnice dominuje košatá lípa. Obyvatelé budoucího rodinného domu si kromě pohledů na ni budou moci vychutnávat vedutu vzdáleného města i blízkost lesa. Majitel se rozhodl, že potřebuje úkryt před počasím, než dokončí stavbu rodinného domu, a nám se tak dostala příležitost vymyslet trochu netypickou unimobuňku. Projekt představoval výzvu, jak se při zastavěné ploše 24 metrů čtverečních vyhnout pocitu stísněnosti. Během navrhování jsme objekt otevírali víc a víc směrem ven, až se stal rámem obrazu tiché okolní krajiny, ve které se prochází víc srnek než lidí. To byly důvody, proč jsme se rozhodli pro celoprosklené stěny po obou delších stranách a velkorysou světlou výšku místnosti (3,40 m). Miniaturní objekt poskytuje veškerý komfort pro krátkodobé pobývání. Kromě malého obytného prostoru je tu kout pro pracovní stůl, patro na přespání, koupelna s chemickým záchodem a úložné prostory.

Kontejner i navazující dřevěnou terasu jsme „zaparkovali“ na železničních pražcích tak, aby nekolidoval s průběhem stavby a aby co nejvíc využíval výhledů. Předsazené dřevěné lamelové rošty se v létě můžou vyklopit nad terasu a rozšířit tak pobytovou plochu o příjemné stíněné místo.

Dřevostavbu fošinkové konstrukce materiálo¬vě doplňují OSB desky, palubky na podlaze a na stropě a desky Cetris. Tepelná izolace stěn — 160 mm minerální vaty Tepelná izolace podlahy — 240 mm minerální vaty Tepelná izolace střechy — 100 mm vytlačovaného polystyrénu Trojskla — K 0,7 W/m2.K


KONTEJNER, OKRES PARDUBICE
AUTOR MgA. Patrik Zamazal , MgA. Maja Horecká Nalevanková / MOLO Architekti
DODAVATEL MgA. Václav Horecký
ZASTAVĚNÁ PLOCHA 24 m2
UŽITNÁ PLOCHA 22,4 m2
NÁKLADY neuvedeny
REALIZACE 2008


KONTEJNER - RECENZE

V malebné, jemně zvlněné krajině, stranou hlavních komunikací, na okraji vesnice z větší části využívané pro rekreační bydlení má vyrůst rodinný dům. To není zase tak neobvyklé zadání. Méně obvyklý byl požadavek, aby v rámc jakéhosi malého zařízení staveniště vzniklo minimalizované přechodné bydlení neboli, jak to autoři nazývají, unimobuňka. Dokonce se zdá, že na dobu nikoliv minimální.

Taková úloha připomíná v Čechách takzvanou avantgardou dvacátých let zpopularizované téma všehoschopných plánovačů nového světa, nejmenší byt. Jejich deje vycházely ze zajisté vědecké představy že blaha pro všechny ostatní se dá dosáhnout racionálním životním stylem, který pro ně precizně vymyslíme a pro jejich dobro jim ho nadekretujeme. A sami se potom tiše přesuneme do dolarové anarchie, pochopitelně. Ostatně, na jeden z odpadků této vědecké přestavby společnosti, panelové bytové domy, u nás všude narážíme doposud

Je proto zajímavé podívat se, jak nejmenší bydlení může na přímou objednávku konkrétního klienta zpracovat architekt, který již vyrost ve svobodné společnosti. Z půdorysu je na první pohled patrné, že řešení respektuje funkce skutečně požadované uživatelem. Značná pozornost je věnována osobní hygieně a úložným prostorám. Přece jenom se jedná o zařízení staveniště, a klient sám je malý stavební podnikatel. Vytápění kamny na pevná paliva je zároveň zdrojem relaxace a centrem odpočinku, pomůže i vysušit zmoklé šatstvo Pro spaní je využita horní část objemu podobně jako v obytných přívěsech, přístup ale rozhodně není bezbariérový

