přeskočit na hlavní obsah

Byt s vlastním názorem

/up/images/featured/images/Byt_s_vlastnim_nazorem_0.png

Nízké domy jsou na dohled od Prokopského údolí. Na jejich počet byste nespotřebovali ani všechny prsty jedné ruky – hovořit v těchto souvislostech o sídlišti, by byla zbytečná nadsázka. Jinak se domy v ničem neliší. Pouze snad tím, že byly v rámci tehdejší družstevní výstavby stavěny svépomocí. A tak mají byty již od počátku vyzděné jádro a vnitřní příčky, dispozice a velikosti, ale jinak odpovídají typizovaným jednotkám panelové soustavy. Tím ale veškeré shodné znaky končí. Alespoň pokud budeme hovořit o bytu, který dnes společně navštívíme.

Když už tak hovoříme o systému …

Architekt Machač se směje. „Určitě narážíte na můj byt. Uznávám, že na první pohled může působit poněkud nahodile …“

Povolání architekta žádá své. Mnoho realizací směřuje do světa, některé jsou ale navrhovány v rámci větších projektů a na delší, či kratší dobu se zabydlují u Machačů doma. Některé zde zůstávají natrvalo a propůjčují bytu ono neopakovatelné kouzlo.

„Je to taková všehochuť, která má jediný cíl – rád se obklopuji věcmi blízkými a příjemnými, není třeba ve všem a za každou cenu hledat nějaký řád.“ Jak sám architekt Machač tvrdí, solitéry jsou do interiéru natěsnány bez jakékoliv koncepce – přesto vznikl interiér, kde vedle sebe, navzdory zřetelné nesourodosti, spokojeně žijí nejrůznější předměty a solitéry. Ve vzájemném respektu vytvářejí prostředí pohody, kdy byt naplňuje své poslání býti obýván.

Ani hřebík nazmar

V průběhu let dotváříme obraz bytu ku obrazu svému. Na stěně se objeví první zarámovaná fotografie. Za několik měsíců ji v rychlém sledu budou následovat další tři. V tuto chvíli jsou v ideálním rozmístění, ve správných poměrech svých velikostí. Postupně přibývají nové a nové a za chvíli je stěna plná. Pak nastává zlom. Další nejlepší je pověšen na místo toho snímku, který musí z výsluní pozornosti odejít. A protože se architekt Machač vždycky snažil využít původní hřebíky, nad formáty a vzdálenostmi postupně vítězil obsah.

„To je důkaz, že byt žije,“ odmítá architekt myšlenku, že by snad důvodem stále pohyblivého díla mohla být jeho nechuť staré díry po hřebících sádrovat a nové s rozmyslem vytvářet.

Čas na změnu

Doba se mění a my s ní. Po patnácti letech bydlení nadešel čas na změny, výrazně překračující rámec nahodilých kompozic.

Běžná situace, která byla pověstným spouštěcím mechanismem, vycházela z klasického modelu: život rodiny, stejně jako setkání s přáteli, probíhalo u velkého jídelního stolu u kuchyně. Od toho se odvíjela základní myšlenka: posuneme rodinný život z kuchyně do obytného prostoru, kam také patří. Bývalý jídelní kout byl uzavřen a tak vznikla prostorná komora, jako celistvý úložný prostor. V rámci rekonstrukce sem byla vysídlena i pračka.

Pusťte světlo dovnitř

Koupelna s denním světlem zní pro obyvatele paneláků jako sen. Přitom stačí docela málo – vhodná dispozice bytu a nápad. „Horní část stěny, zhruba od výšky 190 centimetrů po strop jsem nechal prosklenou. V létě nám ráno slunce svítí přes kuchyň až do koupelny – je to příjemný začátek nového dne. Zdánlivě je prosklená plocha poměrně úzká, a přesto tudy proniká tolik světla, že tam ráno ani nemusíme svítit,“ pochvaluje si architekt Machač. Největší obdiv ale sklízí poměrně prostorná nika se čtyřmi poličkami na kosmetické drobnosti. Architekt Machač dodnes vzpomíná, jak se po rekonstrukci přicházeli sousedé podívat a originální nika se stala vděčným tématem hovorů. Že to byly zejména ženy, komu učarovala, není třeba zdůrazňovat. Inu, přípravky na krásu žádají své.

