přeskočit na hlavní obsah

Kompletní rekonstrukce bytu ve starší zástavbě

/up/images/featured/images/rekonstrukce_0.jpg

Také přemýšlíte o tom, zda by bylo možné stávající podobu vašeho bydlení vylepšit? V některých případech jsme vedeni potřebou vhodnějšího uspořádání, které by nám poskytlo více využitelného prostoru. Nejsou ale výjimečné ani případy, kdy „jen“ požadujeme změnu ve prospěch bydlení na úrovni vyššího standardu.

V rámci projektu Raiffeisen Styl byl mezi jinými modelovými situacemi řešen i byt ve starší zástavbě. Úkolu se ujalo renomované architektonické studio Olgoj Chorchoj. Zajímavá a originální řešení vám představí byt v docela novém světle. Řada z nich nám navíc může být inspirací i v jiných typech bytů.

Návrhu řešení bytu se ujali Michal Froněk a Jan Němeček. Nechme se tedy studií provést těmi nejpovolanějšími. Kompletní rekonstrukce je vždy náročná. Začíná podrobnou konzultací s klientem, jakousi sondou do jeho života, mapuje jeho potřeby a zájmy. Nedílnou součástí úvah jsou i technické parametry, které již v prvopočátcích vytváří limity, ve kterých je možno se pohybovat. V tomto případě bude dalším ovlivňujícím elementem i památková ochrana. „Jelikož je úloha do značné míry abstraktní, brali jsme pro náš návrh jako nejdůležitější požadavky klientů a zásadní provozní chyby dispozice. Neubráníme se ale dodat, že stávající dispozice je velmi kvalitní a absolutně bez problémů by fungovala v případě, že bude byt obývat např. tříčlenná rodina, nebo rodina s dětmi stejného pohlaví. Rekonstrukce by se pak odehrávala v daleko méně radikálním duchu,“ dodávají shodně oba autoři studie.

Zadání

Navržené změny vyplývají z analýzy provozu bytu. V současné době obývá třípokojový byt v nájemním domě od arch. Josefa Gočára rodina s dvěma dětmi, nejstarší dcera již u rodičů nebydlí. Mladší dcera a syn mají oddělené dětské pokoje, rodiče využívají jako ložnici obývací pokoj. Sklápěcí postele jsou na stávajícím místě bariérou v komunikaci mezi vstupem s toaletou a dětskými pokoji. Tento nedostatek není zmírněn ani možným použitím cesty přes dětský pokoj a kuchyň. Situování jídelního stolu do dětského pokoje díky nedostatečné velikosti kuchyně je dalším provozním problémem, který studie řeší.

Dispoziční řešení

Aby mohl být obývací pokoj současně i samostatně fungující důstojnou ložnicí, je nutné přemístit rozkládací postele, vyčlenit z prostoru komunikační část a umožnit její uzavírání hlavně při nočním režimu. Fakt, že stávající velikost a proporce místnosti je velmi harmonická, spolu s budoucí možností vytvoření ložnice z dětského pokoje, zformoval finální podobu řešení. Solitérní objekt šatní skříně oddělil obytnou a komunikační část obývacího pokoje a vytvořil šatnu. Jeho nábytkové pojednání může být chápáno jako dočasné a lehce demontovatelné v případě změny užívání bytu. „V druhé variantě jsme zkusili separovat obývací prostor od nově vzniklé chodby stěnou s výklopnou postelí, tato varianta působí subtilnějším dojmem, ale přesouvá šatnu rodičů do předsíně a zmenšuje tak společné úložné prostory u vstupu,“ doplňují architekti.

Změny pro více prostoru

Posunutím příčky na úkor dětského pokoje byl v kuchyni vytvořen dostatečný prostor pro společné stolování. Z hlediska maximálního využití prostoru byla druhá komunikační páteř mezi vstupem, kuchyní a dětským pokoj přesunuta do nově vzniklého prostoru v obývacím pokoji, což umožnilo maximální zvětšení předsíně, kde namísto nevelké komory a vstupních dveří do kuchyně je multifunkční vestavná skříň s možností ukládání kabátů, bot, sportovních tašek apod. Přesunutím vstupu do kuchyně vzniká nepřerušovaná pracovní plocha. Stávající spíž je ve variantě propojena s toaletou a slouží jako úklidová komora. Prodloužením kuchyňské linky až k parapetu okna vznikne místo na pračku, aby se zpříjemnilo užívání již tak malé koupelny.

