přeskočit na hlavní obsah

Cena v kategorii rodinný dům - RD Lety u Dobřichovic

/up/images/featured/images/0-cenarodinnydum.jpg

Cílem návrhu byl dům, který bude svým rozsahem, mírou komfortu i svým architektonickým pojetím odpovídat uměřené potřebě mladé rodiny. Jedná se o dřevostavbu, jejíž základní stavební konstrukce jsou doplněny a dále rozvinuty integrovaným interiérem. Toto řešení umožnilo maximální využití prostoru i v relativně malých místnostech. Základem je tedy přehledná a logická dispozice, s dostatkem úložných prostor při současně úsporném prostorovém konceptu.

Přízemí dominuje hlavní obytná místnost s kuchyňským pultem, oddělená od vstupních partií domu příčnou hmotou schodiště. Patro (podkroví) je naopak rozčleněno do menších místností tří samostatných ložnic a koupelny. Postranní obslužná chodba plní zároveň funkci šatny. Kromě hlavní ložnice, jejíž komfort je zvýšen i samostatným přímým vstupem do koupelny, jsou všechny místnosti podkroví zaklopeny rovným stropem s využitelnou půdičkou nad ním.

Velmi jednoduchá a tvarově „tradiční" forma hmoty domu vychází z místních, poměrně striktních regulačních požadavků na tvar a sklon střechy, výšku (resp. podlažnost) zástavby a odstup od hranic pozemku.

Hmota domu je členěná pouze opakujícím se modulem okenní výplně. Přechod střechy do obvodového pláště je ve štítu i podél římsy řešen bez jakéhokoliv přesahu, okapní žlaby i svody jsou integrovány do skladby pláště. V obou štítech je fasáda prolomena šikminou ubíhající stěny - na úrovni přízemí vytváří kryté závětří vstupu, v protějším štítu pak v patře krytou lodžii.

Výsledný vzhled domu je ve svém působení minimální, až asketický, postavený pouze na ušlechtilosti zvolených přírodních materiálů, kompozici oken, zvládnutých proporčních vztazích a čistém detailu. Velký důraz byl kladen na to, aby zvolená kompozice fasád odrážela i logiku vnitřního uspořádání. Dům tak přiznává svou jednoduchost a prostorovou i funkční racionalitu.

Hodnocení poroty Tento projekt zapůsobil na porotce svou simplistickou odpovědí na věčnou otázku, jak vyřešit rodinný dům s omezujícími podmínkami. Dům představuje elegantní reakci jak z hlediska vnější materiálnosti, tak z hlediska promyšlené organizace vnitřního prostoru. Za zmínku stojí některá rafinovaná řešení, která člověka na první pohled zaujmou, jako např. inovační skladovací technologie (v rodinném domě nezbytná), vnitřní rozptýlené osvětlení schodiště a sotva patrná deformace kompozice balkónů, která maximalizuje prostor a vyvažuje molekulární deformaci kompozice vstupu. Jedná se o problém, který se obvykle velmi obtížně řeší, a v tomto případě měli porotci pocit, že toto řešení bylo chytré, inovační a dobře provedené.

MAREK DEYL, JAN ŠESTÁK, FILIP TOMÁŠEK / STUDIO PHA

RODINNÝ DŮM LETY
FAMILY HOUSE LETY
MÍSTO / LOCATION Lety u Dobřichovic
AUTOŘI / AUTHORS MgA. Marek Deyl,
M.A. arch. Jan Šesták, Ing. arch. Filip Tomášek/ Studio pha s.r.o.
INVESTOR MgA. Marek Deyl
REALIZACE / COMPLETION 2011

zdroj: časopis ARCHITEKT­­

Líbil se vám článek?

ano: 134     ne: 198

Doporuč


 

Poslat známému


logo © 2007 4-INDUSTRY, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Ochrana údajů –  Podmínky při poskytování služeb