V koupelně se ještě na chvíli zastavme u umyvadla se skříňkami. Praktickým a cenově snadno dostupným řešením se stal vyzděný pult přes celou šíři prostoru s vloženými třemi dvířky v čelní stěně a zapuštěným umyvadlem. Uvnitř jsou poličky. „Další výhodou tohoto řešení je maximální využití místa, protože pult si pochopitelně navrhnete právě tak dlouhý, jak je potřeba,“ vysvětluje dále architekt. Každý, kdo se pokoušel sehnat skříňku s umyvadlem na určitý rozměr, dá za pravdu.

Nic není nemožné

Je pravda, že bílými stěnami v interiéru nic nemůžeme zkazit. Na druhou stranu ale vhodně zvolené tóny dokáží navodit v bytě atmosféru. Pokud patříme mezi odvážnější, zpravidla volíme světlé, pastelové tóny.

Byt architekta Machače je pro práci s barevnými stěnami čítankovým příkladem. Pod heslem nic není nemožné opouští stěny zažité konvence a dopřávají si i sytých barev v různých vzájemných kombinacích. Ve výrazných barvách je vyvedena i pracovna a ložnice.

Byt, od slova obývat

Určitě znáte ten pocit. Vejdete poprvé do cizího bytu a během několika minut máte dojem, že zde nejste poprvé. „Ve svém bytě by se každý měl cítit dobře. A pokud je tam příjemně i návštěvám, je to v pořádku. Ten pocit nemá nic společného s tím, zda je interiér zařízen značkovým nábytkem. Nikdy by se z něj neměl vytratit lidský prvek – vědomí, že je byt obydlen. To může být problém v některých uměle vytvořených, zcela dokonalých interiérech. Pravděpodobně se vám stane, že pokud tam odložíte jakoukoliv drobnost, bude mít buď nevhodnou barvu, nebo nebude vyhovovat materiál. Člověk nemá sloužit bytu – pocit pohody s tím velmi souvisí.“

Původní stav

Inženýr architekt Machač se nad otázkou, zda v paneláku bydlí dobrovolně a rád, jen usměje. Vzhledem k počtu domů jejich „sídliště“ s tím nemá problémy. „Z tohoto pohledu u nás odpadají všechna negativa velkých sídlištních celků, jako je anonymita, stereotyp a mnohé další charakteristické rysy. Pokud to není bezejmenné sídliště a domy jsou usazené v prostředí, nevadí mi.“

„Rád se obklopuji věcmi blízkými a příjemnými – není třeba ve všem a za každou cenu hledat nějaký řád,“ říká ing. arch. Miloš Machač

Kuchyňská linka zůstala původní, jen dostala nový nátěr. Když věci slouží, není důvod je za každou cenu měnit.

V nové koupelně je umyvadlo umístěno na čelní stěně koupelny, v místě s prostupujícím přirozeným světlem. Vítaným řešením pro úložný prostor se stala prostorná nika se čtyřmi poličkami. Prostor byl získán na úkor instalační šachty ze sousedního WC.

Na rozdíl od ostatních částí bytu, je koupelna barevně pojata velice střízlivě. Potřebnou barevnost jí dodávají doplňky. Kromě oblíbené červené, se tak může koupelna příště obléci do modré, nebo vždy elegantní bílé.

Stav po rekonstrukci

Mnoho dalších realizací architekta Machače zdobí soukromé i veřejné prostory, některé má na chalupě, či u přátel.

Byty v panelácích nejsou velké a každá možnost průhledu z jedné místnosti do druhé přispívá k dojmu většího prostoru. Právě proto zůstávají dveře mezi obývacím pokojem a chodbou stále otevřené. Z toho důvodu byly zvoleny posuvné, které při otevření nezabírají žádný další prostor. Maximální prosklení dovoluje dennímu světlu proniknout až do chodby.

Původní stav

Půdorys původního bytu má dnes už takřka historickou hodnotu. Když si ing. arch. Machač do půdorysu bytu zakresloval rozmístění nábytku, studoval ještě vysokou školu.

Stav po rekonstrukci

V rámci rekonstrukce bytu vznikla na místě původního jídelního koutu komora. Současně mohl být i zvětšen sousedící pokoj. Vybourání zbylých částí příčky mezi kuchyní a obývacím pokojem vznikl jeden velký obytný prostor.

Text: Veronika Dubová
Foto: Jaroslav Hejzlar

zdroj: PANEL PLUS

Líbil se vám článek?

ano: 188     ne: 277

Doporuč


 

Poslat známému


logo © 2007 4-INDUSTRY, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Ochrana údajů –  Podmínky při poskytování služeb