Využijte sjednocujících prvků

V rámci každé rekonstrukce je dobré zamyslet se nad tím, zda ve stávajícím stavu nejsou nějaké prvky, které je možno zachovat a podpořit tím autenticitu místa – genia loci. Může to být původní mozaiková dlažba, štuky, dřevěná podlaha, kování apod. Sjednocujícím prvkem dispozice je dubová parketová podlaha položená klasickým způsobem tzv. do stromečku a jednotná výmalba společných prostor v jednoduché bílé. V případě dětských pokojů je možné aplikovat barevné tónování některé ze stěn, aby se tak děti samy zapojily do finálního vyznění a vytvořily si pro sebe nezaměnitelné prostředí. Návrh využívá v hojné míře atypickou truhlářskou výrobu, která má v Čechách vysokou řemeslnou úroveň. V našem případě se jedná o vestavné úložné prostory, knihovnu se sklopnými postelemi a prostorově dominantní šatní skříň pojednanou v horizontálně skládané ořechové dýze. Dalším prvkem interiéru je volný nábytek, který dotváří a odlehčuje dispozici, proto je zvolen v malém měřítku a světlých tónech - prostor není třeba přeplňovat. Stejně jsou pojednané i dětské pokoje, ve kterých jsou navrženy dostatečně velké úložné prostory a knihovny, ale stále zůstává volný prostor pro pobyt dětí.

Osvětlení – účel i komfort

Důležitým prvkem je osvětlení, které musí být jak funkční tak i estetickou součástí interiéru. V chodbě – šatně rodičů, slouží stropní svítidlo k důkladnému osvětlení šatní skříně a druhé, štěrbinové světlo u podlahy v případě nočního provozu mezi dětskými pokoji a toaletou. Příjemnou atmosféru  obývacího pokoje dotváří biomorfně tvarované stropní svítidlo.

Text: (rs)

Návrhy řešení: Michal Froněk a Jan Němeček, studio Olgoj Chorchoj

Vizualizace: Studio Horák

Byt a jeho uživatelé

* Byt 3 + 1 o rozměru 76 m2 je umístěn ve starší zástavbě z roku 1948. Činžovní dům navrhoval významný meziválečný architekt Josef Gočár.
* V bytě žijí manželé ve věku 50 let se třemi dětmi.
* Obyvatelé bytu požadovali vyřešení ložnice a úložných prostor.

Michal Froněk a Jan Němeček  – Architektonické studio Olgoj Chorchoj

Studio Olgoj Chorchoj bylo založeno roku 1990 Michalem Froňkem a Janem Němečkem ještě v průběhu jejich studia na pražské Vysoké škole Uměleckoprůmyslové. Od té doby se zabývá průmyslovým designem, designem nábytku, především však architekturou a interiéry. V průběhu let bylo několikrát oceněno čestným uznáním Grand Prix obce architektů a Interieru roku. Vystavuje často doma i v zahraničí - například v galerii Moss, Radio House a Totem v New Yorku, Vessel v Londýně, pravidelně v rámci veletrhu Salone del Mobile v Miláně, je zastoupeno v soukromých sbírkách i významných muzeích, například UPM v Praze, Moravské Muzeum v Brně, nebo Metropolitní Muzeum v New Yorku. Jeho práce jsou publikovány v tuzemských i zahraničních odborných časopisech i speciálních publikacích. V současnosti pracuje ve studiu celkem 8 designérů a architektů. Michal Froněk a Jan Němeček vedou atelier Designu Produktů na pražské Vysoké škole Uměleckoprůmyslové. Více na www.olgojchorchoj.cz.

Projekt Raiffeisen Styl

Každý byt je možné upravit tak, aby splňoval požadavky na moderní a komfortní bydlení. Raiffeisen stavební spořitelna proto přišla před časem s unikátním projektem – Raiffeisen Styl. V rámci projektu oslovila přední architekty a ateliéry, kde připravili několik variant úprav bytů, typických pro Českou republiku.

Rozpočet rekonstrukce bytu


Stavební práce celkem      250 000 Kč

Nové elektroinstalace       60 000 Kč

Kuchyně včetně spotřebičů 
180 000 Kč

Repasování, broušení a lakování parket   80 000 Kč

Vestavěný nábytek a úložné prostory   250 000 Kč

Volný nábytek              180 000 Kč

Celkem 
                    1 000 000 Kč

Financování Raiffeisen stavební spořitelnou ve výši 310 000 Kč.

zdroj: PANEL PLUS

Líbil se vám článek?

ano: 228     ne: 265

Doporuč


 

Poslat známému


logo © 2007 4-INDUSTRY, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Ochrana údajů –  Podmínky při poskytování služeb