přeskočit na hlavní obsah

Interiér Café B. Braun

kavárna,

V říjnu 2009 nás oslovil MUDr. Martin Kuncek, člen vedení Skupiny B. Braun v České republice, s poptávkou na projekt interiéru kavárny v Lékařském domě. Cílem investora bylo vytvořit prostor, který bude dobře sloužit reprezentaci firmy, obchodním schůzkám s důležitými klienty a školení odborníků. Zároveň však bylo jasné, že provozování prostoru si na sebe bude muset vydělat. Proto už od začátku měl projekt formu komerční kavárny. Volba prostoru v Lékařském domě nebyla pro B. Braun náhodná. Výsledek je v prvé řadě odpovědí na přání České lékařské společnosti získat v parteru příjemný prostor pro čas přestávek účastníků kongresů, zároveň také symbolicky prezentuje roli firmy B. Braun na scéně současného zdravotnictví. Architektonicky byla kavárna krásným zadáním, se kterým bylo snadné od začátku souznít. Náš celkový přístup byl veden snahou porozumět konceptu původního návrhu Lékařského domu od Františka Vahaly. Nebylo nic zajímavějšího, než krásnému domu z přelomu dvacátých a třicátých let vrátit něco z jeho původní elegance a noblesy. Obnovit mosazný portál s podsvíceným poutačem, znovu zcela otevřít pohled do ulice z obou pater a tak jak tomu bylo původně, obnovit v části vnitřního prostoru průhled z přízemí do patra. Vybouráním vnitřních předstěn, v devadesátých letech předsazených před okny, jsme otevřeli pohled do dvora, kde vznikla malá terasa pro letní sezení ve stínu vzrostlých stromů. Ve vnitřním půdorysném uspořádání nám šlo o přehlednost a jednoduchost. Hygienické zázemí v obou patrech jsme oddělili příčkami se skleněným obkladem, jehož členění je podobné jako původní členění uličního portálu v patře. Sám investor se rozhodl pro variantu lehkého skleněného schodiště, přestože rozpočet musel navýšit. Schodiště je točité se stupni vynášenými středovou šroubovicí a obvodovým zábradlím, které funguje jako prostorový příhradový nosník na třech místech zavěšený ze stropu nad patrem. V barevné koncepci prostoru převládá kontrastní kombinace černé a bílé, jemně doplněná hnědou javorovou dýhou stolků a polstrováním vestavěných lavic. Nástěnné grafiky, které vznikaly v intenzivní diskuzi s investorem a architekty, jsou dílem Studia Najbrt. Stěny a sloupy v prostoru zdobí boxy, ve kterých jsou umístěny lékařské nástroje a další produkty společností B. Braun. Staly se natolik integrální součástí návrhu, že si zpětně téměř nelze představit interiér bez nich.

INTERIÉR CAFÉ B. BRAUN LÉKAŘSKÝ DŮM, PRAHA
KLIENT skupina B. Braun, dceřiná společnost předního výrobce zdravotnických produktů, nadnárodního koncernu B. Braun Melsungen AG
AUTOŘI   prof. Ing. arch. Eva Jiřičná, Ing. arch. Petr Vágner, MgA. Jan Světlík, AI-DESIGN, s.r.o.
SPOLUAUTOŘI Bc. Tomáš Zdvihal, Ing. arch. Jiří Bečička, Bc. Tomáš Slovik, Ing. arch. Tereza Daňhelová, Ing. arch. Tereza Tejkalová, M.A. Marie Doucet, Dipl.-Ing. Claudia Schmidt
GRAFICKÉ ŘEŠENÍ ak. mal. Aleš Najbrt, Bohumil Vašák, Martin Vácha, Studio Najbrt, s.r.o.
PROVÁDĚCÍ PROJEKT Ing. Zbyněk Ransdorf, Ing. Ivo Karlický, Jan Jančálek, AED PROJECT, a.s.
GENERÁLNÍ DODAVATEL AED PROJECT, a.s.
UŽITNÁ PLOCHA 131 m2
REALIZACE 2010

zdroj: časopis ARCHITEKT

Líbil se vám článek?

ano: 147     ne: 139

Doporuč


 

Poslat známému


logo © 2007 4-INDUSTRY, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Ochrana údajů –  Podmínky při poskytování služeb