Ještě zajímavější je konstrukční a architektonické řešení objektu. Skladba vychází deově z technologie 2x4. Obě čelní stěny mají obvyklý sloupkový základ, s roztečemi daným formátem plášťových materiálů. Nosná struktura obou horizontálních desek, podlahy a stropu je založena na podélných nosnících. Členitá dispozice poskytla mnoho možností na jejich mezilehlé podepření, takže dimenze vyšly příznivé. To umožnilo obě podélné stěny uvolnit a v plné ploše je prosklít. V obou skleněných stěnách jsou také dveřní otvory, provedené dvěma různými způsoby. Ukázalo se, že řešení s vchodovými dveřmi, vzhledem k obtížnému utěsnění, nevyhovuje zcela přímému vstupu do obytného prostoru, zatímco balkonové dveře mají bohužel vždy kování ovládané jen zevnitř.

Současné technologie izolačních skel by dovolily vytvořit transparentní plášť o tepelně--technických vlastnostech blízkých normové plné fasádě, i když s poněkud vyššími náklady. Zde byla situace usnadněna tím, že stavba nemusí být kolaudována na trvalý pobyt, a tedy na normové (a tím vlastně náhodné) parametry o různých energetických štítcích a podobných pochybných příležitostech pro majitele kulatých razítek ani nemluvě. Ukázalo se tak, že i nepříliš výjimečná izolační skla zajistí dostatečnou tepelnou pohodu pro běžné užívání.

Nebyla využita lákavá možnost zajistit prostorovou tuhost v podélném směru zasklením ztužení bylo provedeno dosti pracně v krátkých podélných příčkách. Pravda ale je, že využití ehkých kompletačních konstrukcí pro zavětrování konstrukcí nosných je složitější problém a naráží na řadu obtíží, mimo jiné i na nedostatek dat z případného experimentálního ověřování. Zato stínění skel bylo provedeno elegantním, levným a duchu použitých matriálů odpovídajícím způsobem - jen řemeslně trochu odbytým Nemožnost úplně uzavřít interiér před pohledy zvenčí zde není na závadu vzhledem k odlehlosti okality a budoucímu oplocení pozemku Manipulace s dřevěnými mřížemi je vyřešena jednoduše a funkčně, odpovídá opět přímo schopnostem a asi i dobré fyzické kondic uživatele.

Střešní hydroizolaci tvoří jediný kus pryžové fólie, ještě s klempířskými detaily na okraji. To vedlejší sklad materiálu stavby, postavený rovněž ze dřeva, má již okraje jen přilepené, bez oplechování. Založení je na pražcích položených na terénu, protože stavba tohoto typu nemusí být před pohyby podloží nijak chráněna. Patrně by to umožnilo buňku v případě potřeby přenést když by to vzhledem k velkoformátovému zasklení bylo asi napínavé

V interiéru se mísí několik materiálů ve vzorných i méně vzorných provedeních Podlaha z kvalitní kaučukové podlahoviny v mokrém provozu je zároveň hydroizolací a svou barevností navozuje takřka luxusní dojem. Dřevěná podlaha v obytné části naopak trochu překvapí jak měkkým materiálem (vzhledem k nepatrné ploše by například dub náklady příliš nezvýšil), tak tím, že není rozlišována pravá a levá strana palubek. Podobně OSB desky na některých stěnách interiéru jsou strukturou trochu z měřítka a působí ve stísněném prostoru provizorně. Ale to jsou jen drobnosti.

Nejdůležitější asi je, že celek rozhodně nevypadá jako přechodné zařízení staveniště. Proporcemi i měřítkem zapadá jak do krajiny, tak kupodivu harmonizuje také s původními vesnickými staveními. Vzhledově i konstrukčně je zcela originální, přitom je ale příkladnou ukázkou pečlivé práce s uživatelskými požadavky. V situaci, kdy stavby ze dřeva se stávají módou a někdy až oči bolí, jak je ve snaze o originalitu architekty se dřevem zacházeno, představuje důkaz, že kombinací jednoduché, pro dřevo typické technologie a tvůrčího myšlení lze vytvořit opravdu povedené dílo.

TEXT JOSEF ŠANDA

zdroj: časopis ARCHITEKT­­


Líbil se vám článek?

ano: 252     ne: 271

Doporuč


 

Poslat známému


logo © 2007 4-INDUSTRY, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Ochrana údajů –  Podmínky při poskytování služeb